Βίτσας: Πραγματικότητα το σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη»

Την υπεράσπιση της συμφωνίας κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία της α’ κατοικίας ανέλαβαν, μεταξύ άλλων, ο Δ.Βίτσας και η εκπρόσωπος Τύπου Ρ.Σβίγκου. «Όταν προστατεύεται η συντριπτική πλειοψηφία και κατά πάσα πιθανότητα το σύνολο των φτωχών νοικοκυριών, το σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» είναι πραγματικότητα» τονίζει ο Δ.Βίτσας. Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στη ΝΔ που «είχε συμφωνήσει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών», η Ρ.Σβίγκου την κατηγορεί ότι τώρα συναγνωνίζεται με το ΠΑΣΟΚ στην φθηνή αντιπολίτευση.

Την υπεράσπιση της συμφωνίας που έφερε η κυβέρνηση κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία της α’ κατοικίας ανέλαβαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Δ.Βίτσας και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ρ.Σβίγκου.

«Όταν προστατεύεται η συντριπτική πλειοψηφία και κατά πάσα πιθανότητα το σύνολο των φτωχών, λαϊκών νοικοκυριών, το σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» είναι πραγματικότητα» τονίζει ο Δ.Βίτσας.

Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στη ΝΔ που «είχε συμφωνήσει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών», η Ρ.Σβίγκου την κατηγόρησε ότι τώρα συναγνωνίζεται με το ΠΑΣΟΚ στην «φθηνή, λαϊκίστικη και τζάμπα αντιπολίτευση».

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν τα «παιδιά για τα θελήματα» των δανειστών» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούν να κουνάνε το δάκτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικές τις οποίες όχι απλά υλοποίησαν, αλλά ουσιαστικά οι ίδιοι τις πρότειναν».

Σε ό,τι αφορά την επιβολή φόρου στο κρασί ως ισοδύμανο μέτρο για την αποφυγή επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η κυρία Σβίγκου τονίζει ότι σαφώς «κανένας έμμεσος φόρος και κανένας φόρος που επιβαρύνει τον καταναλωτή ή τον παραγωγό δεν είναι «δίκαιος» και «σωστός»». Ωστόσο, κάλεσε τους πάντες να σκεφτούν γιατί λαμβάνεται το μέτρο αυτό και τι σώζεται μέσω αυτού.

Ακόμη, τόνισε τη σημασία ύπαρξης συμφωνίας με τους δανειστές προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την συζήτηση αναδιάρθρωσης του χρέους και την υλοποίηση του σχεδίου για την επανεκκίνηση και ανάπτυξη της οικονομίας.

«Ισχύει το ‘κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη»»

«Όταν προστατεύεται η συντριπτική πλειοψηφία και κατά πάσα πιθανότητα το σύνολο των φτωχών, λαϊκών νοικοκυριών, το σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» είναι πραγματικότητα […] Τη βίλα με τις πισίνες κ.λπ. αυτού που έχει μάλιστα να πληρώσει και δεν πληρώνει, δεν έχω καμιά όρεξη να την προστατεύσω», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, στον ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84».

Συμπλήρωσε πως «θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπάρχει μια απόλυτη προστασία σε πολύ μεγάλο επίπεδο […] Το 25% έχει απόλυτη προστασία, αλλά και το υπόλοιπο 35% έχει πολύ μεγάλη προστασία […] Το 85% της αξίας των ακινήτων και των στεγαστικών δανείων δεν υπερβαίνει τις 200.000 – 250.000 ευρώ και αυτά προστατεύονται απολύτως. Συγχρόνως ισχύει το κομμάτι που αφορά το νόμο Κατσέλη και αυτούς που έχουν ενταχθεί, αλλά και αυτούς που έχουν κάνει αίτηση για να ενταχθούν μέχρι τέλος αυτού του χρόνου. […] Αν γινόταν το αντίθετο, πάλι θα μας ρωτούσαν «αν υπάρχουν μπαταχτσήδες ή κάποιοι που δεν πληρώνουν ενώ μπορούν, γιατί τους καλύπτετε;».»

» Πάντοτε γίνεται μια τέτοιου είδους συζήτηση. Νομίζω όμως ότι το πιο θετικό απ’ όλα είναι ότι στη βάση της συμφωνίας του Ιουλίου προχωράμε και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν οι αναγκαίοι πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και τα 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα πέσουν στην αγορά».

Ακόμη ο κ. Βίτσας αναφερόμενος στην προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών από τους πλειστηριασμούς είπε «πότε άλλοτε δημιουργήθηκε «κουμπαράς» 100 εκατομμυρίων, ώστε το κράτος να πληρώνει δόσεις ιδιωτών, πολιτών, φτωχών που δεν έχουν να πληρώσουν;»

» Επικαλούνται σήμερα την συμφωνία αυτοί που ζητούσαν να πούμε «ναι σε όλα» στις 5 Ιουλίου. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα και ο λαός κατά τη γνώμη μου βλέπει. Τώρα όσον αφορά στο σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», συμφωνούμε απόλυτα. Συμφωνώ απόλυτα. Ορίστε μου, τι πάει να πει και το κανένα σπίτι…».

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονται στη φθηνή αντιπολίτευση»

«Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών» και «τώρα η ΝΔ συναγωνίζεται με το ΠΑΣΟΚ στο ποιος θα κάνει την πιο φτηνή αντιπολίτευση», σημείωσε, σε συνέντευξή της στο MEGA η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, ασκώντας κριτική σε υψηλούς τόνους για τις «αντιπολιτευτικές κορώνες» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «ήταν τα «παιδιά για τα θελήματα» των δανειστών» και υποστήριξε ότι «δεν μπορούν να κουνάνε το δάκτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικές τις οποίες όχι απλά υλοποίησαν, αλλά ουσιαστικά οι ίδιοι τις πρότειναν».

Ειδικότερα, αναφορικά με το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς, η κυρία Σβίγκου επισήμανε ότι είναι μια προσπάθεια δημιουργίας ενός πλέγματος προστασίας, που θα προστατεύει κατά 60% τα νοικοκυριά τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση, όταν αρχικά η θέση των δανειστών ήταν να καλύπτεται μόλις το 16% των νοικοκυριών, να φτάσει στο 60% αυτή η προστασία, ώστε να μην πληγούν τα πιο αδύναμα στρώματα.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά είχε συμφωνήσει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας», παραπέμποντας ως προς αυτό στη σχετική απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη τον Οκτώβρη του 2014. «Φαντάζομαι δεν τον αμφισβητεί κάποιος τον κ. Κατάινεν», σχολίασε.

Ανέφερε επιπλέον ότι ολοκληρώνεται η αξιολόγηση για να ακολουθήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Οπότε θα πρέπει να δούμε κι αυτό το σκέλος της συμφωνία, όπως και τα άλλα της σκέλη, π.χ. για τις 100 δόσεις, ως ένα βήμα το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε παρακάτω και να ληφθούν εκείνα τα μέτρα επανεκκίνησης και ανάπτυξης της οικονομίας», συμπλήρωσε.

«Και βέβαια», συνέχισε, «θα πρέπει να δημιουργηθούν εκείνοι οι όροι ώστε να μπορούν και οι πολίτες να αποπληρώνουν τα χρέη τους, γιατί αυτό το οποίο δημιουργήθηκε τα πέντε χρόνια μνημονιακής πολιτικής ήταν οι πολίτες να πληρώνουν εξοντωτικούς φόρους και να φορτώνονται και με δυσβάσταχτα χρέη».

Στο ίδιο πλαίσιο, προσέθεσε πως θα πρέπει να υπάρχει και μια άλλη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος που θα μπορεί να δίνει ανάσες στην οικονομία και την ανάπτυξη.

Η κυρία Σβίγκου τόνισε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε, συνεχίζει τη διαπραγμάτευση και δεν θέλει να αφήσει τα σπίτια των αδύναμων συμπολιτών μας βορά στις τράπεζες…».

Ασκώντας κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «η ΝΔ έχει πάθει πλήρη αμνησία και δεν έχει καμία υπευθυνότητα τουλάχιστον στο να υπερασπιστεί αυτά που είχε δεσμευτεί…» και πως «οι εκπρόσωποι της ΝΔ συναγωνίζονται τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στο ποιος θα κάνει την πιο φτηνή, την πιο λαϊκίστικη και την πιο τζάμπα αντιπολίτευση».

«Ζήσαμε», είπε, «μια διαπραγμάτευση 7 μήνες, όπου ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ στήριζαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Αυτό που έλεγαν είναι «ψηφίστε ό,τι χαρτί σας δώσουν», τελικά συμφωνήσανε και αυτοί στη συμφωνία και τώρα δεν ψηφίζουν τα προαπαιτούμενα της».

«Και όχι μόνον αυτό. Μας εγκαλούν ότι δεν καταργήσαμε τα δικά τους μέτρα», συμπλήρωσε.

Η κυρία Σβίγκου έκανε λόγο για «πλήρη παραλογισμό», αναφέροντας ότι «και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία πολιτική πρόταση για το μέλλον αυτής της χώρας, και προσπαθούν αυτό να το κρύψουν με φωνές και με κραυγές» και πως «δεν έχουν καταθέσει καμία πολιτική πρόταση από τη στιγμή που εκλέχθηκε η νέα Βουλή».

Όσον αφορά στο θέμα των ισοδύναμων του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, σημείωσε πως «κανένας έμμεσος φόρος και κανένας φόρος που επιβαρύνει τον καταναλωτή ή τον παραγωγό δεν είναι «δίκαιος» και «σωστός»».

Όμως, συμπλήρωσε, «αυτή τη στιγμή προσπαθήσαμε να βρούμε ισοδύναμα για την κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέσα από τον τζόγο και μέσα από τη φορολογική επιβάρυνση σε κρασί, γύρω στα 0,30 ευρώ το μπουκάλι».

«Πρέπει να τον κρίνουμε», είπε, «με βάση αυτό το οποίο προσπαθούμε να καταργήσουμε, που είναι το ΦΠΑ του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Φαντάζομαι, προσέθεσε, ότι δεν θα έχει κανένας αντίδραση από την αντιπολίτευση σχετικά με τον φόρο στον τζόγο.

Τέλος, είπε πως κατανοεί την αγωνία των πρακτόρων, για να τονίσει πως, «από εκεί και πέρα, υπάρχει συνολικά μια κοινωνία που πλήττεται και για την οποία προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, μέσα από έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk