Βουλή: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για έλεγχο προβληματικών «πόθεν έσχες»

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για περαιτέρω έλεγχο του «πόθεν έσχες», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπή Γιώργος Βαρεμένος. Σύμφωνα με τον κ. Βαρεμένο, έχει δοθεί προτεραιότητα σε 50 με 60 δηλώσεις περιουσιακής κατάσταση πρώην και νυν βουλευτών. Προτεραιότητα, όμως, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, δίνεται και στις υποθέσεις «πόθεν έσχες» υπουργών.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για περαιτέρω έλεγχο του «πόθεν έσχες», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπή Γιώργος Βαρεμένος. Σύμφωνα με τον κ. Βαρεμένο, έχει δοθεί προτεραιότητα σε 50 με 60 δηλώσεις περιουσιακής κατάσταση πρώην και νυν βουλευτών που εμφανίζονται «προβληματικές», για αυτό και με επιστολές που τους έχουν σταλεί από την Επιτροπή, τους καλούν εντός 10 ημερών να προσκομίσουν περαιτέρω στοιχεία.

Προτεραιότητα, όμως, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, δίνεται και στις υποθέσεις «πόθεν έσχες» υπουργών, ώστε να ξεκαθαριστούν γρήγορα και πλήρως και να μην υπάρχει καμία σκιά.

Για την περίπτωση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Σταθάκη, η έρευνα της Επιτροπής επιβεβαιώνει τα όσα ο ίδιος είχε αναφέρει, ότι οικειοθελώς κατέθεσε συμπληρωματική δήλωση στο «πόθεν έσχες» του 2012 ενώ το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ περιλαμβάνεται στο «πόθεν έσχες» του 2013 (χρήση 2012) που σύντομα θα δημοσιευθεί.

Παράλληλα, η Επιτροπή ζήτησε από τον ορκωτό λογιστή να επεκτείνει τον έλεγχο στα επόμενα έτη και να συντάξει έκθεση «αν υπάρχει παράνομος πλουτισμός», δηλαδή αν έχει φορολογηθεί.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη με την κατασκευαστική εταιρία στην οποία ήταν μέτοχος, σύμφωνα με τον κ. Βαρεμένο, η μεταβίβασή της περιλαμβάνεται στο «πόθεν έσχες» του 2015, (χρήση 2014), το οποίο ακόμα δεν έχει ελεγχθεί.

Πάντως, η Επιτροπή αποφάσισε να ελεγχθεί κατά προτεραιότητα από τους ορκωτούς λογιστές αμέσως μόλις γίνει η ανάθεση του έργου για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» ενώ έχει ζητηθεί από τον κ. Φλαμπουράρη να επισυνάψει και τον τελευταίο ισολογισμό της κατασκευαστικής επιχείρησης, προκειμένου να διερευνηθεί οι καταγγελίες του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη, περί «μαύρων ταμείων».

Για την υπόθεση του πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη, σχετικά με την off shore εταιρία στη Κύπρο, διαπιστώθηκε ότι έχει εισπράξει 30.000 ευρώ και θα γίνει έλεγχος αν δηλώθηκε το ποσό αυτό στην Ελλάδα για να φορολογηθεί.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή ζήτησε συνδρομή από την Κύπρο, όπου οι εταιρίες από το 2003 δεν θεωρούνται off shore αλλά ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως εξήγησε ο κ. Βαρεμένος, συμπληρώνοντας ότι το συμπέρασμα πάντως είναι πως δεν ήταν μέτοχος ο κ. Χαϊκάλης αλλά είχε συμβληθεί.

Τέλος, αναφορικά με τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο ο κ. Βαρεμένος ανέφερε ότι με την υπόθεση ασχολούνται πλέον οι οικονομικοί εισαγγελείς που έχουν στα χέρια τους την υπόθεση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk