Ανησυχία και αγωνία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την διαπραγμάτευση και τα νέα μέτρα

Ηταν ίσως η πρώτη φορά που οι Ευ. Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου άνοιξαν τα χαρτιά τους για το τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ποίες είναι οι απαιτήσεις τους και τι προτείνουν για τα περίφημα

Ηταν ίσως η πρώτη φορά που οι Ευ. Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου άνοιξαν τα χαρτιά τους για το τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ποίες είναι οι απαιτήσεις τους και τι προτείνουν για τα περίφημα αντίμετρα. Ενημέρωσαν τους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και οι πληροφορίες επιμένουν ότι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε έντονος προβληματισμός, κυρίως όταν πληροφορήθηκαν ότι οι απαιτήσεις των δανειστών είναι το αφορολόγητο να είναι 6.000 ευρώ και οι ομαδικές απολύσεις.

Οι δύο υπουργοί επιχείρησαν άλλοτε με δραματικούς τόνους άλλοτε με όρους απολογίας να δείξουν ότι οι δανειστές παραμένουν αμετακίνητοι στις απαιτήσεις τους σχετικά με τα εργασιακά. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο ο κ. Τσακαλώτος, όσο και η κυρία Αχτσιόγλου είπαν ξεκάθαρα ότι οι Θεσμοί απαιτούν «εδώ και τώρα» να υπάρξουν αλλαγές και στις ομαδικές απολύσεις, αλλά και στο λοκ άουτ. Παραδέχθηκαν ότι το ορόσημο της 20ής Μαρτίου έχει χαθεί και είπαν ότι ο νέος στόχος είναι η παρουσίαση ενός πακέτου συμφωνίας στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Υποστήριξαν ωστόσο ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στο ζήτημα των συντάξεων και φάνηκε ότι υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ των θέσεων της κυβέρνησης και των θέσεων των δανειστών όσον αφορά τα αντίμετρα, στα οποία η κυβέρνηση βασίστηκε για να κλείσει την αξιολόγηση.

Για παράδειγμα θέλουν να δοθούν προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας ως αντίμετρα, όπως σχολικά γεύματα ή ακόμα ανέγερση και στήριξη νοσοκομείων από τα προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτά ακριβώς τα αντίμετρα προκάλεσαν τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν επενδύσει σε γενναία αντίμετρα. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν να υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk