Το ζητούμενο αυτών των εκλογών είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας με ευρεία πλειοψηφία, η οποία να έχει τη στήριξη της κοινωνίας για να εφαρμόσει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, το τρίτο Μνημόνιο και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις του αλλά και να διαπραγματευτεί κάποιες αλλαγές σε ιδιαίτερα επώδυνες διατάξεις του προγράμματος που υπέγραψαν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος.

Το κυριότερο όμως είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας που να αντιλαμβάνεται ότι η σωτηρία της χώρας και του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων της βασίζεται στην επανεκκίνηση της οικονομίας: να ξεκινήσουν πάλι τα δημόσια έργα, να εκταμιευτούν κονδύλια του ΕΣΠΑ για νέες επιχειρήσεις, να έρθουν επενδύσεις και κεφάλαια από το εξωτερικό, να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό κλίμα για την επιχειρηματική δραστηριότητα, να γίνουν πρώτη προτεραιότητα η καινοτομία, οι εξαγωγές, η ανάδειξη ελληνικών προϊόντων που θα μπορούν να ανταγωνιστούν διεθνώς και να κατακτήσουν αγορές.

Μόνον εάν τα κόμματα της νέας κυβέρνησης συμφωνήσουν σε μια εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση –όπως έκαναν στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Κύπρο –η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μέσα στο επόμενο εξάμηνο την ελάφρυνση του χρέους της, να βγει σύντομα στις αγορές και να εκμεταλλευτεί στο έπακρον τόσο τα αναπτυξιακά κονδύλια Γιούνκερ όσο και την ποσοτική χαλάρωση Ντράγκι ώστε να περάσει με δυναμισμό από την ύφεση στην ανάπτυξη.
Το πρώτο εξάμηνο του 2015 η ανάπτυξη στην Ιρλανδία έσπασε όλα τα κοντέρ (7,2% πρώτο τρίμηνο, 6,7% δεύτερο τρίμηνο) δίνοντας τη δυνατότητα στη χώρα να αγοράζει φτηνά μέρος του χρέους της. Ανάπτυξη 1,7% θα έχει το 2015 και η Πορτογαλία, η οποία χρησιμοποιεί το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ για να θερμάνει την κατανάλωση ενώ πριν από το 2016 αναμένεται να βγει στις αγορές η Κύπρος.

Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τη συμμετοχή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων θα ήταν ιδανική για να βγάλει τη χώρα γρήγορα από το σημερινό τέλμα. Ο κ. Τσίπρας προς το παρόν την αρνείται, αλλά ΝΔ, ΠαΣοΚ, Ποτάμι μπορούν να την επιβάλουν απομονώνοντας συγχρόνως τις αντιμνημονιακές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που φλερτάρουν με τον λαϊκισμό, αντιμάχονται τον εκσυγχρονισμό και ενθαρρύνουν τον κρατισμό.

Η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά με γοργά βήματα και σταθερή ευρωπαϊκή πορεία. Αυτό πρέπει να είναι το ξεκάθαρο μήνυμα των εκλογών.

Και θα προχωρήσει μπροστά με ή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ –αλλά η πορεία θα είναι ασφαλέστερη μαζί με αυτόν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ