Εβαλαν… κόφτη στις αυταπάτες

Αντιμέτωπος με τη μοναξιά του Μνημονίου βρίσκεται πλέον ο Αλ. Τσίπρας έπειτα από την κατ’ αρχήν συμφωνία με την τρόικα για μια πρωτοφανή δημοσιονομική δέσμευση της χώρας μέσω του αυτόματου «κόφτη».

Αντιμέτωπος με τη μοναξιά του Μνημονίου βρίσκεται πλέον ο Αλ. Τσίπρας έπειτα από την κατ’ αρχήν συμφωνία με την τρόικα για μια πρωτοφανή δημοσιονομική δέσμευση της χώρας μέσω του αυτόματου «κόφτη».
Εχοντας κατ’ ουσίαν παραδώσει γην και ύδωρ στους δανειστές και αποδεχόμενος μια ρύθμιση που καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε διανοηθεί να συζητήσει, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του πλέουν πια στα βαθιά νερά της σκληρότερης μνημονιακής εκδοχής που συνυπέγραψε η χώρα την προηγούμενη εξαετία.
Προσαρμογή στα νέα δεδομένα


Σε αυτό το περιβάλλον ο Πρωθυπουργός φέρεται να έχει επίγνωση του νέου ιδιόμορφου πολιτικού περιβάλλοντος στο οποίο θα επιχειρήσει με κάθε δυνατό μέσο να ελιχθεί τους επόμενους μήνες.
Εν αναμονή της τελικής συμφωνίας, η οποία πιθανολογείται ότι θα επιτευχθεί στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου και αφότου θα έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τα σκληρά μέτρα για τους έμμεσους φόρους και τον δημοσιονομικό «κόφτη», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κινείται με μια νέα λογική.
Δεδομένου ότι πολλοί βουλευτές της πλειοψηφίας (αν όχι όλοι) έχουν ξεπεράσει ή πρόκειται να ξεπεράσουν τις αναστολές τους για τα όσα ψηφίζουν, αυτό που προέχει για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η ανανέωση του πολιτικού χρόνου.
Σύμφωνα με την κυρίαρχη εκτίμηση, τα νέα δεδομένα που αναμένεται να διαμορφωθούν τις επόμενες εβδομάδες παρέχουν στην κυβέρνηση έναν «αέρα» κάποιων μηνών τουλάχιστον.
Κατά την αντίληψη αυτή, το επόμενο χρονικό ορόσημο είναι οι αρχές του 2017, οπότε και θα τεθεί σε σοβαρή δοκιμασία το βασικό επικοινωνιακό εφεύρημα της τρέχουσας περιόδου: ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ο δημοσιονομικός κόφτης, κάτι που θα συνεπάγεται είτε περικοπές σε δαπάνες (μισθούς και συντάξεις) του Δημοσίου είτε μια νέα αύξηση της φορολογίας, η οποία ούτως ή άλλως αποτελεί αγαπημένη πρακτική της παρούσας κυβέρνησης, καθώς η πολιτική «εργαλειοποίηση» της φτώχειας και η πληβειοποίηση φαίνεται ότι αποτελούν ένα από τα λίγα σχέδια που έχει η ομάδα περί τον κ. Τσίπρα.
Σε αυτό το διάστημα όμως αναμένεται ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις συνέπειες των επιλογών της για όλο το διάστημα από την ανάληψη της εξουσίας ως και σήμερα.
Στο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, όσο κι αν ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εμφανίζεται ως κυρίαρχος του παιχνιδιού, οι βουλευτές του έρχονται πλέον αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα: οι διαμαρτυρίες και οι αποδοκιμασίες εις βάρος τους είναι καθημερινές, η αθέτηση όλων των ουτοπικών υποσχέσεων της προηγούμενης περιόδου τους φέρνει απέναντι σε όσους τους είχαν πιστέψει.
Η κυβέρνηση Τσίπρα, έχοντας κλείσει μια περίοδο διαρκούς «διαπραγμάτευσης», καλείται να κάνει το μεγάλο και κατά πολλούς – ακόμη και υπουργούς της – μετέωρο άλμα.
Δεδομένων των προδιαγραφών της νέας συμφωνίας, η εφαρμογή και υλοποίηση μετατρέπεται σε δαμόκλειο σπάθη από οικονομική, πολιτική και κοινωνική σκοπιά. Οποιαδήποτε υστέρηση σε έσοδα ή δημοσιονομικούς στόχους εν γένει θα θέτει σε εφαρμογή με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς συζητήσεις και αξιολογήσεις την αυτόματη περικοπή και αυτό θα προξενεί ολοένα και μεγαλύτερη πίεση.
Σύμφωνα με σαφείς ενδείξεις, οι επιλογές που έχουν γίνει από το Μέγαρο Μαξίμου είναι μονοδιάστατες. Σε πρώτη φάση είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας και το επικοινωνιακό επιτελείο του θα κλιμακώσουν τη στρατηγική της πολιτικής έντασης και πόλωσης. Κατά τον τρόπο αυτόν θα επιχειρούν διαρκώς να αποσαφηνίζουν τις διαχωριστικές γραμμές από τη ΝΔ και με κλασικούς όρους προπαγάνδας να εντείνουν την πίεση προς τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και κυρίως το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι.
Στο ίδιο πλαίσιο και καθώς διαφαίνεται ότι η πολιτική ένταση αποτελεί βασική προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου, κάποια πολιτικά «τεχνάσματα» έχουν ήδη αρχίσει να συζητούνται.
Το χαρτί της αναθεώρησης


Το πρώτο αφορά την απόπειρα να ανοίξει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, στην οποία ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να σύρει την αντιπολίτευση. Χωρίς να είναι ακόμη γνωστές οι ακριβείς διαθέσεις και σχεδιασμοί για το περιεχόμενο της αναθεώρησης, πληροφορίες που αρχίζουν να διακινούνται στο παρασκήνιο αναφέρουν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τη συζήτηση, για την οποία η αντιπολίτευση έχει κατ’ αρχάς εκδηλώσει ενδιαφέρον.Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά και με στόχευση τις επόμενες εκλογές αναμένεται ότι θα τεθεί και ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει στα συρτάρια του ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής, στο οποίο θα υπάρχει μια επίφαση αναλογικότητας και μια απόπειρα να αποσπαστεί συναίνεση της αντιπολίτευσης με τον περιορισμό του μπόνους εδρών.

Οι δυσκολίες του ανασχηματισμού
Ψάχνει για αλλαγές αλλά δεν έχει «πάγκο»

Ωσπου να ολοκληρωθεί η μετάβαση της κυβέρνησης Τσίπρα στην επόμενη πολιτική φάση το σενάριο του ανασχηματισμού είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο από όλα τα άλλα το Μέγαρο Μαξίμου.
Παρά τις διαθέσεις, όμως, μια ενδεχόμενη κίνηση κυβερνητικής αναδόμησης εκ μέρους του κ. Τσίπρα φαίνεται πως δεν είναι όσο εύκολη ακούγεται.
Κατά τα όσα διακινούνται από κυβερνητικά γραφεία, ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός θα συνδυάζεται με μια απόπειρα πολιτικής διεύρυνσης. Στο πλαίσιο αυτό ακούγονται και πάλι τα ονόματα του κ. Φ. Κουβέλη ή πασοκογενών στελεχών όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Δ. Ρέππας κ.ά.
Παρά ταύτα, τέτοιες κινήσεις φαίνεται πως περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσουν στον κ. Τσίπρα από όσα θα λύσουν.
Μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (και των ΑΝΕΛ), που έχουν το θλιβερό προνόμιο να έχουν ψηφίσει μέχρι στιγμής ουσιαστικά δύο μνημόνια, διακατέχονται από μια λογική αποκόμισης ανταλλαγμάτων και κάποιοι από αυτούς δεν το κρύβουν: «Εχουμε υποστεί όλα αυτά, έχουμε ψηφίσει τόσα μέτρα και περικοπές, έχουμε απομακρυνθεί από κάθε προεκλογική δέσμευση και αρχή, και θα κάνει ο Τσίπρας υπουργούς κάποιους άλλους;» δηλώνουν χωρίς περιστροφές.
Υπό την έννοια αυτή, ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν έχει πραγματικές δυνατότητες να προχωρήσει σε έναν από τους λεγόμενους «δομικούς» ανασχηματισμούς και θα αναζητήσει εφεδρείες στον πολιτικό «πάγκο» της κυβέρνησης.
Οπως αναγνωρίζουν κάποια κυβερνητικά στελέχη, ο «πάγκος» αυτός είναι σχεδόν άδειος. «Μη νομίζεις, δεν υπάρχουν πρόσωπα με εμπειρία και ικανότητα να διαχειριστούν το βαρύ πακέτο που έρχεται» ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα λειψανδρίας που αντιμετωπίζει ο κ. Τσίπρας.
Υπό τις συνθήκες αυτές η εκτίμηση που διαμορφώνεται στα κυβερνητικά γραφεία αυτή τη στιγμή είναι πως στην ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου εξετάζονται οι κατά το δυνατόν περισσότερο ανώδυνες δυνατότητες μετακίνησης προσώπων και αλλαγών θέσεων αρμοδιοτήτων στο κυβερνητικό σχήμα.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ
Το επόμενο ορόσημο είναι οι αρχές του 2017, οπότε και θα κριθεί αν θα χρειαστεί ή όχι να εφαρμοστεί ο δημοσιονομικός κόφτης.

Δεδομένων των προδιαγραφών της νέας συμφωνίας, η εφαρμογή και υλοποίηση μετατρέπεται σε δαμόκλειο σπάθη από οικονομική, πολιτική και κοινωνική σκοπιά.

Ο κ. Τσίπρας θα κλιμακώσει τη στρατηγική της πόλωσης ώστε να αποσαφηνίζει τις διαχωριστικές γραμμές από τη ΝΔ και να εντείνει την πίεση προς το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι.

Πληροφορίες που αρχίζουν να διακινούνται στο παρασκήνιο αναφέρουν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τη συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση, ενώ αναμένεται ότι θα τεθεί και ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk