Ανοίγει την ανακεφαλαιοποίηση η Τράπεζα Πειραιώς με προσφορά για ομόλογα ύψους €1,1 δισ.

Σε δημόσια προσφορά τριών σειρών ομολόγων συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο της βελτίωσης της κεφαλαιακής της βάσης, η οποία έχει επηρεαστεί από την επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος της Ελλάδας και τις επιπτώσεις αυτού στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τους πιστωτές της βάζει στο «κάδρο» της ανακεφαλαιοποίησης η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία υπέβαλε την Πέμπτη δημόσια προσφορά για τρεις σειρές ομολόγων συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση του τραπεζικού ομίλου με την κίνηση αυτή στοχεύει στην κάλυψη ενός ποσού της τάξης των 350 – 500 εκατ. ευρώ από τους κατόχους των ομολογιακών της τίτλων, ενόψει της αύξησης κεφαλαίου που ετοιμάζεται να διενεργήσει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests.

Στο πλαίσιο αυτό δίνει τη δυνατότητα στους ομολογιούχους της να επιλέξουν μεταξύ:

– Της είσπραξης μετρητών, αλλά με discount σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές

– Της ανταλλαγής των τίτλων τους με μετοχές που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά με σημαντικό premium

Η δομή της προσφοράς που έχει υποβληθεί δίνει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο στους πιστωτές της τράπεζας να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, καθώς θα λάβουν κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας διπλάσιας της τρέχουσας τιμής των τίτλων που διακρατούν αυτή τη στιγμή.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ό,τι κι αν επιλέξουν οι ομολογιούχοι, η τράπεζα θα εγγράψει κεφαλαιακό όφελος, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από το τελικό μείγμα της ανταλλαγής.

Η διαδικασία που ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να αποτελέσει πιλότο και για τα υπόλοιπα τρία συστημικά πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στις ασκήσεις προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εφόσον οι διοικήσεις τους επιλέξουν αυτή τη μέθοδο αναπλήρωσης μέρους των κεφαλαιακών ελλειμμάτων.

Στο εγχείρημα της Τράπεζας Πειραιώς συμμετέχουν junior ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 230 εκατ. ευρώ, τα οποία διαπραγματεύονται σήμερα στο 10% – 15% της ονομαστικής τους αξίας, αλλά και senior τίτλοι, η τιμή των οποίων είναι σαφώς υψηλότερη, κινούμενη στα επίπεδα του 50%.

Οι τιμές αυτές έχουν προεξοφλήσει τη συμμετοχή των πρώτων στα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα κληθούν να υποβάλλουν στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests.

Το κεφαλαιακό όφελος

Με αυτά τα δεδομένα, η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομήσει ένα ποσό της τάξης των 350 έως 550 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μειώσει το λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιώτες μέτοχοί της.

Σήμερα Πέμπτη βρίσκονται στη Φρανκφούρτη για δεύτερη συνεχή ημέρα εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών, καθώς είναι προγραμματισμένες τετ-α-τετ συναντήσεις με στελέχη της ΕΚΤ.

Στο επίκεντρο των επαφών αυτών θα βρεθούν μεθοδολογικά ζητήματα σε σχέση με τη μελέτη αξιολόγησης της ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών ομίλων και της ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες.

Αν και δεν αναμένεται η ελληνική πλευρά να δει τα τελικά νούμερα της δοκιμασίας, εκτιμάται ότι η ενημέρωση που θα λάβει θα δώσει τη δυνατότητα μίας πρώτης κατά προσέγγιση εκτίμησης του λογαριασμού που θα προκύψει από τα stress tests.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk