Πως «βλέπει» ο γαλλικός Τύπος την επίσκεψη Ολαντ στην Αθήνα

Με εκτενή ρεπορτάζ και δημοσιεύματα που εξιστορούν την ιδιαίτερη σχέση του Φρανσουά Ολάντ με τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρεται ο γαλλικός Τύπος στηνδιήμερη επίσκεψη του γάλλου Προέδρου στην Αθήνα.

Με εκτενή ρεπορτάζ και δημοσιεύματα που εξιστορούν την ιδιαίτερη σχέση του Φρανσουά Ολάντ με τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρεται ο γαλλικός Τύπος στηνδιήμερη επίσκεψη του γάλλου Προέδρου στην Αθήνα.

Με τίτλο «Τσίπρας και Ολάντ, η ιστορία ενός γάμου από συμφέρον» η γαλλική εφημερίδα Le Monde κάνει λόγο για την σχέση των δύο αντρών περιγράφοντας το πώς από εντελώς αρνητική που ήταν αρχικά έχει πλέον μετατραπεί σε ειδύλλιο: Ένα ειδύλλιο συμφέροντος, που «έδεσε με τη διακριτική ευχέρεια των διανυκτερεύσεων στις Βρυξέλλες που συνηθίζει η ευρωπαϊκή διπλωματία» αναφέρει η Le Monde.

Η πρώτη προσπάθεια επαφής των δύο αδρών ήταν άκαρπη. Εγινε την άνοιξη του 2012, όταν ο Τσίπρας ήλθε στο Παρίσι αλλά δεν έγινε δεκτός από τον Ολάντ, γεγονός για το οποίο κράτησε μια σχετική πικρία.

Εξίσου απογοητευτική ήταν και η δεύτερη όταν ο Αλέξης Τσίπρας μετά την εκλογή του τον περασμένο Ιανουάριο, επισκέφθηκε τη Γαλλία με την ελπίδα ότι με τη βοήθεια του Φρανσουά Ολάντ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μέτωπο των χωρών του Νότου κατά της λιτότητας. Όμως υπερίσχυε ο Γάλλο-γερμανικός άξονας.

Αυτό τελικά που έφερε κοντά τους δύο άντρες ήταν η κρίση των καλοκαιρινών μηνών και η απειλή του Grexit. Παρ’ όλο που η ξαφνική ανακοίνωση για το δημοψήφισμα δεν ενθουσίασε τον Ολάντ -τη θεώρησε ως «έλλειψη εμπιστοσύνης» ο γάλλος Πρόεδρος συνέχισε να παίζει το ρόλο του μεσολαβητή και ισορροπιστή – και όταν την περίφημη νύχτα της 12 Ιουλίου ο Τσίπρας ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τη διαπραγμάτευση, ο Ολάντ ήταν εκείνος που τον αναζήτησε προσωπικά και τον έπεισε να επανέλθει.

«Από αυτά τα βράδια του Ιουλίου, παρέμεινε ένα αίσθημα σιωπηρής συμφωνίας ανάμεσα στους δύο άνδρες, οι οποίοι διατηρούν κάποια διακριτική απόσταση στις προσωπικές τους σχέσεις (…) αλλά είναι δύο ηγέτες που σέβονται ο ένας τον άλλον» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Στις σχέσεις του Φρανσουά Ολάντ με τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρεται και η Liberation. Περιγράφοντας την πολιτική σχέση των δύο ανδρών, η Liberation αναφέρει ότι η ρητορική Τσίπρα ικανοποιεί την αριστερή πτέρυγα του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος αλλά απειλεί τη «ρεαλπολιτίκ» του Ολάντ: «απόρριψη λιτότητας, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, μορατόριουμ στην αποπληρωμή χρέους, αύξηση κατώτατου μισθού, εθνικοποιήσεις….. μια υπενθύμιση για το τι θα μπορούσε να είναι πραγματικά αριστερό». Ωστόσο αναρωτιέται «Είναι ο Ολάντ και ο Τσίπρας οι καλύτεροι σύμμαχοι του κόσμου;». Σε άλλο δημοσίευμα η γαλλική εφημερίδα με τίτλο «Ολάντ στην Αθήνα: Βοηθώντας την Ελλάδα βοηθάμε την Ευρώπη» παρουσιάζει ένα εκτενές ρεπορτάζ για την πρώτη μέρα της επίσκεψης του γάλλου Προέδρου στην Αθήνα

«Ο Ολάντ ζητεί την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους» είναι ο τίτλος της Le Figaro, η οποία σημειώνει ότι η επίσκεψη του γάλλου Προέδρου στην Αθήνα είναι ένας τρόπος για να αξιοποιήσει τις προσπάθειες του περασμένου Ιουλίου που κράτησαν την Ελλάδα εντός της ζώνης του ευρώ. Στην πραγματικότητα ο Φρανσουά Ολάντ ήρθε για να δρέψει τις δάφνες του αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ αναφέρεται και στις δηλώσεις του γάλλου Προέδρου κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk