Δύο ντιμπέιτ θα πραγματοποιθούν τελικώς όπως αποφασίστηκε στην διακομματική επιτροπή η οποία συνεδριάσε την Παρασκευή. Αυτά θα πραγματοποιηθούν στις 9 και 14 Σεπτεμβρίου. Θα πραγματοποιηθούν στην κρατική τηλεόραση και θα διαρκέσουν από τις 10 μμ έως τη 01.00 π.μ.

Στις 9 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση όλων των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με την απόφαση της άτυπης διακομματικής, οι εργασίες της οποίας μόλις ολοκληρώθηκαν.

Ο συντονιστής θα είναι δημοσιογράφος της Δημόσιας Τηλεόρασης. Οι δημοσιογράφοι που θα ρωτήσουν τους πολιτικούς αρχηγούς θα ορισθούν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά σίγουρα θα πρέπει να είναι πολιτικοί συντάκτες, μέλη της ΕΣΗΕΑ.

Θα υπάρξουν τρεις θεματικές ενότητες και μία ελεύθερη ενότητα. Οι θεματικές ενότητες είναι: Κοινωνικό κράτος-Δημόσια διοίκηση, Οικονομία-Ανάπτυξη, Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, Εξωτερική Πολιτική. Μετά το τέλος και της ελεύθερης ενότητας, κατά την οποία οι δημοσιογράφοι θα απευθύνουν ερώτηση από όποιο πεδίο κρίνουν, ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα κάνει μία τοποθέτηση.

Η σύσκεψη της άτυπης διακομματικής επαναλαμβάνεται το Σάββατο με αντικείμενο τους όρους και τις λεπτομέρειες της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Τέρενς Κουΐκ, εκ μέρους των ΑνΕλ, ανέφερε ότι ο Πάνος Καμμένος ακύρωσε την ομιλία του στην ΔΕΘ, η οποία είχε καθοριστεί για την 9η Σεπτεμβρίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να προσδιοριστεί η «τηλεμαχία» εντός της ερχόμενης εβδομάδας. «Εμείς τουλάχιστον σεβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες» είπε και ενημέρωσε ότι μετά την οριστική απόφαση της άτυπης Διακομματικής, η οποία θα ληφθεί αύριο, θα αποσταλεί η τελική εισήγηση στην επίσημη Διακομματική στο υπουργείο Εσωτερικών.

Από το Ποτάμι, ο Δημήτρης Τσιόδρας είπε ότι αυτό το οποίο αναζητεί η άτυπη Διακομματική είναι να μην υπάρξουν μόνον ερωτήσεις σε προκαθορισμένο χρόνο, αλλά να δίδεται η δυνατότητα στους αρχηγούς να συνομιλήσουν πιο ελεύθερα και να είναι πιο ενδιαφέρον ο διάλογος. «Τεχνικά ψάχνουμε αυτούς τους δρόμους και ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε στην τεχνική μορφή του debate. Δεν είναι εύκολο, αλλά υπάρχει διάθεση από όλους» ανάφερε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, παραπέμποντας στην αυριανή νέα σύσκεψη της άτυπης Διακομματικής.

Τα προβλήματα πριν τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής

«Αγκάθι» για τον ορισμό ημερομηνίας ήταν το βεβαρυμένο πρόγραμμα των αρχηγών λόγω της ΔΕΘ. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πάνος Καμμένος δηλώνει διατεθειμένος να αλλάξει το πρόγραμμα της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, ώστε να βρεθεί ημέρα που θα μπορούν όλοι να συμμετέχουν στο debate.

Η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Πηνελόπη Γραβρά, προσερχόμενη στη Βουλή για τη σύσκεψη της άτυπης διακομματικής επιτροπής, σήλωσε ότι «ο κ. Μεϊμαράκης πιστεύει ότι οι πολίτες πρέπει να προσέλθουν στην κάλπη πλήρως ενημερωμένοι, κάτι που δυστυχώς δεν το επιτρέπει η ασφυκτικά, δυστυχώς, σύντομη προεκλογική περίοδος».

Για το λόγο αυτό πρόσθεσε, προτείνει πέραν της διεξαγωγής των δύο debate των πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή διαλόγου με εκπροσώπους των κομμάτων πάνω στις εξής θεματικές: Οικονομία-Ανάπτυξη, Εξωτερική Πολιτική, Παιδεία-Νέα Γενιά, Ασφάλεια του Πολίτη, Αγρότες, Κοινωνικό Κράτος, Πολιτισμός-Αθλητισμός.

Κατά τη σύσκεψη της άτυπης διακομματικής την Πέμπτη δεν υπήρξε απόφαση για το θέμα, αν και διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η καθολική επιθυμία να διεξαχθεί η «τηλεμαχία» όλων των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με το Mega, η μοναδική «μονομαχία» που είχε συμφωνηθεί μέχρι σήμερα, όταν ξεκίνησε η συνεδρίαση της διακομματικής ήταν εκείνη μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Β. Μεϊμαράκη, που θα γινόταν στις 14 Σεπτέμβρη.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε σήμερα ότι μετά τις 14/9 και ώς τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να πάρει μέρος λόγω πολύ δύσκολου προγράμματος. Από την πλευρά του Ευ. Μεϊμαράκης έχει δηλώσει έτοιμος να πάρει μέρος και στις δύο εκδοχές όποτε κι αν αποφασιστεί να γίνουν.

Η τηλεμαχία μεταξύ των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είχε συμφωνηθεί με τηλεφώνημα μεταξύ της Όλγας Γεροβασίλη και της Πηνελόπης Γαβρά.

Η εύρεση ημερομηνίας που να εξυπηρετεί όλους τους πολιτικούς αρχηγούς αποτέλεσε αντικείμενο τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο λόγω του δύσκολου προγράμματος ορισμένων εξ αυτών αποφασίστηκε το θέμα να παραπεμφθεί στη διακομματική.