Απορρίφθηκε η ένσταση για την αντισυνταγματικότητα του ν/σ των ΜΜΕ

Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές σχετικά με πιθανές τροποποιήσεις στην εφαρμογή του καινούργιου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αννίκα Μπράιτχαρντ κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Πώς τοποθετήθηκαν οι εισηγητές των κομμάτων και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Την ένσταση υποστήριξε εκ μέρους της ΝΔ ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας, ειδικώς δε αναφέρθηκε στο θέμα των υπεραρμοδιοτήτων -όπως είπε- του αρμόδιου υπουργού.

«Ερχόμαστε να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγείου» και να συγκρουστούμε με τη διαπλοκή, αντέτεινε, ως αντιλέγων εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος προσέθεσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μπει τάξη στο ασύδοτο πεδίο, αλλά με σεβασμό στο Σύνταγμα, γι’ αυτό ήρθε αυτό το νομοσχέδιο τώρα και με ενδεχόμενο να καταλογιστεί στην κυβέρνηση καθυστέρηση.

Έκανε δε λόγο για προχειρότητα υποβολής της ένστασης, η οποία πάσχει σε όλα τα σημεία της, ενώ ειδικώς για το θέμα της ονομαστικοποίησης των μετοχών είπε πως όχι απλώς υπάρχει φροντίδα για τις εγχώριες εταιρείες αλλά και τις αλλοδαπές.

«Η άποψη για τις συχνότητες, ότι αυτά θα τα κρίνει η αγορά, είναι ακραία νεοφιλελεύθερη. Η συχνότητα είναι δημόσιος πόρος, γιατί να μην πληρώσουν, γιατί να χαρίζουμε εκατομμύρια όπως χαρίζονταν τόσα χρόνια;» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σχετικώς με τις αρμοδιότητες του υπουργού, είπε πως του αφήνεται μόνο η εκκίνηση σχετικής διαδικασίας, ενώ δεν του παραχωρείται ελεγκτική αρμοδιότητα.

Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για ονομαστικοποίηση των μετοχών, ανέφερε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελος, προσθέτοντας ότι δεν περιορίζεται ο αριθμός των αδειών, ούτε οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ. Και προσέθεσε πως αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, για την αντικειμενική πληροφόρηση, αφού αφέθηκε ανεξέλεγκτο τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα τα κανάλια να χειραγωγούν την κοινή γνώμη.

Επίσης, εκ μέρους της Δημοκρατικής συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε επιφυλάξεις για τη δυνατότητα που εκχωρείται στον αρμόδιο υπουργό να αποφασίζει για την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, τον αριθμό των αδειών και τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Αμφισβήτησε δε και την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης για την ονομαστικοποίηση των μετοχών, επισημαίνοντας πως ούτε η μεταβίβαση των μετοχών του αδειούχου προστατεύεται από θεσμούς διαφάνειας.

«Σκοπός είναι να δημαγωγείτε και να διαχωρίζετε σε καλούς και κακούς, σε έντιμους και ανέντιμους, και να κρατήσετε τα ΜΜΕ σε ομηρία, εφόσον για την πλήρη εφαρμογή του νόμου, θα απαιτηθούν τέσσερα έως πέντε χρόνια», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Ο Χρήστος Παππάς, από την Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι το κόμμα του δεν λαμβάνει μέρος στην διαδικασία αυτή για λόγους «ηθικής τάξεως».

Από το Ποτάμι, ο Σπύρος Δανέλλης, εξέφρασε τη θέση πως δεν υπάρχει μεν ζήτημα αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως όταν δεν είναι ένα νομοσχέδιο αντισυνταγματικό είναι και σωστό και καταλόγισε στην κυβέρνηση «ολοκληρωτική αντίληψη».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, αφού ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν λαμβάνει μέρος στη συγκεκριμένα ψηφοφορία περί αντισυνταγματικότητας, εξέφρασε τη θέση ότι πρόκειται για επιμέρους πολιτικές διαφωνίες και όχι για διαφορές στρατηγικής, τονίζοντας πως «ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση και ποιος στην αντιπολίτευση εγείρει θέμα συνταγματικότητας».

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, ο Βασίλειος Κόκκαλης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου, χαρακτήρισε την ένσταση του Ευ.Βενιζέλου «προσχηματική και αβάσιμη» υποστηρίζοντας πως προσπαθεί, μέσα από τυπικές διαδικασίες, να αιτιολογήσει γιατί ανθίσταται σε ένα νομοσχέδιο που «χτυπάει» τη διαπλοκή.

«Πρόωρη» χαρακτήρισε την ένσταση συνταγματικότητας ο Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς, της Ένωσης Κεντρώων, αιτιολογώντας πως επιχειρείται να μπει μια τάξη στο άναρχο τοπίο με το νομοσχέδιο -με τις όποιες ατέλειες κι αν έχει. Είπε, ωστόσο, ότι υπάρχει ζήτημα ως προς την ονομαστικοποίηση των μετοχών και πρέπει να συμπληρωθεί η διάταξη, ενώ εκτίμησε πως θα υπάρξει πρόβλημα με την εφαρμογή του νομοσχεδίου αν δεν συγκροτηθούν νόμιμα το ΕΣΡ και η ΕΕΤΤ.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε κατόπιν ψηφοφορίας διά εγέρσεως των βουλευτών.

Σχόλιο της Κομισιόν

«Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές σχετικά με πιθανές τροποποιήσεις στην εφαρμογή του καινούργιου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αννίκα Μπράιτχαρντ κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ίδια, η Επιτροπή αναμένει κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με συγκεκριμένα στοιχεία του νομοθετικού σχεδίου, τα οποία δε θέλησε να κατονομάσει. Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών και των αρμόδιων κοινοτικών αρχών, κατέληξε η εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk