Μηνύματα πολιτειακής-πολιτικής ηγεσίας για τη δικτατορία του 1967

Για μια «τραγική εμπειρία, η οποία μας διδάσκει στο διηνεκές» μιλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του για τη συμπλήρωση 49 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Για μια «τραγική εμπειρία, η οποία μας διδάσκει στο διηνεκές» μιλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του για τη συμπλήρωση 49 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος «η κατάλυση και ο απροκάλυπτος βιασμός της Δημοκρατίας, που συντελέσθηκαν με το και εθνικώς εγκληματικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, συνθέτουν πάντα μια τραγική εμπειρία η οποία μας διδάσκει στο διηνεκές. Ιδίως δε μας διδάσκει:

»Πρώτον, ότι η υπεράσπιση όλων, ανεξαιρέτως, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κυρίως δε των κοινωνικών σ’ αυτή την συγκυρία που εγκυμονεί κινδύνους ρήξης του κοινωνικού ιστού και της κοινωνικής συνοχής, αποτελεί χρέος καθενός, πρωτίστως όμως της Πολιτείας. Κάθε ολιγωρία προς αυτή την κατεύθυνση επιφέρει ευθύ πλήγμα κατά της Δημοκρατίας και του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.

»Δεύτερον, τα ιδανικά του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, συστατικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού κατά την αρχαιοελληνική καταγωγή τους, επιβάλλουν τη διαχείριση του οξύτατου προσφυγικού ζητήματος με ανάλογες συμπεριφορές. Φοβικά σύνδρομα, που μάλιστα αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού, δεν ταιριάζουν ιδίως στους Λαούς της Ευρώπης.

»Τρίτον, τα νεοναζιστικά μορφώματα και η τρομοκρατία κάθε μορφής είναι, εκ φύσεως, εχθροί του Ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας. Και τούτο γιατί ουδεμία “ιδεολογική” λεοντή μπορεί να κρύψει το αποκρουστικό πρόσωπό τους και τα στυγερά τους εγκλήματα. Το αίμα των αθώων θυμάτων τους πρέπει να εμπνέει την διαρκή εγρήγορσή μας και να προκαλεί την αυτονόητη συγγνώμη μας για κάθε ολιγωρία του παρελθόντος και αντίστοιχη υποτίμηση της αντιανθρωπιστικής και αντιδημοκρατικής “τοξικότητάς” τους».


Το προεδρείο της Βουλής

Με αφορμή το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων υπογραμμίζει την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης και επαγρύπνησης για την ισχυροποίηση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας.

«Ο αντιδικτατορικός αγώνας αποτελεί την πυξίδα για την αέναη προσπάθεια του ελληνικού λαού για χειραφέτηση και πρόοδο. Η προσπάθεια αυτή εμπνέεται διαχρονικά από τη δημοκρατική παράδοση των αγώνων ενάντια στη δικτατορία.

»Η Βουλή των Ελλήνων δεν ξεχνά τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου. Θυμάται τις δραματικές της συνέπειες και το κόστος που προκάλεσε στη χώρα. Η μνήμη αποτελεί τον φάρο της Ιστορίας και σε αυτή την κατεύθυνση το Ελληνικό Κοινοβούλιο τιμά τους αγώνες για τη δημοκρατία και βρίσκεται στο πλάι όλων των λαών που παλεύουν για πολιτική και κοινωνική χειραφέτηση» αναφέρει το Προεδρείο της Βουλής.

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο αγώνας όσων υπερασπίστηκαν τις αξίες της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του για τη συμπλήρωση 49 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

«Ειδικά στις μέρες μας», όπως σημειώνει, «όπου ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο εθνικισμός εξαπλώνονται στην Ευρώπη, κι όπου οι νοσταλγοί της χουντικής βαρβαρότητας, οι εχθροί της δημοκρατίας, προσπαθούν ξανά να σηκώσουν κεφάλι στη χώρα μας».

«Να είναι σίγουροι ότι αυτός ο λαός διαθέτει ακόμα μνήμη, και θα τους απωθήσει ξανά στο περιθώριο», υπογραμμίζει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«49 χρόνια πριν, άρχισε να γράφεται ένα μαύρο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας μας, που κράτησε εφτά χρόνια και ολοκληρώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, με την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Θυμόμαστε και τιμούμε τα μέλη και στελέχη της Αριστεράς, όσους και όσες αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία, συμμετέχοντας στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα. Τους άνδρες και τις γυναίκες που υπερασπίστηκαν τις αξίες της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα.

Ο αγώνας τους αποτελεί, για μας, πολύτιμη παρακαταθήκη. Ειδικά στις μέρες μας, όπου ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο εθνικισμός εξαπλώνονται στην Ευρώπη, κι όπου οι νοσταλγοί της χουντικής βαρβαρότητας, οι εχθροί της δημοκρατίας, προσπαθούν ξανά να σηκώσουν κεφάλι στη χώρα μας. Να είναι σίγουροι ότι αυτός ο λαός διαθέτει ακόμα μνήμη, και θα τους απωθήσει ξανά στο περιθώριο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk