Στις κοινές αξίες για τις οποίες έχουν αγωνισθεί για πολλά χρόνια οι Έλληνες και οι απανταχού Εβραίοι, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος αντιπροσωπεία των ευρωπαίων Ραββίνων με επικεφαλής τον αρχιραββίνο Π.Γκόλντσμιτ.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, οι Έλληνες και οι απανταχού Εβραίοι, ιδίως όμως οι Έλληνες Εβραίοι, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας, για πολλά χρόνια έχουν αγωνισθεί για κοινές αξίες και έχουν υποστεί θυσίες, που λίγοι λαοί έχουν υποστεί.

«Έχουμε μαζί υπερασπισθεί την πιο σημαντική αξία στην πορεία της ανθρωπότητας: την αξία που λέγεται ‘Ανθρωπος’» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «γιατί εμείς γνωρίζουμε πολύ καλύτερα ότι το κέντρο του πολιτισμού και της Δημοκρατίας είναι ο ‘Ανθρωπος, και όταν θίγεται ο ‘Ανθρωπος, τότε παύει να υπάρχει και πολιτισμός και Δημοκρατία».

Με αφορμή την διεξαγωγή του Συνεδρίου των Ευρωπαίων Ραββίνων στη χώρα μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού σημείωσε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για την Ελλάδα το γεγονός ότι το συνέδριο γίνεται στην Αθήνα, έκανε λόγο για την ευκαιρία που δίνεται να αναδείξουμε την πίστη μας στον Άνθρωπο και στην υπεράσπισή του, όταν είναι γνωστό ότι τούτη την ώρα, μέσα από το Προσφυγικό, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο ο Άνθρωπος.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ευρώπη είναι εκείνη σε ολόκληρο τον πλανήτη, η οποία έχει την δύναμη, λόγω του πολιτισμού και του παρελθόντος της, να υπερασπισθεί την ειρήνη και τον Άνθρωπο.

Ο κ. Γκόλντσμιτ χαρακτήρισε ιστορική ευκαιρία την διεξαγωγή του Συνεδρίου στην Αθήνα και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει κατά καιρούς κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Εβραϊκή Κοινότητα, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια δύσκολη εποχή για όλους.

Ειδική αναφορά έκανε, επίσης, και στο Προσφυγικό υπογραμμίζοντας, τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και σημείωσε: «και εμείς οι ίδιοι έχουμε βιώσει το Προσφυγικό. Υπήρξαμε πρόσφυγες, υπήρξαμε και θύματα αντισημιτικών επιθέσεων αλλά και ριζοσπαστικών τάσεων».