Ο αποχαιρετιστήριος «χρησμός» Άιντε για το Κυπριακό

Νεκρή θεωρεί ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Αυτό συνάγεται από τη δήλωσή του ότι «η αναβίωση της διαδικασίας για το Κυπριακό, που έληξε στο Κραν Μοντανά, δεν μπορεί να γίνει από τον ΟΗΕ, αλλά μέσω μιας συμφωνίας των δυο πλευρών και εάν αυτές συμφωνήσουν, τότε ο ΓΓ των ΗΕ είναι εκεί».

Νεκρή θεωρεί, ο απερχόμενος για να πολιτευθεί στην Νορβηγία ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Αυτό συνάγεται από την δήλωση του ότι «η αναβίωση της διαδικασίας για το Κυπριακό, που έληξε στο Κραν Μοντανά, δεν μπορεί να γίνει από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά μέσω μιας συμφωνίας των δυο πλευρών και εάν αυτές συμφωνήσουν, τότε ο ΓΓ των ΗΕ είναι εκεί».

Ο Νορβηγός είχε την τελευταία του συνάντηση με τον πρόεδρο Ν.Αναστασιάδη και θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε ερώτηση, αν τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν πως η διαδικασία που έληξε στο Κραν Μοντανά είναι νεκρή ή μπορεί να συνεχιστεί, ο κ. Άιντε είπε πως η διαδικασία, που οδήγησε στο Κραν Μοντανά έληξε εκεί, αλλά, σημείωσε αυτό δεν σημαίνει πως «δεν μπορεί να αναβιώσει».

Ο Άιντε είπε πως αυτή ήταν η τελευταία του συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη υπό την ιδιότητα του ως ειδικός σύμβουλος του ΓΓ.

«Είχαμε μια καλή, φιλική συζήτηση για την κοινή μας εμπειρία σε αυτή τη διαδικασία» ανέφερε.

Είπε πως έχει ανάμεικτα αισθήματα για το γεγονός ότι φεύγει από την Κύπρο. «Νομίζω ότι πετύχαμε πολλά σε αυτή τη διαδικασία και ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, με τη βοήθειά μας και με όλη τη διεθνή υποστήριξη και την υποστήριξη από τον κόσμο εδώ στην Κύπρο, κατάφεραν να προχωρήσει αυτή η διαδικασία πιο πολύ από τους άλλους ηγέτες πριν από αυτούς».

Αλλά την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι « δεν μπορούμε να κρύψουμε το γεγονός ότι δεν πετύχαμε να λύσουμε το πρόβλημα».

Επεσήμανε πως υπάρχουν «μεγάλα και περίπλοκα ζητήματα», σημειώνοντας πως αυτό που έμεινε από αυτή τη φάση είναι μια καλύτερη κατανόηση για το πού μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία, «αν θα υπάρξει μια νέα προσπάθεια και εάν κάποιος προσπαθήσει ξανά».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε την συνάντηση «εξαιρετική».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk