Παππάς: Η Ελλάδα δεν παλεύει πια για επιβίωση, αλλά για μια καλύτερη ζωή

«Έχω την πεποίθηση πως, πλέον, γίνεται κατανοητό ότι η Ελλάδα μόλις έπαψε να παλεύει απλώς για την επιβίωση. Τώρα παλεύουμε για μια καλύτερη ζωή» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσιγκτον.

«Έχω την πεποίθηση πως, πλέον, γίνεται κατανοητό ότι η Ελλάδα μόλις έπαψε να παλεύει απλώς για την επιβίωση. Τώρα παλεύουμε για μια καλύτερη ζωή» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσιγκτον.

Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το European Institute, με θέμα «Greece Turning the Page: A Discussion with Nikos Pappas».

«Η κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα της κρίσης, χάνοντας το 25% του ΑΕΠ της με την ανεργία να εκτινάσσεται στο 27%, δεν συνιστά μονάχα οικονομική αποτυχία. Συνιστά και πολιτική αποτυχία των δύο κομμάτων που κυριάρχησαν τις προηγούμενες δεκαετίες» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, σημειώνοντας πως της αποτυχίας αυτής, οι Έλληνες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα γενικώς. «Αυτή η εμπιστοσύνη επανήλθε χάρη στο ΣΥΡΙΖΑ, ένα μικρό -κάποτε- κόμμα, που κατάφερε να κερδίσει δύο εκλογές. Ή τρεις, αν μετρήσει κανείς και το δημοψήφισμα», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο» ανέφερε ο κ. Παππάς και επισήμανε ότι «για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια έχουμε ένα πρόγραμμα που δείχνει ότι μπορεί να δουλέψει».

«Υπερβήκαμε το στόχο των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ το 2015, μια πολύ δύσκολη χρονιά, με σκληρή διαπραγμάτευση, απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, capital controls, προσφυγική κρίση. Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 0,25% που προέβλεπε η Συμφωνία. Η ανεργία μειώθηκε κατά 2 μονάδες» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Δεν πανηγυρίζουμε, βέβαια, γιατί παραμένει πολύ ψηλή, αλλά η μείωσή της είναι ενδεικτική της θετικής τάσης. Καταφέραμε να απορροφήσουμε το 97,5% των κονδυλίων ΕΣΠΑ και να «στέψουμε» για πρώτη φορά τη χώρα μας πρωταθλήτρια Ευρώπης στον τομέα. Το καταφέραμε διοχετεύοντας 5 δισ. ευρώ και 2 δισ. αγροτικές επιδοτήσεις στην ελληνική οικονομία από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο».

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε «όπλο» στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους τα καλά οικονομικά αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα με αυτά που κατάφερε έχει μέρος της ιδιοκτησίας του προγράμματος, αλλά μαζί και την υποχρέωση να το υλοποιήσει πλήρως. «Ακριβώς τα καλά οικονομικά μας αποτελέσματα ήταν και το όπλο μας στις διαπραγματεύσεις. Ασφαλώς, υπήρξαν και πράγματα που μας επιβλήθηκαν στη Συμφωνία. Και άλλα τα οποία επιβάλαμε εμείς. Για παράδειγμα, περιορίσαμε την υποχρέωση για τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα. Γλιτώσαμε την αφαίμαξη της ελληνικής οικονομίας κατά 20 δισ. Με αυτή την έννοια, ναι, έχουμε μέρος της ιδιοκτησίας του προγράμματος, αλλά και την υποχρέωση να το υλοποιήσουμε πλήρως», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Παππάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν λόγω της διαφωνίας μεταξύ των θεσμών θα έχουμε συμφωνία στις 24 Μαϊου. «Από την αρχή είχαμε τονίσει ότι οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να οδηγούν σε καθυστερήσεις. Αυτό δεν το αποφύγαμε τελικά, αλλά είμαι πλέον πεπεισμένος ότι το θέμα θα τελειώσει στις 24 Μαΐου», δήλωσε ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία για το χρέος υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τόσο η εξυπηρέτηση, όσο και η ελάφρυνση του χρέους, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία στέκεται στα πόδια της.

«Για ποιο λόγο ζητάμε ρύθμιση του χρέους; Για να αναζωογονήσουμε την οικονομία. Όμως, δεν έχει κανένα νόημα να αυτοκτονήσουμε για να το πετύχουμε. Είναι σα να σου λέει κάποιος: πήδα από τον 5ο όροφο και, όταν σκάσεις στο πεζοδρόμιο, θα σου δώσω παγωτό. Το οποίο, μάλιστα, δεν θα πληρώσει καν ο ίδιος. Σου υπόσχεται ένα παγωτό που -υποτίθεται ότι- θα σου αγοράσει κάποιος άλλος. Με άλλα λόγια, αν πάει κάποιος σε μια γριούλα που παίρνει 500 ευρώ σύνταξη και της πει ότι στο εξής θα παίρνει 300 ευρώ αλλά θα ελαφρυνθεί το χρέος, νομίζετε ότι θα την πείσει;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

«Αν δεχόμασταν περισσότερα μέτρα από όσα περιλαμβάνει η Συμφωνία θα καταστρέφαμε την κοινωνική -και την πολιτική- συναίνεση απέναντι στο πρόγραμμα. Δεν έχει νόημα να εστιάσεις μόνο στην εσωτερική υποτίμηση προκειμένου να γίνεις ανταγωνιστικός. Γιατί, έτσι, μπορεί να είσαι πιο ανταγωνιστικός από το γείτονα σου, αλλά ταυτόχρονα να βρεθείς σε χειρότερη θέση από πέρσι. Θεωρώ ότι αυτή η λογική έχει εξαντληθεί» είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι πρωταρχική μέριμνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι η λήψη μέτρων για τη στήριξη των πιο αδύναμων σε μια κοινωνία με 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους, 25% ανεργία, 60% νεανική ανεργία. «Για παράδειγμα, συναντήσαμε αντιδράσεις από τους Θεσμούς όταν νομοθετήσαμε τις 100 δόσεις. Όμως, λίγο καιρό μετά, 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι αξιοποίησαν τη ρύθμιση αυξάνοντας τα έσοδα και, ουσιαστικά, βελτιώνοντας συνολικά την φορολογική κουλτούρα των Ελλήνων», είπε ο κ. Παππάς.

Αναφερόμενος στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και τις παθογένειες που θεραπεύει, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα ήταν απλά μια σύνθεση από ξεχωριστές ρυθμίσεις για διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Οποία είχε τη δυνατότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση «κέρδιζε» τους καλύτερους όρους». «Εμείς λειτουργήσαμε με διαφάνεια. Ενοποιήσαμε τους όρους για όλους. Ανεξάρτητα από το επάγγελμά σου, πληρώνεις ένα ποσοστό του εισοδήματος σου ως εισφορές. Παράλληλα, προστατεύσαμε το ύψος των σημερινών συντάξεων, διότι οι συντάξεις στην Ελλάδα λειτουργούν ως υποκατάστατο του κοινωνικού κράτους. Το 51% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν ως κύριο εισόδημα τη σύνταξη, η οποία -παρά ταύτα- έχει ήδη κουρευτεί 11 φορές τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο υπουργός.

Ως προς το εσωτερικό κλίμα από τα μέτρα που ψηφίζονται και υλοποιούνται, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «δεν υπάρχει σήμερα η μεγάλη κοινωνική αναταραχή των προηγούμενων ετών».

«Όλοι βλέπουν ότι παλεύουμε καθημερινά για να προστατέψουμε αυτούς που χτυπήθηκαν από την κρίση. Και έχουμε ήδη παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα σε μακροοικονομικό επίπεδο. Αν υπήρχε κοινωνική αναταραχή, αυτή θα αντανακλούσε στις ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας ενώ αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι «υπάρχουν εγκαταστημένα συμφέροντα που ενοχλούνται».

Ο κ. Παππάς έκανε ειδική αναφορά στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. «Προσωπικά, στοχοποιήθηκα εντονότατα από ιδιοκτήτες media, επειδή είμαι αρμόδιος για το διαγωνισμό που διενεργεί η κυβέρνηση προκειμένου να αδειοδοτηθούν για πρώτη φορά -μετά από 25 χρόνια λειτουργίας- τα ιδιωτικά κανάλια. Σημειώστε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει προχωρήσει ποτέ σε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Επίσης, επιτίθενται στην κυβέρνηση συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες επιδιώκουν ειδική μεταχείριση», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι χρειάζεται προσεκτική διαχείριση, «ιδιαίτερα όταν βλέπουμε χώρες να σηκώνουν φράχτες για να μην αφήνουν ανθρώπους να περνούν τα σύνορά τους».

«Οι εταίροι μας πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους. Αν θες να μοιράζεσαι τις ευκαιρίες, πρέπει να μοιράζεσαι και τις ευθύνες. Η καγκελάριος Μέρκελ τήρησε πολύ γενναία στάση στο προσφυγικό. Αν δεν το είχε κάνει θα μπορούσε να απειληθεί με διάλυση η ίδια η Ευρώπη».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των συναντήσεων του στην Αμερική, ο κ. Παππάς ότι στη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον είχε συναντήσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, τη στάση της οποίας απέναντι στην ελληνική κρίση η κυβέρνηση εκτιμά ιδιαίτερα. «Προφανώς, δεν θα αποκαλύψω τι μου είπαν για το χρέος, μπορώ όμως να σας πω πως ό,τι άκουσα με χαροποίησε», είπε ο υπουργός Επικρατείας για να υπογραμμίσει: «Έχω την πεποίθηση πως, πλέον, από όλο και περισσότερες πλευρές γίνεται κατανοητό ότι η Ελλάδα μόλις έπαψε να παλεύει απλώς για την επιβίωση. Τώρα παλεύουμε για μια καλύτερη ζωή».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk