Η κλιμακούμενη εμπλοκή της Αγκυρας στη Συρία έχει ως αποτέλεσμα η Τουρκία να βρίσκεται σε ντε φάκτο εμπόλεμη κατάσταση, εκτιμά σε άρθρο της στην εφημερίδα Hurriyet, η γνωστή τουρκάλα δημοσιογράφος Νουράι Μερτ. Μάλιστα, όπως τονίζει, οι φιλοπόλεμοι υποστηρικτές της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου έχουν ήδη αρχίσει να πανηγυρίζουν για τον «νέο πόλεμο της ανεξαρτησίας» στο όνομα της «εκδίκησης για τον περιορισμό των Τούρκων ως ηγετών των Μουσουλμάνων».
Η Τουρκία έχει εμπλακεί τόσο πολύ στην συριακή σύγκρουση, που οι αποκαλούμενοι «Σύριοι της αντιπολίτευσης» μπαινοβγαίνουν ελεύθερα στην τουρκοσυριακή μεθόριο, ενώ ορισμένοι Τούρκοι πολίτες ταξιδεύουν ανενόχλητοι στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των Τουρκμένων ή όποιων άλλων επιθυμούν.
Τα κρούσματα της εθνικιστικής ρητορίας είναι πολλά. Τούρκοι δημοσιογράφοι παίρνουν συνεντεύξεις από εθελοντές που πολεμούν στη Συρία «στο όνομα του έθνους» ή «στο όνομα του Αλλάχ», αποκαλώντας τη Συρία «τμήμα των εδαφών των οθωμανών προγόνων τους». Πλέον ο πόλεμος κατά των κούρδων μαχητών αποτελεί επίσημη πολιτική, με τον τουρκικό στρατό να βομβαρδίζει κουρδικές θέσεις στα σύνορα.
Οπως γράφει η Μερτ, πρόκειται για έναν ακήρυχτο πόλεμο, που καθίσταται ολοένα πιο αμφιλεγόμενος αφού η Τουρκία πολεμάει ενάντια στο κουρδικό YPG, σύμμαχο των δυτικών συμμάχων της Άγκυρας. Πρόσφατα μία επίθεση στην Αγκυρα άφησε πίσω της 28 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Λίγο μετά οι δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι υπεύθυνοι είναι οι Κούρδοι του PYD/YPG. «Εμείς, οι πολίτες της Τουρκίας, δεν πρέπει να το ερευνήσουμε παραπάνω ούτε να εκφράσουμε τον σκεπτικισμό μας για αυτά που διακηρύσσει ο πρωθυπουργός, ειδικά αν η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο. Παρ’ όλα αυτά, εμείς ως πολίτες, δεν γνωρίζουμε αν η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και αν ναι, ποιός είναι ο φίλος και ποιός ο εχθρός; Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η κυβέρνησή μας συμμετέχει στη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους μαζί με τους δυτικούς συμμάχους της. Ομως τότε πως γίνεται οι Κούρδοι φίλοι των συμμάχων μας να είναι εχθροί μας;» διερωτάται η αρθρογράφος.
Και τονίζει: «Το χειρότερο όλων είναι ότι οι σύμμαχοί μας δεν δείχνουν να πείθονται από τα ευρήματα της κυβέρνησής μας σχετικά με τους υπεύθυνους της επίθεσης στην Άγκυρα. Στην πραγματικότητα, κανείς άλλος πέρα από τους τούρκους πολίτες που είναι υποχρεωμένοι να πιστέψουν ό,τι λέει η κυβέρνησή τους, δεν έχει πειστεί ότι οι Κούρδοι βρίσκονται πίσω από μία τέτοια ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο τη σχέση τους με τις δυτικές δυνάμεις και θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη νομιμοποίησή τους ως ένας ισχυρός εταίρος στο έδαφος στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Το PYD και το YPG αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση».
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του, καταλήγει η Μερτ, «συμπεριφέρονται σαν η Τουρκία να βρίσκεται σε έναν εσωτερικό πόλεμο κατά «εγχώριων εχθρών» – δηλαδή οποιονδήποτε δεν προσφέρει την αβίαστη υποστήριξή του στο κυβερνών κόμμα και στον ηγέτη του – οι Κούρδοι, οι αριστεροί, οι φιλελεύθεροι, οι δημοκράτες, οι κοσμικοί, ή απλά οι οικολόγοι».



