Ν.Παππάς: Ζητεί τη δέσμευση της ΝΔ ότι θα προχωρήσει η δημοπράτηση των ραδιοτηλεοπτικών αδειών

Την δέσμευση της ΝΔ ότι θα προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης των ραδιοτηλεοπτικών αδειών επιζητεί ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ακόμα και αν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Την δέσμευση της ΝΔ ότι θα προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης των ραδιοτηλεοπτικών αδειών επιζητεί ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ακόμα και αν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο. Η κατ’ αρχήν αντιφατική αυτή παραίνεση του κ. Παππά δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά την επιδίωξη της κυβέρνησης να διασφαλίσει την πολιτική δέσμευση της ΝΔ ότι ακόμη και αν επιλέξει να καταψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, θα συναινέσει στον ορισμό των νέων μελών του ΕΣΡ στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όπου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 4/5, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.

Όπως είπε ο κ. Παππάς «το ότι θα ψηφιστεί δεν αρκεί, διότι προϋποτίθεται μια ευρεία συναίνεση για την θωράκιση του νέου πλαισίου», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα κατεβάσω τον πήχη των προσδοκιών και αν η ΝΔ δεν επιθυμεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο τουλάχιστον να δηλώσει ρητά ότι είναι υπέρ του να διεξαχθεί η δημοπρασία (για την αδειοδότηση)», κάτι που είναι αρμοδιότητα ΕΣΡ.

Ο κ. Παππάς εξέφρασε την επιθυμία «να φτάσουμε στο σημείο όπου πολιτικά να έχει στηριχθεί η διαδικασία της ψήφισης με την συνηγορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ωστόσο, ο εισηγητής της ΝΔ Ελ. Αυγενάκης του είπε ότι «η συναίνεση δεν είναι κάτι θεωρητικό» και πρόσθεσε: «Ναι είμαστε υπέρ της δημοπράτησης, υπέρ της διαφάνειας αλλά να δείτε τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει στο νομοσχέδιο». Μάλιστα του τόνισε ότι «αυτή την συναίνεση που περιγράψατε περιμένουμε να την δούμε στις νομοτεχνικές βελτιώσεις (στην Ολομέλεια) και από εκεί θα κρίνουμε την στάση μας για κάποια άρθρα ή για όλο το νομοσχέδιο».

Και διευκρίνισε ότι «δεν είμαστε αρνητικοί στο γενικό πλαίσιο αλλά από το πρίσμα που το βλέπετε δεν βλέπουμε συναίνεση». Όσον αφορά ειδικότερα το ΕΣΡ ο κ. Αυγενάκης ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για την εκλογή αλλά για όλα τα προεδρεία και όχι μόνο για το ΕΣΡ «που είναι αγκάθι για σας».

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου κάτι θα έχει αλλάξει οριστικά». «Δεχόμαστε κριτική ότι δεν είναι σύννομο να δημοπρατούνται άδειες παρόχων περιεχομένου, όμως γίνονται δημοπρασίες σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης. Επίσης, σημείωσε πως ούτε το επιχείρημα που λέει ότι δεν χρειάζεται καμία αδειοδότηση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι και διευκρίνισε ότι η δημοπρασία είναι στην δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων. «Θα έρθει και συνηγορία από έξω που θα μας διευκολύνει», είπε ενώ απέκλεισε να υπάρξει μοριοδότηση («η όποια παραίνεση θα καταστήσει το νομοσχέδιο πιο ασταθές», είπε). Όσον αφορά την ονομαστικοποίηση των μετοχών, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα απαλλαγής από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης με μια απλή δήλωση».

Αναφερθείς εξάλλου στο παρόν ΕΣΡ, είπε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα να αποφανθούν για τις τεχνικές προδιαγραφές και δυσκολεύονται να εκφέρουν γνώμη για το πόσες άδειες πρέπει να δημοπρατηθούν». Απαντώντας δε στην κριτική για τις αρμοδιότητες που συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του εκάστοτε υπουργού όσον αφορά την αδειοδότηση είπε: «Η κλιμάκωση της κριτικής σε σχέση με τις αρμοδιότητες μπορεί να έχει μια πολιτική χρησιμότητα αλλά δεν στέκει. Ας συμφωνήσουμε ότι πρέπει να μπει τάξη. Το γεγονός ότι η αρμοδιότητα της επιλογής του αριθμού των αδειών εθνικής εμβέλειας και του τιμήματος ανήκει στον υπουργό αυτό δεν συμβάλλει στην αταξία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk