Εμπνευσμένη από ένα επεισόδιο της εκπομπής μαγειρικής της αμερικανίδας σεφ Τζούλια Τσάιλντ (1912-2004) είναι η μονόπρακτη όπερα «Bon Appetit» του Λι Χόιμπι που παρουσιάζεται στις 17 Μαρτίου, για μία μόνο βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από την ομάδα The Medium Project. Πρόκειται για μια μουσική γαστριμαργική περιπέτεια, η οποία ανέβηκε σε πανελλήνια πρώτη τον Οκτώβριο του 2015 στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ράια Τσακηρίδη, η μουσική επιμέλεια είναι του Ανδρέα Τσελίκα, ενώ στην παράσταση συμμετέχουν ο Δημήτρης Μαρίνος (πιάνο), η μεσόφωνος Μαρία Βλαχοπούλου και σε ρόλο-έκπληξη ο γνωστός σεφ ζαχαροπλαστικής Στέλιος Παρλιάρος.
Στο πνεύμα του αποφθέγματος της Τσάιλντ σύμφωνα με το οποίο «η μαγειρική δεν είναι αγγαρεία αλλά χαρά», το «Bon Appetit» (1989) δίνει την αίσθηση στους θεατές ότι παρακολουθούν τη δημιουργία μιας «λιχουδιάς» τόσο μουσικής όσο και γαστριμαργικής. Οπως ακριβώς σε μια τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής, ένα σοκολατένιο κέικ παρασκευάζεται επί σκηνής σε πραγματικό χρόνο και με αληθινά συστατικά. Μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει μάθημα ζαχαροπλαστικής, στη διάρκεια του οποίου ο Στέλιος Παρλιάρος θα δείξει στο κοινό πώς παρασκευάζεται το κέικ της παράστασης και θα συζητήσει με τους θεατές. Ετσι, όσοι αγαπούν τους πειραματισμούς στην κουζίνα μπορούν να πάρουν τη συνταγή και να δοκιμάσουν στο σπίτι τις δυνάμεις τους στη ζαχαροπλαστική, χρησιμοποιώντας υλικά που θα τους διανεμηθούν δωρεάν μετά το τέλος του μαθήματος. Οσο για τους λάτρεις της σοκολάτας που δεν μπορούν να αντισταθούν στους γλυκόπικρους πειρασμούς, θα έχουν την ευκαιρία να γευθούν επί τόπου το γαλλικό παραδοσιακό γλύκισμα του σεφ συνοδεύοντάς το με έναν καφέ.
«Αφορμή για το ανέβασμα αυτής της όπερας στάθηκε η επαφή που είχαμε με το Τελλόγλειο όπου γινόταν μια έκθεση με τίτλο “Τα δώρα της γης”. Επειδή το θέμα ήταν σχετικό με τροφή-γεύση, γεννήθηκε η ιδέα να κάνουμε την παράσταση στη Θεσσαλονίκη» εξηγεί η Ράια Τσακηρίδη. «Με δεδομένο ότι το έργο έχει γραφεί για την Τζούλια Τσάιλντ», συνεχίζει, «σκεφτήκαμε να συνδέσουμε το παλιό με το σημερινό. Καθώς μιλάμε για κέικ σοκολάτα, στο μυαλό μας ήρθε αμέσως ο Στέλιος Παρλιάρος, με τον οποίο είχαμε μια θαυμάσια συνεργασία. Κάποια στιγμή μας έκανε μια πρόταση το Μέγαρο και δεχτήκαμε με μεγάλη χαρά».
Θεωρεί ότι το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να φέρει την όπερα κοντά σε ένα νέου τύπου κοινό; «Πιστεύω πως η όπερα απευθύνεται παντού. Οσο περισσότερο εξοικειώνεσαι τόσο πιο πολύ την αγαπάς» λέει η Ράια Τσακηρίδη. Παραδέχεται, βέβαια, πως όσο πιο κοντά είναι ένα θέμα στην καθημερινότητα τόσο περισσότερο κατανοητό γίνεται. Εν προκειμένω το χιούμορ είναι το στοιχείο εκείνο το οποίο κατά τη γνώμη της βοηθά την παράσταση να απευθυνθεί σε όλον τον κόσμο.
Αναφερόμενη στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας, λέει ότι την επόμενη σεζόν ετοιμάζονται να ανεβάσουν τo «Trouble in Tahiti» του Λέοναρντ Μπερνστάιν ενώ υπάρχουν και σκέψεις για το ενδιάμεσο διάστημα, οι οποίες όμως ακόμη δεν είναι ανακοινώσιμες. Μιλάει με ενθουσιασμό για την ομάδα, η οποία είναι προσανατολισμένη στην όπερα του 21ου αιώνα. «Θεωρώ ότι αυτό το ρεπερτόριο δεν έχει αναδειχθεί αρκετά. Είναι πολύ θεατρικό, και το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό εμπεριέχει και ένα κομμάτι έρευνας. Επίσης, μπορεί να ανεβεί και σε μικρές σκηνές».πότε & πού:Η όπερα του Λι Χόιμπι «Bon Appetit» θα παρουσιαστεί στις 17/3 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στις 19.00.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ



