Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2015, οι όγκοι πωλήσεων της Coca –Cola HBC AG αυξήθηκαν κατά 5,4%, καθώς οι πρωτοβουλίες που είχαν επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο πρώτο εξάμηνο ενισχύθηκαν περαιτέρω από τις καλές καιρικές συνθήκες και την ευνοϊκή συγκριτική βάση σε ορισμένες από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος.
Ο όγκος πωλήσεων στις αναπτυγμένες αγορές επανήλθε σε τροχιά ανάπτυξης στη διάρκεια του τριμήνου, ιδιαίτερα στην Ιταλία και την Αυστρία. Το ισχυρό ελβετικό φράγκο συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων, ενώ το μείγμα πωλήσεων επηρεάστηκε αρνητικά από τον αυξημένο όγκο πωλήσεων στην κατηγορία των εμφιαλωμένων νερών.
Ο όγκος πωλήσεων στην Ελλάδα συνέχισε την ανοδική του πορεία, καταγράφοντας χαμηλή μονοψήφια ποσοστιαία αύξηση, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι είχε καταγράψει παρόμοιο ρυθμό αύξησης. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην κατηγορία των εμφιαλωμένων νερών, με σημαντική συμβολή των κατηγοριών των χυμών και των ανθρακούχων αναψυκτικών. «Αν και είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε να αποδίδουν οι δράσεις που υιοθετούμε εν μέσω ενός δύσκολου περιβάλλοντος με ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων, σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε, καθώς τα μέτρα λιτότητας που υιοθετούνται στη χώρα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις δραστηριότητές μας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Στις αναπτυσσόμενες αγορές η αύξηση του όγκου πωλήσεων συνεχίστηκε , ιδιαίτερα στην Πολωνία και την Ουγγαρία, με όλες τις κατηγορίες προϊόντων να καταγράφουν θετικές επιδόσεις. Ο ρυθμός αύξησης των εσόδων επιβραδύνθηκε επηρεαζόμενος από το δυσμενές μείγμα προϊόντων και δικτύων διανομής.
Στις αναδυόμενες αγορές, η σημαντική αύξηση του όγκου πωλήσεων στη Ρουμανία, τη Νιγηρία και την Ουκρανία, κυρίως στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών, υπεραντιστάθμισε την πτώση του όγκου πωλήσεων στη Ρωσία. Ο αρνητικός αντίκτυπος από τη μεταβολή των συναλλαγματικών ισοτιμιών παραμένει ισχυρός, επηρεάζοντας άμεσα τα έσοδα.
Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση παρέμειναν σταθερά συγκρινόμενα με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Οι πρωτοβουλίες αύξησης των τιμών των προϊόντων παρέμειναν προσανατολισμένες σε συγκεκριμένες αναδυόμενες αγορές που επηρεάστηκαν περισσότερο από την αρνητική μεταβολή των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ενώ στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές, η επιδίωξή για διατήρηση των τιμών των προϊόντων μας σε προσιτά επίπεδα, το αποπληθωριστικό περιβάλλον και το δυσμενές μείγμα κατηγορίας προϊόντων περιόρισαν τη δυνατότητα βελτίωσης των καθαρών εσόδων από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση.
Μεταβολή (%) Γ’ τρίμηνο 2015 με Γ’ τρίμηνο 2014
Όγκος πωλήσεων (%)
Καθαρά έσοδα από πωλήσεις (%)
Καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο (%)
Καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση (%)
Σύνολο Ομίλου
5,4
-2,7
-7,8
Αναπτυγμένες αγορές
7,4
6,4
-1,0
-3,5
Αναπτυσσόμενες αγορές
10,4
6,8
-3,3
-3,0
Αναδυόμενες αγορές
2,4
-13,0
-15,1
4,0
Ο κ. Δημήτρης Λόης, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG, σχολίασε:

«Οι εμπορικές πρωτοβουλίες μας σε συνδυασμό με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες που επικράτησαν σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης, συνέβαλαν στην ισχυρή αύξηση του όγκου πωλήσεων στη διάρκεια του τριμήνου. Η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε σε όλες τις αγορές, επιταχύνοντας το ρυθμό βελτίωσης των επιδόσεων της εταιρείας. Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους, παρατηρούμε ότι στις ευρωπαϊκές χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, όπου εδώ και πολλά χρόνια η οικονομική δραστηριότητα βρισκόταν σε ύφεση, βελτιώνονται σταδιακά οι συνθήκες των αγορών κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Παράλληλα, έχουμε ευνοηθεί από τις βελτιωμένες εμπορικές συνθήκες που επικρατούν σε πολλές από τις αναδυόμενες αγορές μας.

Για το υπόλοιπο του έτους, θα συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε τις συνθήκες σε καθεμία από τις αγορές μας με την κατάλληλη ισορροπία πρωτοβουλιών αύξησης της τιμής των προϊόντων μας και εστίασης στη διατήρηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα, παρότι οι τέσσερις λιγότερες ημέρες πωλήσεων θα επηρεάσουν τους όγκους των πωλήσεών μας. Σε γενικές γραμμές, είμαστε πεπεισμένοι ότι το 2015 θα σηματοδοτήσει ένα έτος αύξησης τόσο του όγκου πωλήσεων στις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε, όσο και των λειτουργικών περιθωρίων του Ομίλου».
Κατηγορίες προϊόντων
Η χρονιά ξεκίνησε με ισχυρά σχέδια για προβολή των προϊόντων μας στα ράφια των καταστημάτων στο δίκτυο του οργανωμένου εμπορίου. Μέρος των σχεδίων αυτών είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών διάθεσης του κατάλληλου σήματος, στην κατάλληλη συσκευασία, στην κατάλληλη τιμή, στο κατάλληλο κανάλι διανομής και για την κατάλληλη περίσταση, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε περιστάσεις όπως τα γεύματα και τις κοινωνικές επαφές, καθώς και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των καταναλωτών που ψωνίζουν με «μικρό καλάθι». Τα σχέδιά μας συνοδεύτηκαν από σχετικές και στοχευμένες πρωτοβουλίες μάρκετινγκ. Αυτές οι ενέργειες οδήγησαν σε θετικά αποτελέσματα στη διάρκεια του τριμήνου, βελτιώνοντας το μείγμα συσκευασιών άμεσης κατανάλωσης.
Στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών επιτύχαμε αύξηση του όγκου πωλήσεων της τάξης του 4,0% αντιστρέφοντας την πτώση 5,3% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η Νιγηρία, η Ρουμανία και η Ιταλία κατέγραψαν πολύ ισχυρά αποτελέσματα που υπεραντιστάθμισαν τις μειωμένες πωλήσεις στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ιρλανδία. Εντός της ίδιας κατηγορίας, οι πωλήσεις των προϊόντων με το σήμα Coca-Cola αυξήθηκαν σε μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό ενώ καταγράφηκαν κορυφαίες επιδόσεις από την Coke Zero μετά την παρουσίαση του προϊόντος στη Ρωσία το Μάϊο.
Ο όγκος πωλήσεων στην κατηγορία των εμφιαλωμένων νερών κατέγραψε αύξηση κοντά στο χαμηλό επίπεδο του εύρους 10-20% με ιδιαίτερα καλή αύξηση στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές, υποβοηθούμενος από τις καλές καιρικές συνθήκες. Στην κατηγορία των χυμών διατηρήθηκε η θετική τάση, αν και με μειούμενο ρυθμό, καθώς έχουμε συμπληρώσει ένα χρόνο από την προσθήκη του χυμού Moya Semya στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας το τρίτο τρίμηνο του 2014, με όλες τις αγορές να καταγράφουν καλές επιδόσεις. Στην κατηγορία των ποτών ενέργειας βελτιώθηκε ο όγκος πωλήσεων σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, καταγράφοντας ακόμη ένα τρίμηνο με θετικό πρόσημο παρά την αρνητική επίπτωση από τις πωλήσεις στη Ρωσία.