Εκλογές στην Κύπρο την Κυριακή – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Επτά από τα δώδεκα κόμματα-σχηματισμούς, που κατέρχονται στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαίου, φαίνεται να εξασφαλίζουν είσοδο στη Βουλή, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε το ΡΙΚ. Σταθερά πρώτος ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ).

Επτά από τα δώδεκα κόμματα-σχηματισμούς, που κατέρχονται στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαίου, φαίνεται να εξασφαλίζουν είσοδο στη Βουλή, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε το ΡΙΚ.

Η πρόθεση ψήφου αναδεικνύει πρώτο κόμμα τον ΔΗΣΥ με ποσοστό 24,5%, με δεύτερο το ΑΚΕΛ με 20%. Το ΔΗΚΟ εξασφαλίζει ποσοστό 9%, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα «Αλληλεγγύη» 3,5%, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών 3% και το ΕΛΑΜ 1,5%.

Η αποχή ανέρχεται στο 14%, 12,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ 2% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.

Ο ΔΗΣΥ παρουσιάζει ποσοστό συσπείρωσης 67%, το ΑΚΕΛ 66%, το ΔΗΚΟ 64% και η ΕΔΕΚ 43%.

Στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και με διάστημα εμπιστοσύνης 95%, ο ΔΗΣΥ αναμένεται να κινηθεί σε ένα ποσοστό μεταξύ 29%-36%, το ΑΚΕΛ μεταξύ 26%-33%, το ΔΗΚΟ 10%-15%, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα «Αλληλεγγύη» και η Συμμαχία Πολιτών μεταξύ 4%-7%, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών μεταξύ 3%-6% και το εθνικιστικό ΕΛΑΜ εξασφαλίζει ποσοστό μεταξύ 2%-4%.

Στην παράσταση νίκης, το 78% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι νικητής των εκλογών θα είναι ο ΔΗΣΥ και 10%, το ΑΚΕΛ.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 5-10 Μαΐου 2016, με δείγμα 1.002 άτομα. Έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, στη βάση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα υπολογίζεται στο 3,1%.

Ρεκόρ υποψηφιοτήτων

Σύμφωνα με στοιχεία από το γραφείο του Γενικού Εφόρου εκλογής, οι υποψηφιότητες ξεπερνούν τις εξακόσιες και είναι κατά 200 περίπου περισσότερες από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2011, όταν οι υποψήφιοι ήταν 412.
Με πλήρεις συνδυασμούς σε όλες τις επαρχίες κατέρχονται στις Βουλευτικές εκλογές, τα «παραδοσιακά» κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, και Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, καθώς και οι νέοι σχηματισμοί Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk