Οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό γιατί ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να εξασφαλίσει την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2018 και η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμάσει αυτή την έξοδο, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης «διαΝΕΟσις», με θέμα την ανάπτυξη.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «έκαψε το χαρτί της συναίνεσης» και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η παραμονή στην εξουσία, λέγοντας ότι το κόστος αυτής της παραμονής είναι μεγαλύτερο από το κόστος της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε χρήσιμα τα στοιχεία ποιοτικών μελετών που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, γιατί, όπως παρατήρησε, βρισκόμαστε «στην εποχή της ακατάσχετης σαχλαμάρας και μπουρδολογίας».

«Λυπάμαι, που είμαι απόλυτος. Σε μια εποχή, που ο δημόσιος διάλογος κινείται μεταξύ θεωριών συνομωσίας και ανακύκλωσης διαφόρων απίστευτων φαντασιώσεων, το να μπορούμε να επαναφέρουμε τη συζήτηση στην ουσία της, είναι μια ανάσα αισιοδοξίας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά το 2014 να βγει από το φαύλο κύκλο της κρίσης και δεν τα κατάφερε γιατί υπήρξε μια πολιτική αλλαγή και πληρώνει σήμερα έναν πάρα πολύ ακριβό λογαριασμό από αυτή την επιλογή.

Το «τρίγωνο» της εξόδου από την κρίση

Στη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε τον οδικό άξονα της Ν.Δ. για την έξοδο της χώρας από την κρίση, τον οποίο περιέγραψε ως ένα τρίγωνο με τρεις κορυφές:

«Στην πάνω κορυφή, είναι το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Σε καμία περίπτωση, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις εποχές που ξοδεύαμε περισσότερα από αυτά τα οποία παρήγαγε η χώρα. Από την άλλη, μια πολύ σφικτή δημοσιονομική πολιτική, με πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια, μπορεί να είναι τόσο περιοριστική, που να ακυρώσει το όφελος από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αρα, πρέπει να προκρίνεται μια δημοσιονομική πολιτική που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον περιορισμό των δαπανών σε συνδυασμό με λελογισμένο περιορισμό των φόρων. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και με την επιθετική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, κυρίως μέσω της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Η δεύτερη κορυφή έχει να κάνει με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Δεν πρόκειται να έχουμε ανάπτυξη χωρίς ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο μπορεί να παρέχει πόρους. Και χρηματοδότηση στις εταιρείες που θέλουν να ρισκάρουν και να επενδύσουν. Αλλά, πρέπει να υπάρχουν πόροι. Δεν μπορεί να στηρίζονται μόνο σε ίδια κεφάλαια. Εάν δεν υπάρξει εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων και μια άλλη προσέγγιση στο πως αντιμετωπίζουμε τους ισολογισμούς των τραπεζών, η ανάπτυξη θα είναι πολύ δύσκολη.

Η τρίτη κορυφή του τριγώνου, που είναι ίσως το πιο ουσιαστικό κομμάτι, είναι οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι μεταρρύθμιση το να κόβεις οριζόντια συντάξεις και να επιβάλεις οριζόντια φόρους.

Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στους αγρότες και παρατήρησε: «Χρειαζόμαστε σύμπραξη. Χρειαζόμαστε συνενώσεις. Ειδικά, στον πρωτογενή τομέα. Δεν μπορεί οι αγρότες να συνεννοούνται μόνο όταν είναι να κατέβουν στα μπλόκα. Πρέπει να συνεννοούνται και για τη δημιουργία οργανώσεων παραγωγών».

Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπε ότι ως προς την αντίληψη της για τον ρόλο του κράτους η Ελλάδα παραμένει «μια αριστερόστροφη, νεοκομμουνιστική χώρα».

Για τον εαυτό του ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως όταν γίνει πρωθυπουργός δεν θα κάνει εκπτώσεις στο μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.