• Αναζήτηση
 • Κεντροαριστερά debate: Στρατηγικές και οράματα των υποψηφίων πριν τις εκλογές

  Υπό τη σκιά της επίθεσης έξω από κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκίνησε το debate μεταξύ των υποψηφίων για την αρχηγία της Κεντροαριστεράς. Φυσικά οι υποψήφιοι ξεκίνησαν με ένα σχόλιο για το συμβάν με την πλειοψηφία να εξαπολύει δριμεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν.Τόσκα, ζητώντας μάλιστα την παραίτησή του μέχρι το βράδυ. Δείτε ζωντανά τη συζήτηση.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Υπό τη σκιά της επίθεσης έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκίνησε το debate μεταξύ των υποψηφίων για την αρχηγία της Κεντροαριστεράς. Φυσικά οι υποψήφιοι ξεκίνησαν με ένα σχόλιο για το συμβάν με την πλειοψηφία να εξαπολύει δριμεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν.Τόσκα, ζητώντας μάλιστα την παραίτησή του μέχρι το βράδυ.

  Φώφη Γεννηματά

  Επικοινώνησε μαζί μου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο αρμόδιος υπουργός λίγο πριν μπω στο στούντιο. Ήταν μια δολοφονική ενέργεια. Υπήρχαν περαστικοί στο δρόμο, εργαζόμενοι, επαγγελματίες της περιοχής, οι αστυνομικοί που φρουρούσαν. Θα μπορούσαμε να θρηνούμε θύματα . Μετά από τόσο καιρό που μιλάμε για φύλαξη του ΠΑΣΟΚ αλλά και την ασφάλεια των πολιτών, υπάρχει πια εγκληματική αμέλεια από την πλευρά της κυβέρνησης. Έχουμε ζητήσει την παραίτηση του κ. Τόσκα. Δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός ότι θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πρόβλημα. Δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Τώρα αναλαμβάνει την ευθύνη η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Είναι σε εξέλιξη η έρευνα και δεν έχω όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μου. Δεν μπορεί να υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας ένα άβατο με την ανοχή της κυβέρνησης. Αυτό είναι αδιανόητο.

  Σταύρος Θεοδωράκης

  Να φύγει ο Τόσκας από το υπουργείο. Είναι επικίνδυνα ανίκανος. Θα ρωτήσει κάποιος «Έχεις εμπιστοσύνη σε έναν άλλο που θα έρθει από το ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ;» Ελπίζω ότι θα υπάρξει έναν υπεύθυνος άνθρωπος που θα κάνει τη δουλειά του. Να αφήσει τους αξιωματικούς που είναι άξιοι να καθαρίσουν τις περιοχές από τις εγκληματικές οργανώσεις. Ο νόμος Παρασκευόπουλος τις διευκόλυνε. Αυτή είναι η άποψή μου, αποφυλάκισε κόσμο που εμπλέκεται σε εγκληματικές οργανώσεις. Να απομακρύνει ο πρωθυπουργός τον Τόσκα και να βρει έναν άλλο άνθρωπο για αυτή τη θέση.

  Γιώργος Καμίνης

  .
  Εγώ θα ήθελα να αναδείξω το πολιτικό σκέλος αυτής της ιστορίας. Φυσικά υπάρχουν οι ευθύνες του κ. Τόσκα και έχω ζητήσει δύο φορές την παραίτηση του ως δήμαρχος Αθηναίων. Πολιτικά πιστεύω ότι είναι μια στοχευμένη ενέργεια στην συγκεκριμένη συγκυρία. Εναντίον του ΠΑΣΟΚ που είναι ο κορμός της παράταξης. Θέλουν την πολιτική ανωμαλία. Δεν θέλουν η χώρα να μπει σε μια κανονικότητα. Και αυτό το εγχείρημα που πάμε να πετύχουμε. Η χώρα πρέπει να μπει σε μια κανονικότητα, σε μια κανονική πορεία και πάνε κάποιοι να την δυναμιτίσουν.

  Νίκος Ανδρουλάκης

  Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Η πρώτη φορά ήταν πριν τις ευρωεκλογές του 2014 που χτυπήθηκε το κόμμα με καλάσνικοφ. Έχουν γίνει πάρα πολλές επιθέσεις αυτά τα χρόνια και έχουμε κάνει συνεχή διαβήματα στο υπουργείο, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Η κυβέρνηση έχει πλήρη διαχειριστική ανεπάρκεια. Ήταν ένα πλήγμα κατά της δημοκρατίας και των θεσμών. Ο μόνος δρόμος είναι η παραίτηση του κ. Τόσκα.

  Γιάννης Μανιάτης

  Ο χώρος και κυρίως το κέντρο έχει παραδοθεί σε τάγματα εφόδου και εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Έχει ξεπεράσει τις δεκάδες επιθέσεις με μολότοφ εναντίον των γραφείων και των εργαζομένων. Απόψε πρέπει ο πρωθυπουργός να παραιτήσει τον κ. Τόσκα και να μην περιμένει την παραίτησή του.

  Γιάννης Ραγκούσης

  Έχουμε υποχρέωση να συμπαρασταθούμε στους αστυνομικούς που είναι κάθε φορά ο εύκολος στόχος τέτοιων επιθέσεων. Το άβατο των Εξαρχείων δεν είναι ούτε σημερινή, ούτε χθεσινή υπόθεση. Μας θυμίζει πάντα τις διαχρονικές αστοχίες της πολιτείας να ελέγξει την περιοχή. Υπάρχει ανάγκη για μια διακομματική αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων. Της τρομοκρατίας και των Εξαρχείων. Δεν μπορεί αυτά να τα αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση ξεχωριστά.

  Απόστολος Πόντας

  Συμπαράσταση στους αστυνομικούς που ήταν θύματα αυτής της άνανδρης επίθεσης. Σε οποιοδήποτε κόμμα να γινόταν αποτελεί προσβολή στην δημοκρατία και τους θεσμούς της. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργήσουμε τα αποτελέσματα της επίθεσης. Δεν θέλω σήμερα να παραιτηθεί ο κ. Τόσκας. Δεν θέλω να βρουν στόχο να παράξουν εξελίξεις. Δεν θέλω να πετύχουν το σκοπό τους. Να σταθούμε όλοι μαζί, ως μια ομάδα απέναντι στους τρομοκράτες να καταφέρουν να παράγουν πολιτικά αποτελέσματα. Τότε η τρομοκρατία έχει πετύχει και η δημοκρατία πάσχει.

  Κωνσταντίνος Γάτσιος

  Υπάρχει μια ανοχή πολλά χρόνια τώρα σε φαινόμενα βίας στη χώρα και έχει πολλές φορές ιδεολογιοποιηθεί. Φωνές που έχουν στηρίξει αυτού του είδους της συμπεριφορές έχουν γίνει ανεχτές σε σημείο που να είναι στήριξη. Έχω ως πρύτανης έχω δεχθεί προπηλακισμούς και επιθέσεις, εγώ και η οικογένειά μου. Το σημαντικό μήνυμα που πρέπει να περάσουμε δεν είναι η παραίτηση του ενός και του άλλους. Το υπουργείο πρέπει να γίνει Προστασίας του Πολίτη και όχι του Αλήτη.

  Δημήτρης Τζιώτης

  Η ζωή είναι ιερή, η ιστορία αυτή πρέπει να σταματήσει

  Για την διατήρηση της ενότητας στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί αρχηγός βεβαίωσαν οι εννέα υποψήφιοι αρχηγοί, αν και όχι όλοι με την ίδια θέρμη και χωρίς όρους, στο debate, που έγινε στη σκιά της επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, την οποία σχολιάσαν με την πλειοψηφία να ζητά άμεσα παραίτηση Τόσκα.

  Οι υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τη φυσιογνωμία και το όραμα που πρέπει να έχει ο νέος φορέας, για τις πιθανές συνεργασίες, τη λειτουργία των θεσμών και της Δημοκρατίας, την οικονομική πολιτική, χωρίς να λείπουν οι προσωπικές κόντρες και τα καρφιά για παράδειγμα προς Γεννηματά και Θεοδωράκη μετά και τις αποφάσεις που πήραν για μη διάλυση της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού μέχρι τις εθνικές εκλογές.

  Κύκλος: Τι θα είναι η καινούρια παράταξη

  Η Γεννηματά και ο Θεοδωράκης έχουν θέση στη νέα παράταξη ή έχουν δώσει ό,τι είναι να δώσουν;

  Μανιάτης: Τιμώ και σέβομαι όλα τα μέλη της παράταξης, είναι υπερπολύτιμη η συμμετοχή τους. Με τη Φώφη και τον Σταύρο κάνω μόνο πολιτική κριτική. Διανούουμε περίοδο στασιμότητας και πρέπει να υπάρξει ανατροπή και αξιοκρατία. Ο πολίτης που έχει πετύχει επαγγελματικά, πρέπει να κάνει βήματα μπροστά. Έξω η δημαγωγία και ο λαϊκισμός. Έχω αναφέρει τον όρο «ΑΣΕΠ της πολιτικής». Εγώ δεν αναδείχτηκα από την πολιτική, τη συνάντησα.

  Τι σχέση έχετε εσείς με την παράταξη; Είστε ξανά υποψήφιος. Αυτή η παράταξη μπορεί να σωθεί από αλεξιπτωτιστές και ουρανοκατέβατους;

  Τζιώτης: Δεν είμαι πολιτικός και δεν σκοπεύω να γίνω. Ένα πράγμα ζητώ. Να αναλάβω την ανανέωσή της. Για να αλλάξοιυμε εποχή πρέπει να τα αλλάξουμε όλα. Δεν μπορεί να γίνει με έναν αρχηγό. Θέλω μια νέα εποχή. Όραμά μου είναι ένα κόμμα που θα συνυπάρχουν 400-500 μέλη και θα αποφασίζουμε μαζί. Υποχρέωσή μας να διαλέξουν οι πολίτες τον αρχηγό.

  Γάτσιος: Οι όροι είναι έξω από τη δική μου λογική. Ο νέος φορέας που οραματίζομαι είναι αυτός ου θα εκφράσει τα πιο παραγωγικά κομμάτια της κοινωνίας. Φορέας που θα είναι η εθνική συνείδηση του πολιτισμού. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα ανεχτούμε και θα στηρίξουμε ό,τι είναι πιο παρασιτικό ή θα στηρίξουμε μια δημιουργική κοινωνία; Τα κόμματα έχουν μετατρέψει τους πολίτες σε πελάτες. Χρειαζόμαστε μια παραγωγική Ελλάδα, τους ανθρώπους που θέλουν να ζουν και να προσφέρουν χωρίς κομματικούς μηχανισμούς.

  Συνάδουν οι θέσεις σας για fast track επενδύσεις με ένα κεντροαριστερό κόμμα και για τον Τραμπ;

  Πόντας: Ο Τραμπ δεν είναι οι ΗΠΑ, δεν ενσωματώνει ένα ολόκληρο κράτος, οι ΗΠΑ ήταν και είναι ο βασικότερος σύμμαχος γεωπολιτικά. Πρόθεση αρχηγού όχι να διοικεί πληβείους, αλλά να καθοδηγεί πολίτες. Υπέρ της απλής αναλογικής τάχθηκε ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

  Στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε την κεντροαριστερά ότι θα πάρει τον κόσμο, ούτε λίγο ούτε πολύ. Μήπως η κεντροαριστερά έχει ηγέτη τον Τσίπρα κι εσείς ματαιοπονείτε;

  Θεοδωράκης: Δεν είμαστε απλώς κεντροαριστερά. Είμαστε η παλιά μεγάλη παράταξη που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Τσίπρας μέσα σε ένα αδιέξοδο πολιτικής θέλει να κλέψει τον κόσμο της κεντροαριστεράς. Ο χώρος που οραματίζομαι είναι ένας χώρος με νέο όνομα, κίνημα, κόμμα με νέα ηγετικά ομάδα, με στελέχη όχι μόνο από το παρελθόν, που θα κοιτάξει τολμηρά τους πολίτες και θα δώσει λύσεις από το μέλλον.

  Ποιες είναι οι θέσεις που έχετε αποφασίσει ότι θα βάλετε στον Τσίπρα ως απαράβλεπτο κανόνα για συνεργασία; Ποιο ποσοστό στις εθνικές εκλογές θα είναι για εσάς επιτυχία και θα σας κάνουν να είστε ρυθμιστές;

  Γεννηματά: Θα αναμετρηθούμε στα ίσα με ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα προχωρά χωρίς εθνική γραμμή και πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, αναδιάρθρωση χρέους κ αλλαγή ρόλου υπερταμείου. Χρειαζόμαστε σχέδιο, το «Ελλάδα», με ανάπτυξη, ανατροπές στο κράτος, στήριξη μεσαίας τάξης. Διαφωνώ με λογικές Μητσοτάκη για οριζόντιες περικοπές, θα πλήξει τομείς όπως η υγεία και η παιδεία. Αυτοί είναι οι κύριοι στόχοι, μπορούμε να το επιτύχουμε.

  Όλους τους βουλευτές που έδωσαν τη μάχη για να κρατήσουν την παράταξη για να τους πετάξετε απέξω, με βάση τον κανόνα για τα 12 χρόνια;

  Ραγκούσης: Χρησιμοποιείτε ρήματα που δεν χρησιμοποίησα. Χρειάζεται να ανανεωθούμε όχι με επιφανειακό τρόπο, αφήνοντας πίσω όλο το προσωπικό ακέραιο. Η χώρα χρειάζεται νέους δρόμους. Να καθιερωθεί ένας κανόνας, όσοι έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας έχουν δώσει όσα έχουν να δώσει. Η πολιτική δεν είναι μόνο του κουστούμι, είναι να προσφέρεις εκεί που υπάρχει ανάγκη. Θαρραλέο βήμα ο κανόνας ανανέωσης, θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να μπουν στην πολιτική.

  Το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά προβλήματα. Ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι η θέση μελών για να αντιμετωπιστούν;

  Ανδρουλάκης: Φτιάξαμε μια βιώσιμη κατάσταση. Τα χρέη δεν αφορούν μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά όλα τα κόμματα και έχουν και οι τράπεζες ευθύνη. Να υπάρχει ένα συνολικό πόρισμα. Η διαχείριση πρέπει να είναι να μην πληρώσει τίποτα ο ελληνικός λαός, εμείς να φτιάξουμε ένα πολιτικό σχήμα με πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά. Να υπάρχουν κωδικοί, που πάνε τα χρήματα, με απόλυτη διαφάνεια.

  Το πώς θα είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα το αποφασίσουν οι πολίτες που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Όχι στην απλή αναλογική, το βασικό είναι να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες.

  Σχετικά με το θέμα των δύο ξεχωριστών κοινοβουλευτικών ομάδων. Πώς θα επιβάλλετε το ενιαίο κόμμα; Υπάρχουν διαδικασίες, ποιος θα σας εκρπροσωπεί στο κοινοβούλιο;

  Κατά της ύπαρξης δύο ξεχωριστών κοινοβουλευτικών ομάδων τάχθηκε ο Γιώργος Καμίνης.

  Καμίνης: Ανταποκρινόμαστε στην επιθυμία του κόσμου να πάμε σε έναν ενιαίο χώρο. Ο κόσμος θέλει να καταλάβει είναι ότι πάμε για την ενότητα. Θα συζητήσω και θα προσπαθήσω να πείσω. «Συμφωνίες εκ των προτέρων εν αγνοία των άλλων χωρίς τη γνώμη του μελλοντικού ηγέτη είναι κάτι απαράδεκτο»

  Κύκλος: Μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της ενότητας;


  Νίκος Ανδρουλάκης: Οι διαφορές δεν είναι τόσο τερατώδης όπως τις παρουσιάζετε. Θα τα καταφέρουμε, είμαι αισιόδοξος. Θα γίνει ένα ιδρυτικό συνέδριο που θα αποφασίσει για όλα αυτά. Είχα θέσει το θέμα των κοινοβουλευτικών ομάδων. Το πώς θα το καταφέρουμε δεν θα το αποφασίσω ούτε εγώ, ούτε κάποιος άλλος. Θα το αποφασίσουν οι πολίτες που στις 12 και στις 19 Νοεμβρίου θα γίνουν συνιδρυτές και θα καθορίσουν τις αποφάσεις του συνεδρίου. Θα κάνουμε ένα κόμμα θεσμό που θα σέβεται τις αποφάσεις των μελών του.

  Ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να είναι απλή αναλογική. Πρέπει να σπάσουν οι περιφέρειες που δεν αφήνουν έναν υποψήφιο χωρίς να έχει σχέση με τον αρχηγό, χωρίς να έχει χρήματα να εκλεγεί. Για τα θέματα ενότητας πρέπει να φτιάξουμε έναν νέου τύπου ενότητας που θα αφορά στις συλλογικότητες, τις αξίες, τις ιδέες μας και το πρόγραμμα μας. Και να μην δίνει εξουσίας σε παλιούς πρωταγωνιστές. Το είχαμε κάνει και υπονόμευσε την ενότητα της παράταξης.

  Γιώργος Καμίνης: Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι και κατά βάση έχει γίνει. Πρέπει να ιδρύσουμε μια μεγάλη παράταξη. Θα φέρει ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό υπό μια προϋπόθεση, να αποδείξουμε εμπράκτως την ενότητα και να το αποδείξουμε. Για αυτό αντέδρασα στο θέμα των ξεχωριστών κοινοβουλευτικών ομάδων. Αλλά για να σπάσουν οι κομματικοί μηχανισμοί πρέπει να αφήσουμε πίσω το παρελθόν. Σημασία έχει μετά το συνέδριο να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα που να κατατείνει στις βασικές πολιτικές. Με αυτές θα πάμε στο εκλογικό σώμα. Μα αυτές θα πάμε στις επόμενες εκλογές.

  Γιάννης Μανιάτης: Είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα συμβεί τίποτα άσχημο. Ο Έλληνας πολίτης θα αποδείξει ότι με τη μεγάλη συμμετοχή είμαστε πάρα πολλοί. Αρνούμαι να εμπλακώ στη συζήτηση με ποιον θα συνεργαστούμε. Δεν είμαστε συμπλήρωμα κανενός, θα γίνουμε μεγάλη δύναμη του χώρου. Από την αρχή καταδίκασα τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Περνάμε αρνητικό μήνυμα με τους δύο αρχηγούς. Να υπάρχει ένα μικρό μπόνους στο πρώτο κόμμα, να σπάσουν οι περιφέρειες και να δοθεί δικαίωμα ψήφου στον απόδημο ελληνισμό.

  Δημήτρης Τζιώτης: Είμαι περήφανος που ανήκω στην ιστορική αυτή παράταξη. Ποια άλλη παράταξη θα είχε το μεγαλείο να δεχθεί τόσες διαφορετικές απόψεις. Εκπροσωπούμε τη μισή Ελλάδα, αυτό πρέπει να αντιληφθούμε. Η μισή Ελλάδα είναι ΠΑΣΟΚ. Αυτούς πρέπει να ξανακερδίσουμε. Να στοχεύσουμε στην πρώτη θέση. Οι πολίτες θα επιλέξουν αυτόν που θα τα αλλάξει όλα. Αυτό που μπορεί να κερδίσει.

  Κωνσταντίνος Γάτσιος: Δεν μπορούμε να μιλάμε για την ενότητα με θεολογικούς όρους. Δεν ωφελεί σε τίποτα. Εκεί που θα κριθούμε είναι το κατά πόσο μπορούμε ως χώρος να προσφέρουμε λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα της χώρας. Έχω βάλει την υπογραφή μου σε ένα ενιαίο φορέα, αν στηθεί σωστά θα πρέπει οι άλλοι να δεχθούν το πρόγραμμα μας εναντίον του παρασιτισμού που υπηρετούν τα άλλα κόμματα. Η απλή αναλογική είναι ο δρόμος της καταστροφής. Να φτιαχτεί ένα νέο πολιτικό προσωπικό που θα είναι σοβαρό και θα συζητήσουμε τότε για την απλή αναλογική.

  Απόστολος Πόντας: Η ενότητα του χώρου είναι ο βασικός παρονομαστής αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι είμαι υπέρ της απλής αναλογικής. Δεν είναι δρόμος προς την καταστροφή. Πρέπει να φτιάξουμε έναν δορά που θα εκφράζει τους πολίτες. Που θα κυβερνά και δεν θα κυβερνάται. Αυτή τη σιωπή πρέπει να σπάσουμε.

  Σταύρος Θεοδωράκης: Η ενότητα είναι μια πολύ ωραία λέξη, όπως και η παγκόσμια ειρήνη. Αυτός που θα εκλεγεί θα οδηγήσει στις εκλογές. Ένας θα είναι ο αρχηγός και όχι δύο, αυτές τις αποφάσεις τις πήραμε και θα αναγνωριστούν. Εγώ μπορώ να είμαι και στρατηγός και στρατιώτης και αυτό πρέπει να απαντηθεί από όλους. Αν αποτύχω δεν θα διεκδικήσω ρόλο στο πλευρό του αρχηγού, δεν θα προσπαθήσω να εκλεγώ βουλευτής επικρατείας, θα μείνω στη μάχη σαν ενεργός βουλευτής, για την ενότητα.

  Φώφη Γεννηματά: Η ενότητα αποτελεί μια κατάκτηση για το χώρο μας. Δεν είναι αυτονόητη για αυτό δεν μπορούσε τόσα χρόνια να κάνει το βήμα εμπρός. Δεν μπορούσε να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα. Η ενότητα ήταν από τους πρώτους στόχους. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε ώστε να αποτελεί κατάκτηση και μετά από τις εκλογές. Δίνω μια μάχη για να την κερδίσω με πίστη και αισιοδοξία. Από την πλευρά μου θέλω να απαντήσω ότι σέβομαι τη συλλογικότητα και την κοινή προσπάθεια. Έβαλα τον εαυτό μου στην κρίση ενώ ήμουν ήδη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής για να αναδειχθεί η διαδικασία. Όσο για το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί στο εγχείρημα και κανένας δεν μπορεί να πει ότι θα υπονομεύσουμε την ενότητα την επόμενη μέρα. Τα υπόλοιπα έχουν απαντηθεί. Δεν υπάρχει πολιτικό λάθος, υπάρχει πολιτική επιτυχία. Είναι σημαντική στιγμή ότι πορευόμαστε μαζί.

  Γιάννης Ραγκούσης: Το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ και πολλοστή φορά και μαζί μας χιλιάδες άνθρωποι είναι ζήτημα ενότητας. Και μάλιστα μας κατηγορούν ότι έχουμε καθυστερήσει. Η ενότητα είναι ένα κεκτημένο αλλά από την άλλη οφείλω να υπογραμμίσω ότι η ενότητα μόνη της δεν είναι αρκετή. Υπάρχει ανάγκη για αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην πορεία που έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει. Οι κινέζοι έχουν μια παροιμία που λέει για την υγεία, ότι αν έχει την υγεία σου, έχεις το ένα. Αν έχει τα υπόλοιπα έχεις πολλά μηδενικά και γίνονται χίλια. Αν χάσεις το ένα όμως μένουν μόνο τα μηδενικά. Αν έχεις ενότητα έχεις το ένα, αν χαθεί το ένα γίνονται μηδενικά αλλά αν τα μηδενικά δεν έρθουν το ένα δεν αρκεί.

  Τι θα είναι η καινούρια παράταξη

  Η Γεννηματά και ο Θεοδωράκης έχουν θέση στη νέα παράταξη ή έχουν δώσει ό,τι είναι να δώσουν;

  Μανιάτης: Τιμώ και σέβομαι όλα τα μέλη της παράταξης, είναι υπερπολύτιμη η συμμετοχή τους. Με τη Φώφη και τον Σταύρο κάνω μόνο πολιτική κριτική. Διανύουμε περίοδο στασιμότητας και πρέπει να υπάρξει ανατροπή και αξιοκρατία. Ο πολίτης που έχει πετύχει επαγγελματικά, πρέπει να κάνει βήματα μπροστά. Έξω η δημαγωγία και ο λαϊκισμός. Έχω αναφέρει τον όρο «ΑΣΕΠ της πολιτικής». Εγώ δεν αναδείχτηκα από την πολιτική, τη συνάντησα.

  Τι σχέση έχετε εσείς με την παράταξη; Είστε ξανά υποψήφιος. Αυτή η παράταξη μπορεί να σωθεί από αλεξιπτωτιστές και ουρανοκατέβατους;

  Τζιώτης: Δεν είμαι πολιτικός και δεν σκοπεύω να γίνω. Ένα πράγμα ζητώ. Να αναλάβω την ανανέωσή της. Για να αλλάξουμε εποχή πρέπει να τα αλλάξουμε όλα. Δεν μπορεί να γίνει με έναν αρχηγό. Θέλω μια νέα εποχή. Όραμά μου είναι ένα κόμμα που θα συνυπάρχουν 400-500 μέλη και θα αποφασίζουμε μαζί. Υποχρέωσή μας να διαλέξουν οι πολίτες τον αρχηγό.

  Που βρίσκεται η υγιής κεντροαριστερά;

  Γάτσιος: Οι όροι είναι έξω από τη δική μου λογική. Ο νέος φορέας που οραματίζομαι είναι αυτός ου θα εκφράσει τα πιο παραγωγικά κομμάτια της κοινωνίας. Φορέας που θα είναι η εθνική συνείδηση του πολιτισμού. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα ανεχτούμε και θα στηρίξουμε ό,τι είναι πιο παρασιτικό ή θα στηρίξουμε μια δημιουργική κοινωνία; Τα κόμματα έχουν μετατρέψει τους πολίτες σε πελάτες. Χρειαζόμαστε μια παραγωγική Ελλάδα, τους ανθρώπους που θέλουν να ζουν και να προσφέρουν χωρίς κομματικούς μηχανισμούς.

  Συνάδουν οι θέσεις σας για fast track επενδύσεις με ένα κεντροαριστερό κόμμα και για τον Τραμπ;

  Πόντας: Ο Τραμπ δεν είναι οι ΗΠΑ, δεν ενσωματώνει ένα ολόκληρο κράτος, οι ΗΠΑ ήταν και είναι ο βασικότερος σύμμαχος γεωπολιτικά. Πρόθεση αρχηγού όχι να διοικεί πληβείους, αλλά να καθοδηγεί πολίτες. Υπέρ της απλής αναλογικής τάχθηκε ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

  Στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε την κεντροαριστερά ότι θα πάρει τον κόσμο, ούτε λίγο ούτε πολύ. Μήπως η κεντροαριστερά έχει ηγέτη τον Τσίπρα κι εσείς ματαιοπονείτε;

  Θεοδωράκης: Δεν είμαστε απλώς κεντροαριστερά. Είμαστε η παλιά μεγάλη παράταξη που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Τσίπρας μέσα σε ένα αδιέξοδο πολιτικής θέλει να κλέψει τον κόσμο της κεντροαριστεράς. Ο χώρος που οραματίζομαι είναι ένας χώρος με νέο όνομα, κίνημα, κόμμα με νέα ηγετικά ομάδα, με στελέχη όχι μόνο από το παρελθόν, που θα κοιτάξει τολμηρά τους πολίτες και θα δώσει λύσεις από το μέλλον.

  Ποιες είναι οι θέσεις που έχετε αποφασίσει ότι θα βάλετε στον Τσίπρα ως απαράβλεπτο κανόνα για συνεργασία; Ποιο ποσοστό στις εθνικές εκλογές θα είναι για εσάς επιτυχία και θα σας κάνουν να είστε ρυθμιστές;

  Γεννηματά: Θα αναμετρηθούμε στα ίσα με ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα προχωρά χωρίς εθνική γραμμή και πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, αναδιάρθρωση χρέους κ αλλαγή ρόλου υπερταμείου. Χρειαζόμαστε σχέδιο, το «Ελλάδα», με ανάπτυξη, ανατροπές στο κράτος, στήριξη μεσαίας τάξης. Διαφωνώ με λογικές Μητσοτάκη για οριζόντιες περικοπές, θα πλήξει τομείς όπως η υγεία και η παιδεία. Αυτοί είναι οι κύριοι στόχοι, μπορούμε να το επιτύχουμε.

  Όλους τους βουλευτές που έδωσαν τη μάχη για να κρατήσουν την παράταξη για να τους πετάξετε απέξω, με βάση τον κανόνα για τα 12 χρόνια;

  Ραγκούσης: Χρησιμοποιείτε ρήματα που δεν χρησιμοποίησα. Χρειάζεται να ανανεωθούμε όχι με επιφανειακό τρόπο, αφήνοντας πίσω όλο το προσωπικό ακέραιο. Η χώρα χρειάζεται νέους δρόμους. Να καθιερωθεί ένας κανόνας, όσοι έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας έχουν δώσει όσα έχουν να δώσει. Η πολιτική δεν είναι μόνο του κουστούμι, είναι να προσφέρεις εκεί που υπάρχει ανάγκη. Θαρραλέο βήμα ο κανόνας ανανέωσης, θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να μπουν στην πολιτική.

  Το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά προβλήματα. Ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι η θέση μελών για να αντιμετωπιστούν;

  Ανδρουλάκης: Φτιάξαμε μια βιώσιμη κατάσταση. Τα χρέη δεν αφορούν μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά όλα τα κόμματα και έχουν και οι τράπεζες ευθύνη. Να υπάρχει ένα συνολικό πόρισμα. Η διαχείριση πρέπει να είναι να μην πληρώσει τίποτα ο ελληνικός λαός, εμείς να φτιάξουμε ένα πολιτικό σχήμα με πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά. Να υπάρχουν κωδικοί, που πάνε τα χρήματα, με απόλυτη διαφάνεια.

  Το πώς θα είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα το αποφασίσουν οι πολίτες που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Όχι στην απλή αναλογική, το βασικό είναι να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες.

  Σχετικά με το θέμα των δύο ξεχωριστών κοινοβουλευτικών ομάδων. Πώς θα επιβάλλετε το ενιαίο κόμμα; Υπάρχουν διαδικασίες, ποιος θα σας εκπροσωπεί στο κοινοβούλιο;

  Κατά της ύπαρξης δύο ξεχωριστών κοινοβουλευτικών ομάδων τάχθηκε ο Γιώργος Καμίνης.

  Καμίνης: Ανταποκρινόμαστε στην επιθυμία του κόσμου να πάμε σε έναν ενιαίο χώρο. Ο κόσμος θέλει να καταλάβει είναι ότι πάμε για την ενότητα. Θα συζητήσω και θα προσπαθήσω να πείσω. «Συμφωνίες εκ των προτέρων εν αγνοία των άλλων χωρίς τη γνώμη του μελλοντικού ηγέτη είναι κάτι απαράδεκτο»

  Ερωτήσεις μεταξύ των υποψηφίων

  Ραγκούσης σε Γεννηματά: Δεν θέλω να γυρίσω στο παρελθόν. Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είσαι έτοιμη να πεις ένα καθαρό όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης για κυβέρνηση με Μητσοτάκη;

  Ο τρόπος που προσεγγίζεις το ερώτημα είναι ηττοπαθής. Το εγχείρημα μας είναι η ανατροπή κι έχουμε το σχέδιο «Ελλάδα». Το ζητούμενο είναι να βάλουμε τέλος στις πολιτικές λιτότητας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ο Μητσοτάκης υπόσχεται ότι η ΝΔ θα ανακάμψει. Ζητώ από τους προοδευτικούς πολίτες να μας δώσουν τη δύναμη να αλλάξουμε την πολιτική.

  Ανδρουλάκης σε Γεννηματά: Ο Σημίτης και ο Παπανδρέου έλεγαν ότι μέσω της πολιτικής με Τουρκία θα λύναμε τις διαφορές μας; Ποια θα πρέπει να είναι η σχέση μας με την Τουρκία;

  Δεν πρέπει να σταματήσει ο διάλογος για την ενταξιακή πολιτική της Τουρκίας. Χρωστάμε στην Τουρκία ξεκάθαρα μηνύματα.

  Καμίνης σε Μανιάτη: Σχέδιο για Αθήνα, ένα μεγάλο στρατηγικό σχέδιο. Πώς θα το έκανες αν ήσουν υπουργός;

  Μου αρέσει η ερώτηση γιατί αναδεικνύει το θετικό για να ξεπερνάμε την παθογένεια. Θυμίζω ότι για την απόφαση αυτή χρειάστηκαν πολλές υπογραφές, καταλήξαμε σε ένα εξαιρετικά πρωτοποριακό έργο, λύσαμε τα λάθη. Είχαμε με τον κ. Καμίνη μια εξαιρετικά αποδοτική συνεργασία, κάναμε μια τομή στο πώς αντιλαμβανόμαστε το αύριο. Καταφέραμε το Υπουργείο μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση να είμαστε υπόδειγμα, να χρησιμοποιηθεί το έργο μας ως καλή παρακαταθήκη.

  Μανιάτης σε Θεοδωράκη: Θέμα δύο κοινοβουλευτικών ομάδων. Το νέο δεν πρέπει να είναι νοσταλγική φωτογραφία του παρελθόντος. Κρατάμε τις παλιές μας σχέσεις και όχι το καινούριο;

  Ο νέος αρχηγός οδηγεί το κόμμα ενιαία. Μια τολμηρή απόφαση, έτσι θα πρέπει να την αντιμετωπίζεις. Υπάρχει επίσης ένα ζήτημα δημοκρατίας. Τα δυο κόμματα τα ψήφισαν 600.000 άνθρωποι. Τα δύο κόμματα θα συνεργάζονται μέχρι τις εκλογές, αυτό είναι το δημοκρατικό. Ένα κόμμα ενοποιημένο.

  Τζιώτης σε Γάτση: Το βιογραφικό σας μας τιμά όλους. Σκοπός όλων είναι η ανανέωση. Θα ήθελα την πρότασή σας για την οικονομία.

  Η χώρα θα έπρεπε να έχει ένα μνημόνιο και έχει τρία γιατί ζει σε παραισθήσεις ακόμη. Πρέπει η χώρα να κάνει πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλιώς θα αυξάνουμε το χρέος. Ο παρονομαστής πρέπει να στραφεί στην παραγωγή και στους νέους. Πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες. Όταν υπάρξει πολιτική θέληση, μπορούμε να μειώσουμε τις δαπάνες, θέλουμε να έχουμε ένα πολιτειακό κράτος, αυτό είναι το πρόβλημα.

  Γάτσης σε Ανδρουλάκη: Ποια νομίζεις ότι είναι τα λάθη του ΠΑΣΟΚ που μας έφεραν σε αυτή τη κατάντια και τι προτείνει για να τα αλλάξουμε;

  Δεν έκανε μόνο λάθη, πρέπει να περάσουμε τα θετικά. Υπήρχε η Ευρώπη, η πατριωτική στάση τα τελευταία χρόνια όταν ο Καραμανλής άφησε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα. Έπρεπε να σκοτώσουμε το πελατειακό κράτος του ’80. Όλα αυτά πρέπει να μείνουν στο χθες. Η γενιά μου σηκώνει 72 δις περισσότερο βάρος σε χρέη. Το καινούριο είναι να σκοτώσουμε το πελατειακό κράτος.

  Πόντας σε Καμίνη: Πώς φαντάζεστε τον εαυτό του ως «Ρομπέν των Δασών» της νέας γενιάς;

  Δεν κατάλαβα το «Ρομπέν των Δασών». Το ζήτημα είναι να δημιουργήσουμε κάτι καλύτερο για τους νέους, να μην επαναλάβουμε το λαϊκίστικο κράτος, που ανάγκασε χιλιάδες παιδιά να μεταναστεύσουν, πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες για να επιστρέψουν τα παιδιά αυτά. Αν καλώ κόμματα να αυτοδιαλυθούν,… Δεν πάμε να κάνουμε ένα νέο κόμμα, κάνω λάθος; Ο κόσμος λέει ότι πάμε να κάνουμε μια προσπάθεια αλλαγής. Φυσικά και θα πάμε κάποια στιγμή στη διάλυση των κομμάτων, πάμε να κάνουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

  Θεοδωράκης σε Γεννηματά: Ξεκινήσαμε,. Πρέπει να περιγράψουμε την επόμενη ημέρα, τι είναι αυτό που τους ετοιμάζουμε. Εγώ τόλμησα και παρουσίασα ένα πλάνο. Θέλω λίγο από το όραμά σας από το νέο κόμμα.

  Κόμμα θεσμικό. Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι οι δύο βασικοί πυλώνες. Κόμμα ανοιχτό που θα δίνει λόγο στα μέλη του, με ενεργή δράση των μελών, ένα ενιαίο κόμμα. Θα παίρνουν αποφάσεις τα εκλεγμένα όργανα. Τέλος στις λογικές των βαρόνων και φεουδαρχών. Ενιαία λειτουργία, συνέδριο σε ετήσια βάση, τι έχουμε να πούμε και πώς ανανεώνουμε το λόγο. Δημοκρατική λειτουργία, προχωράμε όλοι μαζί.

  Σχόλιο κ. Γεννηματά: Επειδή ακούστηκαν πολλά για τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος. Δυστυχώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται τις ευθύνες τους.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk