Την ανάγκη να αντιληφθεί η Τουρκία ότι πρέπει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις δικές της υποχρεώσεις στο προσφυγικό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του την Δευτέρα με αντιπροσωπεία του γαλλικού Κοινοβουλίου, η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα με στόχο την αποτίμηση της επάρκειας των ευρωπαϊκών μηχανισμών όσον αφορά την αντιμετώπιση και διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.

Η Ελλάδα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και το έχει πράξει ήδη παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει όσον αφορά την οικονομική και κοινωνική ζωή, δήλωσε ο Πρόεδρος. «Με βάση όχι μόνο τις δικές της αρχές και αξίες, αλλά και με βάση τις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της ευρωπαϊκής δημοκρατίας» τόνισε.

Προέτρεψε τους γάλλους βουλευτές να επικεντρωθούν στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, και στον τομέα αυτό τόνισε την ανάγκη η Τουρκία να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις και να σταματήσει την ανεξέλεγκτη δράση των διακινητών.

Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της Ελλάδας επισήμανε την ανάγκη να λειτουργήσει το σύστημα της μετεγκατάστασης, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής είναι εντελώς επιφανειακή η εφαρμογή του.

Ζήτησε ακόμα την άμεση τροποποίηση της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ», διότι όπως παρατήρησε πλέον δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα.

Ακόμα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να οργανωθεί το συντομότερο δυνατό η ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή-Συνοριοφυλακή, πάντα βέβαια με την επισήμανση ότι κάθε κράτος-μέλος διαχειρίζεται τα σύνορά του.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του γαλλικού Κοινοβουλίου, Κριστιάν Ασάφ, υπογράμμισε ότι αποστολή τους δεν είναι ο έλεγχος ή η αξιολόγηση, αλλά το πώς και εάν λειτουργούν οι μηχανισμοί αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ελλάδα.