Το κυνήγι του «χρυσού διδακτορικού» στη δημόσια διοίκηση

Ανοίγει η πόρτα της δημόσιας διοίκησης, με θέσπιση νέων διαδικασιών, για να καταλάβουν υψηλά ιστάμενες θέσεις όχι μόνο υπάλληλοι του Δημοσίου με επιστημονικό κύρος (μεταπτυχιακά – διδακτορικό), αλλά και καθηγητές πανεπιστημίου.

Ανοίγει η πόρτα της δημόσιας διοίκησης, με θέσπιση νέων διαδικασιών, για να καταλάβουν υψηλά ιστάμενες θέσεις όχι μόνο υπάλληλοι του Δημοσίου με επιστημονικό κύρος (μεταπτυχιακά – διδακτορικό), αλλά και καθηγητές πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα, όπως αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να έχουν και εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα, που είναι κάτοχοι διδακτορικών διπλωμάτων, δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία για πλήρωση θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο! Ξεκινά έτσι το κυνήγι του «χρυσού διδακτορικού» για την κάλυψη 5.000 θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο, διευθυντών σε οργανισμούς, γενικών γραμματέων σε υπουργεία και προϊσταμένων υπηρεσιών και νομικών προσώπων.
«Δεξαμενές» στελεχών


Ενα νέο σχέδιο για τη συγκρότηση πάγιου συστήματος επιλογής προϊσταμένων φέρνει καινοτομίες που βρίσκονται στην τελική ευθεία προς τη Βουλή. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει το Δημόσιο σε πόλο έλξης στελεχών με υψηλό ακαδημαϊκό προφίλ, δημιουργώντας μια νέα αγορά εργασίας, αυτήν της δημόσιας διοίκησης.
Στο πρώτο κεφάλαιο του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για την αξιολόγηση στο Δημόσιο τίθεται η ρύθμιση για τη συγκρότηση μητρώου προσοντούχων υπαλλήλων. Πρόκειται για το μητρώο στο οποίο θα καταγράφονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τίτλους μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών. Ομως το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτό το μητρώο θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν και Ελληνες, μέλη ΔΕΠ πανεπιστημίων της χώρας ή του εξωτερικού, όπως επίσης οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).
Αυτή είναι η μία «δεξαμενή» από όπου ειδική επιτροπή – θα μετέχει το ΑΣΕΠ – θα επιλέγει πρόσωπα για θέσεις-κλειδιά, ακόμη και γενικούς γραμματείς υπουργείων. Στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων της διοίκησης δίνεται ειδικότερα έμφαση σε κριτήρια όπως η μοριοδότηση τυπικών προσόντων και εμπειρίας (χρόνια προϋπηρεσίας, πραγματικός χρόνος εργασίας) και της συνέντευξης, για την «αντικειμενικότητα της οποίας τίθενται ειδικές εγγυήσεις», όπως σημειώνουν στελέχη από το ηγετικό επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη.
Παράλληλα όμως εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας άλλος κατάλογος (βάση δεδομένων) όπου θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν, εφόσον το επιθυμούν, εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα, κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων και διδακτορικών. Θα είναι μια δεύτερη δεξαμενή από την οποία θα αντλούνται στελέχη για θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο, σε περιπτώσεις που για τις απαιτήσεις συγκεκριμένης θέσης δεν κριθούν ικανοποιητικά τα προσόντα και οι δεξιότητες των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται στο μητρώο των προσοντούχων.
Ολα αυτά υπό την σκέπη των συμφωνιών της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών, ιδιαίτερα δε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επιζητά «φρέσκο» προσωπικό στο Δημόσιο, με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, ενώ έχει θέσει την «αποπολιτικοποίηση» στο επίκεντρο των αναδιαρθρώσεων στη δημόσια διοίκηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση αρχές Νοεμβρίου και εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή ως τις 15 Νοεμβρίου.
Κίνητρα και κέρδη


Κρίσιμη παράμετρος στις προωθούμενες αλλαγές είναι τα κίνητρα. Θα δοθούν και οικονομικά πριμ σε δημοσίους υπαλλήλους που θα αναλάβουν καίρια πόστα της δημόσιας διοίκησης. Παρότι η λιτότητα κυριαρχεί ως αντίληψη στην κυβερνητική πολιτική, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε συνδυασμό με τους ειδικούς του υπουργείου Οικονομικών, διατείνεται ότι έχει υπολογίσει τα στοιχεία ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικό κόστος.
Οπως επισημαίνουν από το επιτελείο του κ. Βερναρδάκη, το επιμίσθιο για την ανάληψη θέσης ευθύνης θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τον υπάλληλο. Παράλληλα, θα προκύψει και δημοσιονομικό όφελος συνολικά, δεδομένου ότι οι απολαβές (και με το επιμίσθιο) θα είναι χαμηλότερες από όσα έπαιρναν στελέχη από την ιδιωτική αγορά που αναλάμβαναν οργανισμούς και θέσεις κορυφής σε νομικά πρόσωπα κ.ά. Επιπλέον, θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε στέλεχος της δημόσιας διοίκησης, όταν τελειώνει η θητεία του σε μια θέση ευθύνης, να μη χάνει κανένα από τα μισθολογικά και βαθμολογικά του δικαιώματα.
Επίσης, αναμένεται στο σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση να υπάρχουν κίνητρα και για τους «μη προσοντούχους» υπαλλήλους, με μπόνους στις δομές της διοίκησης που λειτουργούν παραγωγικά και επιτυγχάνουν στόχους.
Μισθολόγιο


Συνεχείς είναι οι επαφές των στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το επιτελείο του Γενικού Λογιστηρίου για το μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα. Η αποσύνδεσή του από το βαθμολόγιο έχει ήδη αποφασιστεί, ενώ μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στην επανακατάταξη των υπαλλήλων σε κλιμάκια μισθολογικά.
Οσο και αν διατείνονται οι κυβερνητικοί παράγοντες ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις επί του ονομαστικού μισθού, αυτές, αν μη τι άλλο, θα επέλθουν είτε εμμέσως είτε ως πάγωμα των απολαβών. Από το επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης επισημαίνουν ότι περίπου 170.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν τις ίδιες αποδοχές ενώ περίπου 314.000 θα δουν μια ελάχιστη αύξηση (30-40 ευρώ) στον μισθό τους, η οποία θα προέλθει από την απομείωση που θα επέλθει σε άλλους υπαλλήλους λόγω της σταδιακής απάλειψης της προσωπικής διαφοράς.
Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς αφορά περίπου 90.000 υπαλλήλους (κυρίως του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών), οι οποίοι δεν θα παίρνουν τις αυξήσεις (βαθμολογική ωρίμαση των αμοιβών) ως και το 2019, ώστε να υπάρξει πλήρης απάλειψη της προσωπικής διαφοράς το 2021.
Ολα αυτά επί χάρτου, βέβαια, διότι με την ενοποίηση επιδομάτων και μισθών θα υπάρξουν μειώσεις έτσι και αλλιώς, ενώ, με βάση τις ανάγκες, οι αποδοχές απέχουν αρκετά ακόμη από την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης.


Στόχευση
Πεδίο καριέρας και φρένο στο «brain drain»

Η κυβέρνηση έχει διττή στόχευση. Από τη μία, θέλει να αναδείξει το εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών προσόντων που διαθέτει το Δημόσιο, προκειμένου αυτό να μπορεί να λαμβάνει πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Από την άλλη, επιδιώκει να προσφέρει σε έλληνες επιστήμονες πεδίο καριέρας, εμφανίζοντας ως ευκαιρία μια θέση στην κορυφή της στελεχιακής πυραμίδας στον χώρο του Δημοσίου.
Γι’ αυτό στα σκαριά βρίσκεται μια ιδιόμορφη αγορά εργασίας, όχι μόνο εσωτερική, αλλά και εξωστρεφής, με επίκεντρο το Δημόσιο, ώστε και οι κάτοχοι διδακτορικών με εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα να έχουν πρόσβαση σε θέσεις ευθύνης στη δημόσια διοίκηση. Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει δείγματα εργασιακής διεξόδου και παράλληλα να δώσει το σήμα ότι διαμορφώνει καλύτερες συνθήκες ώστε να φρενάρει τη διαρροή Ελλήνων, ιδιαίτερα νέων, με επιστημονική κατάρτιση προς το εξωτερικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk