«Ψαλίδι» στα προνόμια πρώην πρωθυπουργών-προέδρων Βουλής

Με περιστολή προνομίων πρώην πρωθυπουργών, προέδρων Βουλής και προέδρων κοινοβουλευτικών ομάδων, ξεκίνησε η διαδικασία αλλαγών στον Κανονισμό, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2016. Η πρόταση Βούτση επικυρώθηκε από όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής που δήλωσε παρών.

Με περιστολή προνομίων πρώην, πρωθυπουργών, προέδρων Βουλής και προέδρων κοινοβουλευτικών ομάδων, ξεκίνησε η διαδικασία αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2016.

Η πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, που επικυρώθηκε στην Ολομέλεια από όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής που δήλωσε παρών, προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Σταδιακή κατάργηση άνω των 40 μετακλητών υπαλλήλων από όλους τους πρώην προέδρους της Βουλής και πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους ΚΟ
  • Μετεγκατάσταση των γραφείων τους σε χώρους εκτός του κεντρικού κτιρίου του Κοινοβουλίου, για όσους δεν έχουν εκλεγεί βουλευτές.
  • ορίζεται ρητά ότι με την πάροδο δύο βουλευτικών περιόδων μετά τη λήξη της θητείας τους, μπορεί να διορίζεται μόνο ένας μετακλητός υπάλληλος.
  • επιλύονται ζητήματα που αφορούν σε συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στη Βουλή, που έχουν ήδη λήξει.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι, «με απόφαση του προέδρου της Βουλής, δύναται μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κανονισμού, να προσδίδεται αναδρομική ισχύς σε ανανεώσεις τέτοιων συμβάσεων, υπό την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται προσηκόντως η παρασχεθείσα συνεχής και αδιάλειπτη εργασία κατά το χρόνο αναδρομής».

«Σήμερα, ξεκινά μια δυναμική συζήτηση για αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, η οποία θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι και έχει στόχο, τόσο την περαιτέρω διαφάνεια του Κοινοβουλίου όσο και τον εκσυγχρονισμό του» τόνισε ο Νίκος Βούτσης.

«Κριτήριο των τροποποιήσεων είναι η εξοικονόμηση δαπανών και η μείωση του προσωπικού που δεν παράγουν κοινοβουλευτικό έργο» τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη -Αμανατίδου.

«Η Βουλή κάνει οικονομία. Κι αυτό αποδεικνύεται και από τον φετινό προϋπολογισμό της Βουλής που είναι μειωμένος κατά 37% σε σχέση με τον περσινό. Ο νέος προϋπολογισμός για το 2016 είναι 139 εκατ. ευρώ, ενώ του 2015 ήταν 220 εκατ. ευρώ» επεσήμανε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς αιτιολογώντας την στάση του κόμματος του για το παρών, υποστήριξε ότι οι αλλαγές είναι μεν θετικές, αλλά άτολμες και καθόλου ριζικές.

Για τροποποιήσεις προς την θετική κατεύθυνση, μίλησε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, καθώς και οι εισηγητές, του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος και της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk