Φυγή προς τα εμπρός η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων για τις Μεταρρυθμίσεις

Φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις έπειτα από το Σαββακτοκύριακο των παρεξηγήσεων ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις έπειτα από το Σαββακτοκύριακο των παρεξηγήσεων ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Παρά την ένταση που δημιουργήθηκε, η Επιτροπή, η οποία στηρίζεται από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και από το Ποτάμι, ανακοίνωσε ότι στις 6 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση στο Γκάζι. Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι κύκλοι συζητήσεων για τη Δικαιοσύνη, τη Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Οικονομία, την Κοινωνική Προστασία, την Υγεία, την Παιδεία, το Περιβάλλον. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «το ενδιαφέρον για συμμετοχή στις συζητήσεις, από ένα ευρύτατο φάσμα προσωπικοτήτων και πολιτών, είναι πολύ μεγάλο και το εύρος αυτό είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτυπωθεί και στις εκδηλώσεις. Εντός των ημερών θα λειτουργήσει και ο ιστότοπος της Επιτροπής. Η Επιτροπή σε σύντομο χρονικό διάστημα και μετά από ένα κύκλο διαβουλεύσεων, συζητήσεων και εκδηλώσεων θα δώσει στη δημοσιότητα ένα πλαίσιο θέσεων για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Οι διαδικασίες προχωρούν σε κλίμα συνεργασίας, αλλά και μαζικής συμμετοχής και είμαστε αισιόδοξοι ότι στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε καθορίσει θα είμαστε σε θέση να δώσουμε στη δημοσιότητα το πλαίσιο θέσεων για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις». Να θυμήσουμε ότι η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων θα πρέπει, όπως έχει συμφωνηθεί από τα κόμματα, να ολοκληρώσει το έργο της στο τέλος Ιουνίου.
Οι διαρροές από το Ποτάμι και από το ΠαΣοΚ για την παρουσία του κ. Θεοδωράκη στο συνέδριο της Δράσης, τροφοδότησαν εικασίες και προκάλεσαν παρεμβάσεις. Ο Σπύρος Λυκούδης το χαρακτήρισε «θέμα εκ του μη όντος». Μιλώντας στον 9,84 εκτίμησε ότι «αν ήταν ψυχραιμότεροι, σοβαρότεροι θα έλεγα εγώ, και εμπειρότεροι οι άνθρωποι που χειρίζονται αυτά τα ζητήματα δεν θα υπήρχε κανένα θέμα. Αυτό το λέω μήπως θέλει και κάποιος να μην πάει καλά η ιστορία; Γιατί αν δημιουργεί εκ του μη όντος ένα θέμα μπορεί να του βγαίνει η εσωτερική επιθυμία; Θα σας πω τι εννοώ γιατί γιαυτά τα ζητήματα είμαι αυτή την ώρα και λίγο θυμωμένος. Υπήρξε ένα πάρα πολύ απλό πράγμα. Την ίδια ώρα που γινόταν η σύσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης γινόταν το συνέδριο της Δράσης. Η Δράση είναι ένα κόμμα που είχε συμπράξει με το Ποτάμι στις εκλογές άρα ένας σύμμαχος και εκλογικός του Ποταμιού και για λόγους πολιτικής ηθικής έπρεπε να είναι εκεί ο επικεφαλής του. Αλλά όχι μόνο για αυτό αλλά και γιατί προσκλήθηκε όπως και οι αρχηγοί άλλων κομμάτων στο συνέδριο ενός κόμματος. Την ίδια ώρα ο κ. Θεοδωράκης δεν είχε προσκληθεί στη σύσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όχι με κάποιο σχέδιο από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Διότι οι άνθρωποι δεν έκαναν συνέδριο, έκαναν μια σύσκεψη εσωτερική και μας είχαν ειδοποιήσει στο Ποτάμι ότι δεν πρόκειται να προσκληθούν αρχηγοί κομμάτων, γιαυτό και δεν προσκαλείται ο κ. Θεοδωράκης. Πάρα πολύ τυπικό αυτό το ζήτημα και υπεράνω πάσης υποψίας. Θα μπορούσε βεβαίως κάποια στιγμή να περάσει ο κ. Θεοδωράκης να πει μια καλημέρα αλλά αυτό δεν συνιστά πολιτικό ζήτημα ούτε πολιτικό πρόβλημα. Άρα το θέμα ήταν πολύ απλό. Η Δράση έκανε συνέδριο, είχε καλέσει αρχηγούς κομμάτων και τον Θεοδωράκη που ήταν και σύμμαχός της στις εκλογές που πέρασαν και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είχε καλέσει κόμματα και αρχηγούς γιατί δεν έκανε συνέδριο και δεν είχε προσκληθεί ο κ. Θεοδωράκης. Αυτό το τόσο απλό ζήτημα διογκώθηκε και έγινε θέμα. Μπορεί να συμβαίνουν δύο τινά. Αν έγινε λόγω ανικανότητας και λόγω απειρίας να πούμε άντε, ας πάει στο καλό. Εάν δεν είναι όμως έτσι και επιδιώκουν κάποιοι να βρίσκεται το ζήτημα σε μια ανησυχία και μια αναστάτωση;», διερωτήθηκε.
Και πρόσθεσε: «Το Ποτάμι έχει πάρει πολιτική απόφαση συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία του διαλόγου για να προκύψει ο χώρος ο συγκροτημένος και ενωτικός, της δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής παράταξης. Έχει πάρει απόφαση να μπει σε αυτή την υπόθεση. Γιαυτό και με πολιτική του απόφαση μπήκε στην επιτροπή διαλόγου μαζί με το ΠαΣοΚ και άλλες δυνάμεις και το συζητάει το θέμα. Και από την ώρα που μπήκε δεν είναι εύκολο τα πράγματα να γυρίσουν πίσω. Να σας πω όμως και μια πραγματικότητα, δεν ξέρω με πόση θέρμη μπαίνει ο καθένας σε μια τέτοια ιστορία». Ο κ. Λυκούδης δεν άφησε το ακροατήριο με απορίες: «Να σας πω αυτό που μου έκανε εμένα εντύπωση; Το φόντο της ομιλίας της κ. Γεννηματά είχε ένα σύνθημα «Η Κεντροαριστερά είναι εδώ. Ξέρετε, όταν επιχειρείς να συγκροτήσεις την μεγάλη δημοκρατική παράταξη και καλείς και άλλες δυνάμεις και θες να έρθουν μαζί σου και θες να αποδείξεις ότι είσαι ειλικρινής, το σύνθημα πίσω από το μικρόφωνο που μιλάς λέει «Εμπρός να συγκροτήσουμε την μεγάλη παράταξη» ή «Εμπρός να συγκροτήσουμε την Κεντροαριστερά». Δεν λέει «Η Κεντροαριστερά είναι εδώ». Εγώ που είμαι πάρα πολύ ανοιχτός σε αυτή την ιστορία, σε βαθμό να παρεξηγούμαι, είδα το φόντο και ενοχλήθηκα. Είπα εάν είναι η Κεντροαριστερά εκεί, γιατί να μην πάμε στο ΠαΣοΚ αλλά αναζητούμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο; Μπορεί να διαπιστώνω την έλλειψη ιδιαίτερης ζέσης στο Ποτάμι γύρω από αυτή την ιστορία αλλά βλέπω και τον τρόπο με τον οποίο εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται τη συγκρότηση αυτής της υπόθεσης και η άλλη πλευρά. Ελπίζω όμως ότι από την ώρα που ξεκινάει αυτός ο διάλογος, πίσω δεν μπορεί να πάει. Γιατί ο κόσμος θα μας μουτζώσει».
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της Ελιάς Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM. «Οι λάθος αυτές συνεννοήσεις, ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, κάνουν τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη να τρίβουν τα χέρια τους». «Και οι δύο δεν θέλουν να υπάρχει τίποτα σε αυτό τον χώρο ώστε να τον κατακτήσουν. Ο ένας, ερχόμενος από μια στρεβλή αφήγηση της Αριστεράς, η οποία είναι βαθιά εθνικολαϊκιστική, ο άλλος από το χώρο της Δεξιάς. Όλοι θέλουν να κατακτήσουν αυτόν τον χώρο. Κι εμείς πρέπει να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων, να πάει ο καθένας στην άκρη τις φιλοδοξίες του και να βάλει πάνω απ’ όλα το βασικό στόχο που είναι να συγκροτηθεί εκ νέου η δημοκρατική παράταξη, η Κεντροαριστερά, έχοντας ένα προοδευτικό πρόγραμμα».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk