Με το «καλημέρα» ασφυκτικός κλοιός γύρω από την κυβέρνηση από το «κουαρτέτο»

Όσο το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται για μία ιδιότυπη φιέστα εν αναμονή της έλευσης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, ο κλοιός του κουαρτέτου γύρω από την Αθήνα σφίγγει υπό την σκιά των εκκρεμοτήτων της πρώτης αξιολόγηση

Όσο το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται για μία ιδιότυπη φιέστα εν αναμονή της έλευσης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, ο κλοιός του κουαρτέτου γύρω από την Αθήνα σφίγγει υπό την σκιά των εκκρεμοτήτων της πρώτης αξιολόγησης.
Η πρεμιέρα των επαφών των τεχνοκρατών με τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης την Τετάρτη έδωσαν τον τόνο, καθώς διαφάνηκε ότι σε πολλά κρίσιμα πεδία η διάσταση απόψεων και εκτιμήσεων είναι σημαντική και υπό αυτό το πρίσμα, η διαδικασία για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, δεν θα είναι μία εύκολη διαδικασία.
Στο περιβάλλον αυτό, καθοριστικής σημασίας θεωρείται και το μήνυμα που δόθηκε με την απόφαση για αναβολή της συνεδρίασης του eurogroup, με το σκεπτικό ότι για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει να υπάρχει σαφής εικόνα της προόδου σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του πρώτου πακέτου των προαπαιτουμένων που ψηφίστηκαν μεν, αλλά μένει να εφαρμοστούν, καθώς και των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με το ασφαλιστικό, το οποίο περιλαμβάνεται στην δεύτερη αξιολόγηση που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο.
Παράλληλα, «με το καλημέρα» των επαφών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, διαφάνηκε μία πιθανή εμπλοκή στο καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων.
Στο σημείο αυτό η κυβέρνηση εμφανίζεται να επιθυμεί εν πολλοίς μία ήπια τροποποίηση του νόμου Κατσέλη, με όριο υποχώρησης στην αξία των ακινήτων που θα τίθενται σε πλειστηριασμό τις 300.000 ευρώ και το κουαρτέτο να πιέζει για μείωση στις 120.000 χιλιάδες ευρώ και πολύ στενά εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία πλησιάζουν τα όρια της φτώχειας.
Οι πιθανότητες συμβιβασμού προς το παρόν είναι απροσδιόριστες και πιθανολογείται ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξει σκληρό παζάρι προκειμένου να παρακαμφθούν τα σημεία τριβής και να αποφευχθούν δυσμενείς εξελίξεις, που θα μπορούσαν να απειλήσουν – κυρίως – την ομαλή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Η ομαλότητα εν προκειμένω σημαίνει την αποφυγή ενός ενδεχομένου κουρέματος καταθέσεων σε περίπτωση που όλες οι συζητήσεις σε τεχνικό και νομικό επίπεδο δεν έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Υπό αυτό το πρίσμα, η έστω μικρή κωλυσιεργία και το παγωμένο κλίμα της πρώτης συζήτησης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, δημιουργούν ατμόσφαιρα πίεσης προς την Αθήνα για επιτάχυνση διαδικασιών και μετάθεση του βάρους των προσπαθειών της κυβέρνησης στην υλοποίηση της συμφωνίας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk