Ξένες εταιρίες για επενδύσεις στον πετρελαϊκό τομέα προσκαλεί το Ιράν

Το Ιράν απευθύνει πρόσκληση προς τους ξένους επενδυτές να αναπτύξουν την ενεργειακή του βιομηχανία μετά την συμφωνία για τα πυρηνικά μεταξύ της χώρας και των μεγάλων δυνάμεων που αναμένεται να οδηγήσει σε χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης το 2016, είπε στο Reuters ο υπουργός Πετρελαίου Ρ.Τζαβαντί. «Καλωσορίζουμε όλες τις πετρελαϊκές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανών, που πληρούν τις προϋποθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας για να επενδύσουν στο Ιράν» είπε.

Το Ιράν απευθύνει πρόσκληση προς τους ξένους επενδυτές να αναπτύξουν την ενεργειακή του βιομηχανία μετά την συμφωνία για τα πυρηνικά μεταξύ της χώρας και των μεγάλων δυνάμεων που αναμένεται να οδηγήσει σε χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης το 2016, είπε στο Reuters ο υπουργός Πετρελαίου Ροκνεντίν Τζαβαντί.

«Καλωσορίζουμε όλες τις πετρελαϊκές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανών, που πληρούν τις προϋποθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας για να επενδύσουν στο Ιράν. Είναι ευπρόσδεκτος ο ανταγωνισμός μεταξύ των ξένων πετρελαϊκών εταιριών» είπε ο Τζαβαντί σε τηλεφωνική του συνέντευξη από την Τεχεράνη.

Ο Τζαβαντί είπε ότι το Ιράν δεν θέτει περιορισμούς για τις εταιρίες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανικών επιχειρήσεων, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του αερίου της χώρας.

Είπε ότι το Ιράν χρειάζεται τεχνογνωσία και τεχνολογία από το εξωτερικό προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα πετρελαίου και να βελτιώσει τις υποδομές του, κυρίως τους αγωγούς και τα διυλιστήρια.

«Η πολιτική μας είναι ότι όλες οι ξένες εταιρίες μπορούν να φέρουν τις επενδύσεις τους, την τεχνολογία τους και τις προηγμένες ικανότητες διαχείρισης για να αναπτύξουν την πετρελαϊκή μας βιομηχανία. Η αγορά του Ιράν δεν θα μονοπωλείται από λίγες εταιρίες», τόνισε ο υπουργός.

«Το Ιράν ποτέ δεν απαγόρευσε σε αμερικανικές εταιρίες να εργαστούν στο Ιράν. Ήταν οι άδικοι περιορισμοί που επέβαλε η κυβέρνησή τους που τους στέρησαν αυτή την ευκαιρία» δήλωσε ο Τζαβαντί.

Οι αμερικανικές εταιρίες ακόμη δεν μπορούν να επιστρέψουν στο Ιράν, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τρομοκρατία δεν θα αρθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας-ορόσημο.

Σύμφωνα με τον Τζαβαντί, το Ιράν θα διοργανώσει διεθνές συνέδριο για θέματα στρατηγικής στο πετρέλαιο και στο αέριο στην Τεχεράνη στις 19-21 Οκτωβρίου.

«Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου […] ένας από τους στόχους μας είναι να παρουσιάσουμε τις δυνατότητες του ιρανικού ιδιωτικού τομέα και να τις διασυνδέσουμε με ξένους εταίρους προκειμένου να μπορούν να συνεργαστούν σε μελλοντικά έργα πετρελαίου και αερίου» είπε.

«Πολλά (επενδυτικά) σχέδια θα παρουσιαστούν σε αυτό το συνέδριο» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk