Η κυβέρνηση σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Την στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί καταφανώς πλέον να επιτύχει μίαν διασύνδεση της προσφυγικής κρίσης με το οικονομικό ζήτημα της χώρας, βρίσκεται αντιμέτωπη με μίαν εξέλιξη που όπως φαίνεται απειλεί να κλονίσει την πολιτική σταθερότητα και την δυνατότητά της να συνεχίσει απρόσκοπτη την πορεία που θεωρεί ότι έχει χαράξει. Υπό την έννοια αυτή, η κυβέρνηση Τσίπρα δέχεται πλέον προφανείς πιέσεις σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο.

Αγγελος Κωβαίος
Την στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί καταφανώς πλέον να επιτύχει μίαν διασύνδεση της προσφυγικής κρίσης με το οικονομικό ζήτημα της χώρας, βρίσκεται αντιμέτωπη με μίαν εξέλιξη που όπως φαίνεται απειλεί να κλονίσει την πολιτική σταθερότητα και την δυνατότητά της να συνεχίσει απρόσκοπτη την πορεία που θεωρεί ότι έχει χαράξει.
Υπό την έννοια αυτή, η κυβέρνηση Τσίπρα δέχεται πλέον προφανείς πιέσεις σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο.
Οι ηχηρές αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ι. Πανούση και οι εκ μέρους του αναφορές σε απειλές κατά της ζωής του από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την πολιτική που επιχείρησε να εφαρμόσει κατά τη θητεία του, ερχόμενος σε σύγκρουση με (μικρούς αλλά υπαρκτούς) πυρήνες που σχετίζονται με το κόμμα, έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία η ομαλότητα και η σταθερότητα στη χώρα φαίνεται να βρίσκονται σε οριακό σημείο.
Η πρόσφατη επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου από ακραία στοιχεία, ανέδειξε μία ατμόσφαιρα που «μυρίζει μπαρούτι», δεδομένου δε ότι ο ίδιος δεν θα αποτελούσε προφανή στόχο λόγω της μετριοπάθειάς του και της πάγιας εκ μέρους του αποφυγής καλλιέργειας της πολιτικής πόλωσης.
Το στοιχείο αυτό ανέδειξε την κατάσταση που επικρατεί σε κάποια στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία φαίνεται πως είναι προετοιμασμένα για ακραίες και «τυφλές» αντιδράσεις, την στιγμή που η πολιτική που εφαρμόζεται προφανώς θα προκαλέσει νέα πλήγματα και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να έχει ανακουφιστική επίδραση, κατά τα όσα υποσχόταν προεκλογικώς το σημερινό κυβερνών κόμμα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αποκαλύψεις και οι αναφορές του πρώην κυβερνητικού στελέχους κ. Πανούση διαμορφώνουν ένα πλαίσιο που φαίνεται πως βρίσκει την κυβέρνηση αμήχανη και χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης ή πάντως σχολιασμού.
Κατά τις εκτιμήσεις κάποιων κύκλων – στις παρυφές της κυβέρνησης και πέραν αυτών – οι αναφορές του κ. Πανούση αντανακλούν και τις ανησυχίες συγκεκριμένων διεθνών κύκλων, σε σχέση με την πολιτική που είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει η κυβέρνηση Τσίπρα, με γνώμονα την οριστική πάταξη φαινομένων ακραίας βίας στην χώρα και των ομάδων που την ασπάζονται.
Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με την μείζονα εκκρεμότητα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, η οποία μοιάζει για μία ακόμη φορά να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, ειδικώς σε ό,τι αφορά τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και τις κοινωνικές επιπτώσεις της όποιας λύσης εν τέλει επιτευχθεί.
Υπό το πρίσμα αυτό, η παρατεινόμενη εκκρεμότητα θεωρείται ότι δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει καταλήξει ως προς το ποια λύση θεωρεί πολιτικά διαχειρίσιμη, καθώς είναι για τους περισσότερους δεδομένο ότι μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονταν από κοινωνικές ομάδες που προσέβλεπαν ακόμη και σε διαγραφή των δανειακών τους βαρών, ασχέτως της πραγματικής τους οικονομικής κατάστασης – πολλοί δε εξ αυτών προέρχονταν ακόμη και από εύπορες ομάδες της κοινωνίας.
Ο τρόπος με τον οποίο θα καταλήξει η συζήτηση με τους δανειστές, καθώς και ο χειρισμός της Δικαιοσύνης σε σχέση με τα μείζονα πολιτικά ζητήματα που αναδεικνύει η παρέμβαση του κ. Πανούση – καθώς θέτει τον ΣΥΡΙΖΑ (ειδικότερα: κάποια στελέχη του) προ διλημμάτων ως προς το ξεκαθάρισμα σχέσεων με ακραίες ομάδες-, αναμένεται ότι θα επιδράσει καταλυτικά στην πολιτική ατμόσφαιρα που θα διαμορφωθεί στο προσεχές διάστημα και στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν ακόμη και ως προς την σταθερότητα της κυβέρνησης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk