Οκτώ τραυματίες και υλικές ζημιές σε τζαμαρίες, σε αυτοκίνητα και εξωτερικά των χώρων που φιλοξενούνται πρόσφυγες στις πύλες Ε1 και Ε2 του λιμανιού του Πειραιά είναι ο απολογισμός της συμπλοκής μεταξύ Σύρων και Αφγανών νεαρής ηλικίας που ξεκίνησε στις 22.30 της Τετάρτης ενώ τα πνεύματα ηρέμησαν μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα. Στα επεισόδια εκτιμάται ότι πήραν μέρος περίπου 500 άτομα.

Δύο εκ των τραυματιών φέρνουν λίγο πιο σοβαρά τραύματα στο κεφάλια από πέτρα αλλά η κατάστασή τους δεν είναι ανησυχητική και δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες όλα ξεκίνησαν όταν πρόσφυγας από το Αφγανιστάν «πείραξε» μια γυναίκα από τη Συρία και συμπατριώτες της «ζήτησαν τον λόγο».

Με καδρόνια, πέτρες και άλλα αντικείμενα στήθηκε ένα πεδίο μάχης έξω από το χώρο που μένουν πρόσφυγες στη πύλη Ε2 ενώ την ίδια στιγμή μητέρες με παιδιά και ηλικιωμένοι προσπαθούσαν να προφυλαχθούν όπου μπορούσαν ενώ στα κινητά ιατρεία των εθελοντών έφταναν διαρκώς τραυματίες. Παράλληλα αναποδογύρισαν και κάδους απορριμμάτων.

Λιμενικοί που ήταν στο σημείο ζήτησαν ενισχύσεις καθώς η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη και στη περιοχή έφτασαν διμοιρίες των ΜΑΤ. Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν λίγο αργότερα ωστόσο οι συμπλοκές συνεχίστηκαν λίγα μέτρα μακρύτερα στη πύλη Ε1.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων δεν υπήρξαν συλλήψεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος: «Τα επεισόδια μεταξύ των ανωτέρω ξεκίνησαν από άγνωστη αιτία στην πύλη Ε2 και συνεχίστηκαν στην Πύλη Ε1 του λιμένα Πειραιά. Άμεσα στα σημεία αναταραχών έσπευσαν στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, συνεπικουρούμενα και από άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της Λιμενικής Αρχής, οι οποίοι κατάφεραν αφενός μεν να διαχωρίσουν τους εμπλεκόμενους νεαρούς πρόσφυγες, και αφετέρου να απομονώσουν με ασφάλεια τις ευπαθείς ομάδες προσφύγων (γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι) από το επίκεντρο των επεισοδίων, τα οποία τερματίστηκαν περίπου την 00:30 σήμερα. Από το περιστατικό τραυματίστηκαν οχτώ πρόσφυγες, οι οποίοι διεκομίσθησαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά για την παροχή των πρώτων βοηθειών, χωρίς η κατάσταση της υγεία τους να εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.
Από τα επεισόδια προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε υαλοπίνακες, τζαμαρίες και εξωτερικές υποδομές του λιμένα».

Σημειώνεται ακόμη ότι «κατόπιν συνεννόησης του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και τον Αστυνομικό Διευθυντή Πειραιά και με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, στα σημεία των επεισοδίων διατέθηκαν δύο διμοιρίες Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να επέμβουν.»

Σύροι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι οι εντάσεις στο λιμάνι είναι καθημερινό φαινόμενο και ζητούν να τους διαχωρίσουν από τους Αφγανούς.

Δυνάμεις των ΜΑΤ, στελέχη του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά και κλιμακίου των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος παρέμειναν στο σημείο όλη τη νύχτα για προληπτικούς λόγους. Το πρωί ο χώρος καθαρίστηκε από συνεργεία του ΟΛΠ.

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν τα επεισόδια ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο υπουργείο, ενώ στο σημείο του συμβάντος έσπευσαν άμεσα ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Γιάννης Θεοτοκάς.

Διαδήλωση προσφύγων στην Αθήνα

Συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία ως τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας πραγματοποιήσαν την Τετάρτη το απόγευμα πρόσφυγες, μετανάστες και κινήσεις κατά του ρατσισμού.

Περί τις 19:30 περίπου χίλια άτομα, μεταξύ των οποίων και αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες, βρίσκονταν στο ύψος της Πεσμαζόγλου επί της Σταδίου με πανό και συνθήματα που για «Ανοιχτά σύνορα». Στο σημείο κατευθύνθηκαν μέσω Ομόνοιας και πρόσφυγες που βρίσκονταν στο λιμάνι του Πειραιά έχοντας προσυγκέντρωση στον χώρο αναμονής επιβατών στη πύλη Ε1 και μια μίνι πορεία στους χώρους.

Κατευθύνθηκαν στα γραφεία της ΕΕ εκφράζοντας την αντίθεσή τους «στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή από την κυβέρνηση και προωθεί με συγκεκριμένες ρυθμίσεις την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».

Αστυνομικές δυνάμεις είχαν στήσει «φραγμό» στην Ηρώδου Αττικού και στη συμβολή της Βασιλίσσης Σοφίας με την οδό Ρηγίλλης, πλησίον δηλαδή της τουρκικής πρεσβείας.

Κατά τις 21:00 η πορεία ολοκληρώθηκε και οι δρόμοι δίνονταν σταδιακά στην κυκλοφορία αφού οι διαδηλωτές έφυγαν από τα γραφεία της ΕΕ κατευθυνόμενοι στην Ομόνοια μέσω της οδού Πανεπιστημίου.

Διαμαρτυρία στη Μόρια Λέσβου

Με σύνθημα “Azandi” που στα φαρσί σημαίνει ελευθερία ομάδα 50 περίπου Αφγανών προέβη σε μία ακόμα διαμαρτυρία σήμερα στην είσοδο του κέντρου κράτησης στη Μόρια. Δυνάμεις των ΜΑΤ απέτρεψαν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στην πύλη του πρώην στρατοπέδου, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν εντάσεις ή επεισόδια. Πρόκειται για την τέταρτη διαμαρτυρία από πρόσφυγες μέσα σε πέντε ημέρες στο κέντρο κράτησης, στο οποίο να σημειωθεί πως οι συνθήκες διαμονής δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Βγήκαν μαχαίρια στην Ειδομένη

Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα και στην Ειδομένη όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Χθες ξέσπασε μεγάλος καβγάς και στις φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ένας άνδρας κρατά στο χέρι του ένα μαχαίρι και προσπαθεί να επιτεθεί σε κάποιον.

Επίθεση ΝΔ στην κυβέρνηση για τα επεισόδια στο λιμάνι

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΝΔ για την κατάσταση στο λιμάνι και τα επεισόδια της περασμένης νύχτας: «Είναι πραγματικά τραγική η εικόνα της πατρίδας μας λίγους μήνες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, όπως τραγική και εξαιρετικά θλιβερή είναι και η εικόνα όλων αυτών των ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά τον ‘ανθρωπισμό’ της Αριστεράς του τίποτα».

Συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Κυριαζίδης, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αδυνατώντας να διαχειριστεί το πρόβλημα που η ίδια εδώ και ένα χρόνο δημιούργησε με την πολιτική των ανοικτών συνόρων και την αθρόα είσοδο στην χώρα προσφύγων και μεταναστών, εγκλωβισμένη πλέον μεταξύ των ιδεοληψιών της και του αριστερού ‘ανθρωπισμού’ της εξαθλίωσης επιλέγει να παραμένει θεατής σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο θέατρο του παραλόγου.

» Η πρωτοφανής προχειρότητα και οι διαρκείς αυτοσχεδιασμοί στη διαχείριση του προβλήματος οδηγούν τόσο την κοινωνία όσο και τους πρόσφυγες-μετανάστες στα όριά τους. Προκαλούνται ήδη αντιδράσεις που κινδυνεύουν να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο, όπως έγινε χθες στην Αθήνα, στο Πειραιά, στη Μόρια, στην Ειδομένη.

» Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, κυκλώματα εμπόρων ελπίδας και άγνωστες ΜΚΟ δρουν ανεξέλεγκτα εκτός νομιμότητας, προσβάλλοντας τις βασικές λειτουργίες και τους μηχανισμούς ενός σύγχρονου Κράτους δικαίου.

» Οι αστυνομικές Αρχές μεταβάλλονται άλλοτε σε διαιτητή και άλλοτε σε παρατηρητή, καθώς αυτό υπαγορεύουν οι εντολές που λαμβάνουν από τα συναρμόδια υπουργεία.

» Είναι πραγματικά τραγική η εικόνα της πατρίδας μας λίγους μήνες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, όπως τραγική και εξαιρετικά θλιβερή είναι και η εικόνα όλων αυτών των ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά τον ‘ανθρωπισμό’ της Αριστεράς του τίποτα.»