Μήνυμα στον πρωθυπουργό να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση, αλλιώς να οδηγήσει άμεσα τη χώρα σε εκλογές, έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης (FOCUS 103.6, Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 και FM 100).

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συναίνεσης. Η κυβέρνηση τορπιλίζει κάθε μεταρρύθμιση… Κάνει παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και οικοδομεί πελατειακό Κράτος. Εάν ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να συμφωνήσει σε σκληρά μέτρα, να τα ψηφίσει μόνος του… Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλους κινδύνους. Πρέπει να είμαστε όλοι σοβαροί και υπεύθυνοι. Ο κ. Τσίπρας ή θα κλείσει σύντομα την αξιολόγηση ή θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Θα συνιστά εγκληματική επιλογή να μην κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο.»

«Σε καμία περίπτωση», τόνισε, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, η χώρα να σέρνεται έως τον Ιούλιο, για να ζήσουμε το έργο που ζήσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015 … Επαναφέρεται από τη πίσω πόρτα το σενάριο του Grexit. Για αυτό έχει αποκλειστική ευθύνη ο κ. Τσίπρας».

Αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης που θα συγκροτήσει η ΝΔ, τόνισε: «Δεν με ενδιαφέρει απλά να μπω στο Μέγαρο Μαξίμου. Με ενδιαφέρει πώς θα βγω. Και όλοι κάποια στιγμή βγαίνουν… Όταν θα έχω βγει από το Μαξίμου, θέλω η Ελλάδα να είναι διαφορετική. Να αφήσει πίσω τα Μνημόνια. Να έχει επανέλθει η κανονικότητα. Να είμαστε περήφανοι για τη χώρα μας. Θα παίξουμε τα ρέστα μας. Δεν θα γίνουν εκπτώσεις. Δεν θα δεχθώ κυβέρνηση που δεν είναι συγχρονισμένη και αποφασισμένη να εφαρμόσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων.»

Για το ζήτημα των Ιμίων ζήτησε ψυχραιμία: «Η Ελλάδα εξακολουθεί να στέλνει μήνυμα φιλίας και καλής γειτονίας. Αλλά, ταυτόχρονα, αυτό το μήνυμα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.»

Σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση για μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Δικαιοσύνη δρα ανεξάρτητα, η χώρα έχει θεσμούς και αρχές, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει».

Επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση των φορολογικών συντελεστών λέγοντας: «Δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε μονίμως σε καθεστώς Μνημονίων. Και άλλες χώρες μπήκαν και βγήκαν από τα Μνημόνια. Το καλύτερο παράδειγμα για εμάς είναι η Κύπρος… Είχε μια αποφασισμένη κυβέρνηση. Υλοποίησε τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Δεν αύξησε τους φόρους και μείωσε τις κρατικές δαπάνες.

» Η μείωση φόρων θα γίνει, γιατί θα βρεθούν τα ισοδύναμα. Μίλησα στη ΔΕΘ για στοχευμένες φοροαπαλλαγές ύψους 2 δισ. ευρώ. Προσδιόρισα από πού θα κόψουμε δαπάνες.»

Είπε ακόμα ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο και ότι θα διατηρηθεί στο 1 προς 5 η αναλογία προσλήψεων και αποχωρήσεων για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Επαφών συνέχεια στη βόρεια Ελλάδα

Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται σε επίπεδο περιφέρειας και όχι σε τοπικό επίπεδο, όπως λέει το υπουργείο Περιβάλλοντος, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.

Ο σταθμός είναι σχεδόν έτοιμος και τα εγκαίνιά του αναμένεται να γίνουν στα τέλη Φεβρουαρίου, είπε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΣΔΑ) Μιχάλης Γεράνης, σημειώνοντας ότι το έργο πέρασε από αρκετές δυσκολίες.

«Θέλω να πω πόσο χαίρομαι που επισκέπτομαι αυτόν τον χώρο. Έχω παρακολουθήσει την εξέλιξη του έργου εδώ και πολλά χρόνια κι επειδή ήμουν πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος έχω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη που έκανε σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων σε περιφερειακό επίπεδο και προτίθεται να διαθέσει από το νέα ΕΣΠΑ το ποσό των 60 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου είπε ότι υπάρχει η πλήρης συνεργασία και των 38 δήμων στον τομέα αυτό.

Ο κ. Γεράνης, από την πλευρά του, επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του έργου του ΣΜΑ είναι 12 εκατ. ευρώ και για τον εξοπλισμό υπάρχει το ποσό των 5 εκατ. ευρώ. Επίσης, σημείωσε ότι υπήρξε καθοριστική η βοήθεια του Σταύρου Καλαφάτη, όταν ήταν υπουργός Περιβάλλοντος για να προχωρήσει το έργο.

Τον πρόεδρο της ΝΔ συνόδευαν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Λευτέρης Αυγενάκης, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Σταύρος Καλαφάτης, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Θεοφάνης Παππάς και κομματικά στελέχη.