Σακελλαρίδης για δημοψήφισμα: «Η κυβέρνηση δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση»

Πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να ασκήσει εκβιασμούς, ούτε και μελετά να μην πληρώσει την ληξιπρόθεσμη δόση των 770 δισ. προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβρ. Σακελλαρίδης, παίρνοντας απόφαση από κυβερνητικές διαρροές της προηγούμενης ημέρας.

Πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να ασκήσει εκβιασμούς, ούτε και μελετά να μην πληρώσει την ληξιπρόθεσμη δόση των 770 δισ. προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβρ. Σακελλαρίδης, παίρνοντας απόφαση από κυβερνητικές διαρροές της προηγούμενης ημέρας.

«Δεν εξετάζει η κυβέρνηση σχέδιο Β, από τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, σήμερα δεν τελειώνει τίποτε, υπάρχει δρόμος που πρέπει να γίνει ώστε να καταλήξουμε σε μία τελική συμφωνία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσέθεσε την πάγια θέση: «Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καλύπτει πάντοτε τις υποχρεώσεις της προς το εξωτερικό και το εσωτερικό». Ως προς το αν υπάρχουν τα χρήματα για την καταβολή της δόσης και η κυβερνητική τακτική συναρτάται από τις σημερινές εξελίξεις στο Εurogroup είπε: «δεν θέτει η κυβέρνηση το ζήτημα με τέτοιο τρόπο, θα μπορούσε να θεωρηθεί εκβιασμός».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την διενέργεια δημοψηφίσματος ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «έχουμε μία νωπή εντολή που πήραμε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Η συμφωνία πρέπει να είναι στο πλαίσιο των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης» και συμπλήρωσε ότι «το δημοψήφισμα είναι μέσο για την έγκριση ή απόρριψη της θέσης της κυβέρνησης».

Τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν και ότι «η ελληνική πλευρά δεν έχει θέσει τελεσίγραφα και δεν πρόκειται να δεχθεί τελεσίγραφα».

Σχολιάζοντας δημοσίευμα του Handelsblatt για πρόταση διπλούς νομίσματος που έχει περιέλθει σε γνώση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, στην ουσία επιβεβαίωσε την συζήτηση αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο. «Ο Πρωθυπουργός δέχεται συχνά επισκέψεις και κάνει συζητήσεις με οικονομολόγους, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις προτάσεις. Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα διπλού νομίσματος».

Ως προς το μείζον θέμα που έχει προκύψει με τη σχέση Μεγάρου Μαξίμου και ΤτΕ, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η Τράπεζα διατηρεί την ανεξαρτησία της και το δικαίωμα να λειτουργεί, ανέφερε όμως ότι δεν μπορεί να παρουσιάζει στοιχεία πολιτικά χρωματισμένα, στο βαθμό που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σημείωσε πάντως και ότι «την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας την υπερασπίζεται η ίδια όπως και την αξιοπιστία της». Ως προς το περιεχόμενο και την ουσία και συγκεκριμένα για το αν η κυβέρνηση διαφωνεί με τους αριθμούς, η απάντηση ήταν: «Δεν ασχολούμαι με τους αριθμούς».

Απαντώντας δε σε ερωτήματα ως προς το αν έχει γνώση η κυβέρνηση περί του ενδεχόμενου να είναι το διαρρεύσαν email προϊόν υποκλοπής, είπε: «Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να ελέγχει τέτοιου είδους πληροφορίες. Αν τίθεται ζήτημα υποκλοπής, πρέπει να καταγγελθεί, οι καταγγελίες γίνονται στην δικαιοσύνη και αν τίθεται ζήτημα θα πρέπει να το δει και η ΕΣΗΕΑ και η Δικαιοσύνη. Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή υποκλοπής».

«Προφανώς εμείς αυτό που θέλουμε και επιδιώκουμε -και στην πράξη και με συναντήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα μεταξύ κυβερνητικών στελεχών με τον κ. Στουρνάρα-, είναι μια σχέση που να σέβεται την ανεξαρτησία της ΤτΕ, αλλά παράλληλα να προωθεί τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος» είπε.

Για το εάν βοηθούν σε μια τέτοια κατεύθυνση τέτοιου τύπου αποκαλύψεις μέσω δημοσιευμάτων, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι «εμείς περιμέναμε και ενδεχομένως να περιμένουμε τις κινήσεις της ΤτΕ, ώστε να μην υπάρχουν ξανά τέτοιου είδους πρακτικές» συμπληρώνοντας ότι σίγουρα κάτι τέτοιο θα βοηθούσε σε μια καλύτερη σχέση. Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι προφανώς η ΤτΕ μπορεί να δίνει στοιχεία, δεν μπορεί όμως να τα παρουσιάζει με ένα τρόπο τόσο πολιτικά χρωματισμένο, στο βαθμό που το έχει κάνει.

Όσον αφορά καταγγελία από το site The TOC, την οποία μετέφερε συντάκτης του ιστότοπου, ότι το mail που δημοσιεύτηκε είναι «αποτέλεσμα υποκλοπής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας» και ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει ελέγξει αν αυτή η πληροφορία αποτελεί «αποτέλεσμα ηλεκτρονικής υποκλοπής», ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να κάνει αυτού του τύπου την έρευνα. Αντίθετα, είπε, είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να απαντήσει εάν και πόσο ευσταθεί αυτό το δημοσίευμα, και αυτό έκανε. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση καλείται να παίρνει θέση πάνω σε εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα και έτσι σχολίασε και το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Επισήμανε, δε, ότι προφανώς η κυβέρνηση είναι εναντίον οποιασδήποτε μορφής υποκλοπής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk