Γεροβασίλη: Περιμένουμε από το Eurogroup απόφαση για το χρέος σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο διάστημα

Σήμερα Τρίτη, 17 Μαΐου, στις 12.30 μμ, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα γίνει η ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη.

Κατά τη διάρκεια του briefing, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στον αγωγό TAP λέγοντας ότι αποτελεί «σημαντικό έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας και θα έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την απασχόληση». Όπως είπε, καθιστά την Ελλάδα «ενεργειακό κόμβο».

Για τη συμφωνία, η κ. Γεροβασίλη είπε πως μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η ψήφιση των μέτρων που απομένουν για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ενώ στο Eurogroup της 24ης Μαΐου αναμένεται η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

«Η ολοκλήρωση αυτής της φάσης εγκαινιάζει μια στροφή ανάπτυξης», είπε επισημαίνοντας τους παράγοντες που συντελούν επιπλέον στην αλλαγή του κλίματος.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι η απόδοση της ελληνικής οικονομίας είναι «θετικότερη του αναμενόμενου», όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat και είναι «αξιοσημείωτη και η βελτίωση των δεικτών της απασχόλησης, όπως καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ και την «Εργάνη»». Επίσης, υπουγράμμισε ότι και η επικείμενη διευθέτηση του ζητήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, με την εκταμίευση που έπεται της πρώτης αξιολόγησης, «συντελούν στην αλλαγή του κλίματος».

Η κ. Γεροβασίλη ανήγγειλε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον σχεδιασμό της στον αναπτυξιακό και τον επενδυτικό τομέα, αρχής γενομένης από τον αναπτυξιακό νόμο, που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση».

Όσον αφορά τον «κόφτη» δημοσίων δαπανών, είπε ότι δεν θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, ούτε από υπουργούς Οικονομικών άλλων χωρών. «Θα ενεργοποιείται αυτόματα, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους με αντικειμενικά κριτήρια», πρόσθεσε.

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη θέση της για την ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και υπό αυτό το πρίσμα έχει αποδείξει ότι έχει δώσει σκληρή μάχη προς αυτήν την κατεύθυνση, κάτι που ήδη έχει αποτυπωθεί στις αποφάσεις του Eurogroup, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Εχουμε δώσει σκληρή μάχη για το χρέος. Για εμάς αποτελεί κεντρικό ζήτημα. Είναι σταθερή η προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στη μάχη για την διευθέτησή του, δήλωσε η κ. Γεροβασίλη.

«Η κυβέρνηση θέλει ρύθμιση για το χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαϊου. Περιμένουμε από το Eurogroup απόφαση για το χρέος σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο διάστημα. Από την πλευρά του ΔΝΤ είναι σαφές στη θέση του ότι είναι σημείο συμφωνίας ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Πιστεύαμε πάντα ότι οι απόψεις του ΔΝΤ για το χρέος είναι στη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος όσον αφορά στο χρέος.

Παράλληλα σημείωσε ότι η εκταμίευση της δόσης από δανειστές αναμένεται εντός του Ιουνίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, δήλωσε ότι δυστυχώς η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η ΝΔ έχουν επιλέξει να απέχουν από τον διάλογο για τα μεγάλα θέματα και υπενθύμισε την πρόταση του πρωθυπουργού προς τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για συνάντηση και διάλογο. Υπογράμμισε ότι η ΝΔ έχει επιλέξει την τακτική των επιθέσεων και τη διαστρέβλωση θέσεων, σημειώνοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου.

Κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες για το ενεχόμενο η ΝΔ να ψηφίσει στη Βουλή υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε λόγο για τεράστια στροφή στη στάση της ΝΔ, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες. «Η ΝΔ πρέπει να μας πει ποια στάση την εκπροσωπεί πραγματικά, καθώς βλέπουμε μία υποκριτική στάση, είναι διπρόσωπη και είναι μία στάση που δεν είναι αντάξια της συγκυρίας που διέρχεται η χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Ρώμη για τη δεύτερη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών. Επιπλέον, τη Δευτέρα 23 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, για την Πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης είναι ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Επόμενος στόχος είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με νομοσχέδια για την ανάπτυξη που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση, ενώ στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα αποφασιστούν μέτρα και παρεμβάσεις κάθε υπουργού, που θα υλοποιούνται με βάση τον οδικό χάρτη, πρόσθεσε.

Ως προς το θέμα του ανασχηματισμού, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι προς το παρόν δεν φαίνεται ότι επίκειται ανασχηματισμός, σημειώνοντας ότι είναι θέμα του πρωθυπουργού.

Ερωτηθείσα για τον εκλογικό νόμο, απάντησε ότι πρόκειται για μία από τις βασικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, που θα υλοποιηθεί σε χρόνο μακριά από τις εκλογές, ώστε να μη θεωρηθεί ύποπτη. Όπως τόνισε, η σχετική συζήτηση θα ανοίξει έγκαιρα, θα συζητηθεί έγκαιρα στα κυβερνητικά όργανα, σύμφωνα με σχετικές οδηγίες του πρωθυπουργού προς τον αρμόδιο υπουργό, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο. Η κ. Γεροβασίλη αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με αλλαγές στον εκλογικό νόμο, υπογραμμίζοντας ότι αυτές θα αποφασιστούν από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.

Αναφορικά με εκδήλωση της Βουλής για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ανέφερε ότι το Ίδρυμα της Βουλής αποφάσισε να πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου, όπως για πολλούς ιστορικούς ηγέτες της χώρας και δεν είναι κάτι που αφορά την κυβέρνηση, αλλά τη Βουλή, η οποία διαθέτει την αυτονομία της.

Κληθείσα να σχολιάσει τη θέση του ΠΑΣΟΚ έναντι της κυβέρνησης, με αφορμή τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών στη Ρώμη, στις 20 Μαϊου, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ότι έχει ήδη σχολιαστεί αρνητικά η στάση του ΠΑΣΟΚ από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και πρόσθεσε: «Εμείς δεν είδαμε καμία διάθεση για συζήτηση από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ούτε διάθεση να συμβάλει στην προσπάθεια της κυβέρνησης, καθώς ταυτίζεται με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk