Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δέχθηκε τον γενικό κυβερνήτη της Νέας Ζηλανδίας, αντιστράτηγο Σερ Τζέρι Μάτερπάραϊ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της 75ης επετείου της Μάχης της Κρήτης.

Υποδεχόμενος τον κυβερνήτη, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι Έλληνες δεν ξεχνούμε την τεράστια συμβολή των Νεοζηλανδών στη Μάχη της Κρήτης και υπενθύμισε ότι 7.700 Νεοζηλανδοί μετείχαν σε αυτήν, 671 έπεσαν στο πεδίο της μάχης και 2.000 αιχμαλωτίστηκαν.

«Πρόκειται πραγματικά για μία συγκλονιστική συμβολή» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η αυτή συμβολή δεν αφορά μόνο την Κρήτη και την Ελλάδα. «Η Μάχη της Κρήτης συνέβαλε σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα ο εφιάλτης της ναζιστικής βαρβαρότητας και θηριωδίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή, εξέφρασε τη χαρά του που παρίσταται στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ενίσχυση των φιλικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Νέας Ζηλανδίας.

Τον κυβερνήτη της Νέας Ζηλανδίας συνόδευε η υπουργός Παιδείας της Νέας Ζηλανδίας (ο παππούς της είχε πολεμήσει στη Μάχη της Κρήτης), ενώ από ελληνικής πλευράς παρίστατο και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.