Διημερίδα του ΚΚΕ για το εργατικό κίνημα

Διήμερο αφιέρωμα με τίτλο «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ» οργανώνει το Σαββατοκύριακο (21-22 Νοεμβρίου) η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Διήμερο αφιέρωμα με τίτλο «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ» οργανώνει το Σαββατοκύριακο (21-22 Νοεμβρίου) η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν παρουσία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα στην αίθουσα συνεδρίων στον Περισσό, περιλαμβάνονται ομιλίες για το εργατικό κίνημα αλλά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα για «Το εργατικό – επαναστατικό τραγούδι στον Μεσοπόλεμο 1918 – 1935».

Επίσης θα λειτουργεί έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του ΚΚΕ για την ιστορική περίοδο 1870 – 1935 με τίτλο «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες».

Το Σάββατο από τις 17.00 ως τις 20.00 το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
∙ Κεντρική εισήγηση από την κυρία Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ, με θέμα «Οι σκοποί, οι ιδέες και η στρατηγική του ΚΚΕ δεν είναι σημαία ευκαιρίας».

Παρεμβάσεις με θέμα:
∙ «Η σχέση του κόμματος με την εργατική τάξη. Ζητήματα στρατηγικής και τακτικής στην οργάνωση των αγώνων και του κινήματός της» από τον κ. Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνο του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ

∙ «Η οικοδόμηση του κόμματος στην εργατική τάξη, βασική προϋπόθεση για την υλοποίησης της στρατηγικής του» από την κυρία Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ

Στη συνέχεια, από τις 20.15 έως τις 21.30, θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τίτλο «Ένας δεν είμαι, μα χιλιάδες…», το οποίο περιλαμβάνει μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο εργατικό – επαναστατικό τραγούδι του Μεσοπολέμου (1918 – 1935).
Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται με την αρωγή του Χρήστου Λεοντή, θα ερμηνεύσει ο Πάνος Μπούσαλης στο τραγούδι, το πειραϊκό φωνητικό σύνολο Libro Coro και πολυμελής ορχήστρα οργάνων. Την ενορχήστρωση και διασκευή των τραγουδιών καθώς και τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει αναλάβει ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, τη διδασκαλία της χορωδίας η Ανθή Γουρουντή, ενώ στην αφήγηση μετέχουν οι ηθοποιοί Θέμης Πάνου και Λίλα Καφαντάρη.
Στο αφιέρωμα θα παρουσιαστούν γνωστά και άγνωστα ποιήματα και τραγούδια, που τα περισσότερα αναδύονται για πρώτη φορά ύστερα από περίπου 95 χρόνια μέσα από συλλογές των κομματικών εκδοτικών οργανισμών της περιόδου, οι οποίες φυλάσσονται στο ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ: του Εκδοτικού Τμήματος του ΣΕΚΕ (Κόκκινα Τραγούδια, 1921), του Σοσιαλιστικού Βιβλιοπωλείου (Επαναστατικά Τραγούδια, 1928) και του «Ριζοσπάστη» (Κόκκινο Ημερολόγιο, 1935).
Οι εκδόσεις αυτές, όπως επισημαίνουν οι οργανωτές, μαρτυρούν ότι «από τα πρώτα κιόλας χρόνια μετά την ίδρυσή του, στο φως της νικηφόρας Οκτωβριανής Επανάστασης, το ΚΚΕ αγκαλιάζει και ενθαρρύνει την τέχνη που συμβάλλει στην εργατική – επαναστατική πάλη ως απαραίτητο και αναπόσπαστο όπλο στη δράση του».
Οι στίχοι μεγάλου μέρους των ποιημάτων και τραγουδιών έχουν γραφεί από επώνυμους δημιουργούς, όπως οι πρόδρομοι σοσιαλιστές συγγραφείς Κώστας Χατζόπουλος και Ρήγας Γκόλφης, αλλά και ο «νεανικός» Γιάννης Ρίτσος, που υπογράφει με το ψευδώνυμό του εκείνα τα χρόνια: Γ. Σοστίρ. Οι συνθέτες των παλιών τραγουδιών που θα αναδειχθούν δυστυχώς παραμένουν ανώνυμοι.
Στην εκδήλωση, ανάμεσα σε άλλα, θα παρουσιαστούν και άγνωστοι στίχοι της Διεθνούς, καθώς και του τραγουδιού «Άνεμοι, θύελλες» (Βαρσαβιάνκα), ενώ συμπληρωματικά θα ακουστούν ορισμένα τραγούδια νεότερων συνθετών, όλα σε ποίηση του Μεσοπολέμου.
Τα θέματα των τραγουδιών αντλούνται από τα συνταρακτικά γεγονότα της νέας ιστορικής εποχής που άνοιξε η είσοδος του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό στάδιο, όπως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η Οκτωβριανή Επανάσταση, οι εργατικοί αγώνες, η ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, η δολοφονία των Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ κ.ά. και εκφράζουν την πάλη της ανερχόμενης εργατικής τάξης για να διαχωριστεί από την αστική διεκδικώντας την εξουσία της.
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, το πρόγραμμα για το εργατικό κίνημα ξεκινά στις 10.00 και ολοκληρώνεται στις 13.00. Περιλαμβάνει:
∙ Ομιλία από τον κ. Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, με θέμα «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι ταξικοί αγώνες. Η πείρα και τα συμπεράσματα».

Παρεμβάσεις με θέμα:
∙ «Η διαπάλη με τον οπορτουνισμό στο εργατικό κίνημα σε συνθήκες κρίσης» από τον κ. Γρηγόρη Λιονή, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ
∙ «Εργατικό κίνημα και ιμπεριαλιστικός πόλεμος» από τον κ. Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ
∙ «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση, ένα μεγάλο μάθημα για την νεολαία» από τον κ. Νίκο Αμπατιέλο, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk