Εξαιρούνται τα Λιπάσματα από τη σύμβαση πώλησης του ΟΛΠ

Τυπική διαδικασία αποτελεί ουσιαστικά το άρθρο 28 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα μετά την πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής ότι θα εξαιρεθεί ο χώρος από τη Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΠ.

Τυπική διαδικασία αποτελεί ουσιαστικά το άρθρο 28 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα μετά την πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής ότι θα εξαιρεθεί ο χώρος από τη Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΠ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η παράγραφος 5 του τμήματος του Παραρτήματος ΙV του ν.4277/2014 (Α’ 156), το οποίο αναφέρεται στα «Προγράμματα Ειδικών Παρεμβάσεων Μητροπολιτικού Χαρακτήρα για την Αττική» της παραγράφου 4 του άρθρου 14 του νόμου αυτού, αντικαθίσταται ως εξής: «5. Οργανωμένη πολεοδομική ανασυγκρότηση – ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο εξακοσίων σαράντα (640) στρεμμάτων του δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, αξιοποιώντας πλεονεκτήματα της θέσης λόγω γειτνίασης με το λιμένα Πειραιά, σύμφωνα με τις εξής κατευθύνσεις:
α) Δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμισης του δυτικού Πειραιά, με χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού, πράσινου και αναψυχής. Έμφαση δίνεται στην ενίσχυση χρήσεων, αυτού του χαρακτήρα, άμεσα συνδεδεμένων με τη λειτουργία του αστικού ιστού και στην χωροθέτηση συμπληρωματικών χρήσεων της αναψυχής προς το θαλάσσιο μέτωπο.
β) Εξασφάλιση σημαντικών αδόμητων χώρων για κοινόχρηστες χρήσεις και χρήσεις αναψυχής στην κατεύθυνση αποκατάστασης της συνέχειας μεταξύ γειτονικής ενδοχώρας και παραλιακού μετώπου με τη δημιουργία εκτεταμένου πάρκου κοινόχρηστου πρασίνου, που θα προκύψει στο μεγαλύτερο ποσοστό από την εφαρμογή εργαλείων πολιτικής γης και εισφορών, όπως αυτά καθορίζονται από την πολεοδομική μελέτη ανάπλασης που εκπονείται από το δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Η χρήση αναψυχής θα εφαρμοστεί μετά την εξειδίκευσή της από την πολεοδομική μελέτη. Ο μέγιστος συντελεστής δόμησης που είναι δυνατόν να καθοριστεί από την πολεοδομική μελέτη ορίζεται σε 0,15 επί της συνολικής έκτασης.
γ) Προστασία και ανάδειξη των μνημείων βιομηχανικής αρχαιολογίας με επανάχρησή τους με συμβατές στις ανωτέρω χρήσεις δραστηριότητες, οι οποίες ανάγονται στην ιστορικότητα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της περιοχής
δ) Εξασφάλιση αποτελεσματικής προσπέλασης με μέσα σταθερής τροχιάς για την εξυπηρέτηση του Πειραιά, αλλά και για την σύνδεση της περιοχής με το δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας».
Ο δήμος και η… συνέχεια των κινητοποιήσεων
Υπενθυμίζεται πως ο δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του επεσήμανε: «Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις με τις οποίες δεσμεύτηκε κατά απόλυτο τρόπο για την εξαίρεση της παραλιακής ζώνης των πρώην Λιπασμάτων της Δραπετσώνας από το πακέτο πώλησης του ΟΛΠ. Πρόκειται για μία νίκη των φορέων και των κατοίκων της πόλης μας, οι αγώνες των οποίων για την ανάπλαση των Λιπασμάτων μετρούν δεκαετίες. Η εξέλιξη αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα που για να ολοκληρωθεί χρειάζεται αφενός να προχωρήσει άμεσα η παραχώρηση της λιμενικής ζώνης στον δήμο, ώστε μαζί με την Αντιπεριφέρεια Πειραιά να υλοποιήσουμε γρήγορα το σχέδιο ανάπλασης, αφετέρου να κατατεθεί προς ψήφιση άμεσα η τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας που καθορίζει τις χρήσεις γης του συνόλου των Λιπασμάτων και τον χαμηλό συντελεστή δόμησης, ενώ κατοχυρώνει την ευθύνη πολεοδομικού σχεδιασμού στον δήμο».
Επίσης ο δήμος στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει προγραμματίσει για τη διεκδίκηση και ανάπλαση της πρώην Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, διοργανώνει ημέρα δράσης στον χώρο των πρώην Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. «Δενδροφυτεύουμε τον χώρο μας και μαθαίνουμε μέσα από τα μάτια των παιδιών μας «τι σημαίνει θάλασσα» (δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευές)» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σε ανάρτηση της στο Facebook η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Β Πειραιά κυρία Νίνα Κασιμάτη υπενθυμίζει το απόσπασμα της προεκλογικής ομιλίας του Α.Τσίπρα στο Κερατσίνι στις 134 Σεπτεμβρίου όπου είχε δεσμευτεί για το ότι «Έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση και είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τη ρύθμιση ενάντια στην τσιμεντοποίηση στο πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων του Μποδοσάκη στη Δραπετσώνα.

Για να έχουν οι κάτοικοι της περιοχής ανάσα πρασίνου, αναψυχής και άθλησης. Για να ανοίξει το μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα. Μια ρύθμιση που, επιπλέον, δίνει τη νομική βάση στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας να καταθέσει σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης. Σας εγγυώμαι προσωπικά: θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησής μας στις 21 Σεπτέμβρη. Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα θα έχουν ζωή, όποια και όσα συμφέροντα κι αν έχουν συνασπιστεί απέναντί μας».

Η κυρία Κασιμάτη σημειώνει ότι η δέσμευση αυτή γίνεται πράξη, δικαιώνοντας αγώνες δεκαετιών των κατοίκων της περιοχής λέγοντας ότι με το νομοσχέδιο, προωθείται στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την ανάπλαση της περιοχής.

«Αυτή η ανάπλαση, αντιστοιχεί στις πραγματικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες των κατοίκων, διαμορφώνοντας ένα «πράσινο μέτωπο» στην πρώην βιομηχανική ακτή του Πειραιά» ανέφερε και προανήγγειλε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει τον αγώνα της για να αντιστρέψει την υποβάθμιση των δήμων και των γειτονιών της Β’ Πειραιά και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζει το επόμενο διάστημα ευρεία επί τόπου σύσκεψη, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, των αρμόδιων υπουργών και των αυτοδιοικητικών φορέων, για να συναποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες, ώστε να αντιμετωπιστεί η υψηλή ανεργία, να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης έργων απασχόλησης και υποδομής από ευρωπαϊκά και άλλα κονδύλια στους δήμους της περιοχής και ν’ αλλάξει σελίδα η Β’ Πειραιά».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk