Σκουρλέτης: Δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα η απόφαση του ΣτΕ

«Αυτή η συζήτηση έχει εξαντλήσει τα όρια της. Δεν είναι πλέον θέμα τεχνικών κλιμακίων. Από εδω και πέρα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις» επανέλαβε τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

«Αν τα οικονομικά μεγέθη είναι αυτά που γράφονται, η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των συντάξεων από το 2012 δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα» υπογράμμισε τη Δευτέρα στο Mega ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Αυτή η συζήτηση έχει εξαντλήσει τα όρια της. Δεν είναι πλέον θέμα τεχνικών κλιμακίων. Από εδω και πέρα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις» επανέλαβε τη Δευτέρα στο Mega ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «πρέπει να πάμε στην διαπραγμάτευση για την τελική συμφωνία βάζοντας και επισήμως στο τραπέζι το θέμα του χρέους, αλλά θα πρέπει να γίνουν τώρα κάποια βήματα για να αντιμετωπιστεί το θέμα της ρευστότητας».

Μίλησε για προσπάθεια ταπείνωσης της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να φανεί στον κόσμο ότι δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αλλά όπως είπε, «δεν θα το πετύχουν».

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε επίσης ότι κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε στις συλλογικές συμβάσεις ούτε στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συνταξεις. Πρόσθεσε ότι δεν θα κοπούν οι υψηλές επικουρικές γιατί το κέρδος θα είναι πολύ μικρό.

Ανέφερε πως τα μέτρα που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, προσθέτοντας μάλιστα ότι τα μισά από αυτά «πρέπει να πεταχτούν στην θάλασσα.»

Το τοπίο πίεσης από το ΔΝΤ για τα εργασιακά περιέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης επισημαίνοντας ότι το Ταμείο ζητά να μην αγγίξει η κυβέρνηση ό,τι αποδιάρθρωσε τις εργασιακές σχέσεις τα τελευταία χρόνια και τονίζοντας ότι ανοίγει πλέον η ανάγκη για απάντηση στο συνολικό θέμα του χρέους.

«Δεν υπάρχει λογική να ζητάει να μην αγγίξουμε τι; Ό,τι υπήρξε ως νομοθέτημα το οποίο διέλυσε και αποδιάρθρωσε τις εργασιακές σχέσεις να μην το αγγίξετε. Και όχι μόνο αυτό κάντε και άλλα. Δηλαδή ομαδικές απολύσεις, παραπέρα μείωση των συντάξεων, όχι συλλογικές συμβάσεις» σημείωσε, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega.

Αναγνώρισε ότι στα εργασιακά θέματα που θέτει το ΔΝΤ και που «ήταν όλα τα πέντε χρόνια στο επίκεντρο των συζητήσεων» συμπεριλαμβάνονται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ο κατώτατος μισθός και η 13η σύνταξη.

«Μας ζητούν να μην αγγίξουμε τίποτα από αυτά τα οποία τα προηγούμενα πέντε χρόνια διέλυσαν τη ζωή των Ελλήνων πολιτών, είναι δυνατόν; Τουλάχιστον οι πιο ακραίες φωνές από το Brussels Group, από τη μεριά των δανειστών. Άρα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν πιο ψύχραιμες φωνές. Στα ζητήματα τα εργασιακά φαίνεται πιο άκαμπτη η πλευρά του ΔΝΤ» κατέληξε.

Σε ερώτηση αν μπορεί μέσω νέας πολιτικής διαπραγμάτευσης να υπάρξουν ανατροπές στη διαπραγμάτευση υπέρ της Ελλάδας σημείωσε με νόημα ότι «πριν υπάρξει η όποια κατάληξη αντιλαμβάνεστε ότι η ένταση ανεβαίνει και άρα μετράει και το παραμικρό και από εβδομάδα σε εβδομάδα πράγματι μπορούν να υπάρξουν μετατοπίσεις, εγώ πιστεύω ότι δεν θα πάρουν οι ηγέτιδες ευρωπαϊκές δυνάμεις την ευθύνη ενός αδιεξόδου.»

«Ο χαμένος της 20ης Φεβρουαρίου φαίνεται ότι είναι η Ελλάδα»

Κάνοντας επισκόπηση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου έκανε λόγο για αποδοχή των εταίρων μιας συζήτησης σε άλλη βάση από την πέμπτη αξιολόγηση, κάτι το οποίο όμως μέσω διαφορετικών ερμηνειών άλλαξε από τη στιγμή της συμφωνίας και εντεύθεν.

«Από την 20ή Φεβρουαρίου και έπειτα και ενώ φαίνεται ότι σε εκείνη τη συμφωνία-πλαίσιο είχαν αποδεχθεί η πλευρά των εταίρων ότι μπαίνουμε σε μια άλλη φάση, ποια ήταν αυτή, ότι σταματάμε να συζητούμε στη βάση της πέμπτης αξιολόγησης, στη βάση του μνημονιακού προγράμματος, έχουμε αποδεχθεί την πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα μετά τις τελευταίες εκλογές και αναζητούμε έναν έντιμο προωθητικό συμβιβασμό, μια αμοιβαία επωφελή λύση.

» Έτσι το ερμηνεύσαμε εμείς και έτσι αποτυπώθηκε και στο πνεύμα και στο γράμμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

» Την επομένη αρχίζουν ερμηνείες οι οποίες ουσιαστικά πάνε να ανατρέψουν αυτή τη συμφωνία. Υπάρχουν αυτά τα απανωτά Eurogroup, η σύνοδος κορυφής που έγινε, ο χρόνος κατασπαταλείται χωρίς να έχει βρεθεί καμία μα καμία πρακτική λύση.

» Με αποτέλεσμα και με δεδομένο το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας να φθάνουμε σε ένα σημείο που ο χαμένος της υπόθεσης αυτής να είναι η ελληνική πλευρά.»

Ο υπουργός μετέφερε την εκτίμηση ότι με βάση τα όσα ακούει αλλά και τα όσα πιστεύει «υπάρχει μια ειλικρινής διάθεση από ένα μέρος των Ευρωπαίων αξιωματούχων να βρεθεί μια λύση, όχι μόνο για λόγους συμπάθειας και αλληλεγγύης στην Ελλάδα».

Διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι οι μισθοί και οι συντάξεις και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα τα έχουμε τα λεφτά».

«Πάμε για συνολική λύση στο θέμα του χρέους»

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι ο χρόνος της ενδιάμεσης συμφωνίας έχει εξαντληθεί, άρα «πρέπει να κάνουμε μια συνολική συζήτηση, το εάν αυτή προϋποθέτει να κάνουμε ένα δυο βήματα μέσα στο Μάιο να τα κάνουμε, αλλά βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη να απαντήσουμε στο συνολικό πακέτο, το συνολικό πακέτο είναι μια βιώσιμη λύση απέναντι στο θέμα του χρέους».

Αναφερόμενος στο εάν η χώρα έχει τα χρήματα για αποπληρωμή των διεθνών της υποχρεώσεων είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τα έχει.

«Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και μέσα στο 2015»

Για τον ΕΝΦΙΑ επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση ότι θα καταργηθεί, λέγοντας μάλιστα ότι πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί και μέσα στο 2015, ενώ για τις πληροφορίες περί επιβολής έκτακτης εισφοράς τόνισε ότι δεν έχει ακούσει κάτι τέτοιο.

«Δεν έχουν αυτά προσδιοριστεί με τόση ακρίβεια. Εμείς θέλουμε να κάνουμε μια πολιτική η οποία θα μεταφράζεται σε ελαφρύνσεις και ιδιαίτερα των πιο αδύνατων ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθεί να φορολογήσει τον κρυφό πλούτο, να έχει τη λογική της αναδιανομής των βαρών» επισήμανε.

Απέκλεισε την πιθανότητα να μην φέρει η κυβέρνηση την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και επέμεινε ότι δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

«Εμείς δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε κανένα μέτρο που θα μεταφράζεται σε μείωση συντάξεων για αυτή τη χρονιά» είπε.

Εξέφρασε την ανάγκη για προώθηση μιας ριζοσπαστικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. «Αυτό είναι ανεξάρτητο από τη συμφωνία, υπάρχει δεν υπάρχει συμφωνία το έχει ανάγκη ο τόπος και τα ασφαλιστικά ταμεία» σημείωσε. Μέσα στο έτος -είπε- θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να την παρουσιάσει.

Σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων ανέφερε ότι «ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες» και «μπορεί να κατανοήσει και γιατί κάτι που του είχες υποσχεθεί το 2012 ότι θα το κάνεις την επομένη που θα βρεθείς στην κυβέρνηση λόγω της αντικειμενικής κατάστασης μπορεί να πάει παραπέρα».

«Ο κόσμος είναι διατεθειμένος να δει μια σταδιακή αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί αρκεί να ξέρει ότι υπάρχει ένα διαφορετικό σχέδιο. Να κατανοήσει ότι υπάρχει μια διαφορετική επιλογή, σε έναν άλλο δρόμο. Υπογραφή από την κυβέρνηση τη σημερινή θα μπει μόνο σε περίπτωση που έχουμε ανοίξει έναν άλλο δρόμο» είπε.

«Πρωτόγνωρη στοχοποίηση σε Βαρουφάκη»

Για τον Γ.Βαρουφάκη έκανε λόγο για κάτι που «είναι πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η στοχοποίησή του, η προσπάθεια αποδόμησής του, ένας ολόκληρος μιντιακός και επικοινωνιακός πανευρωπαϊκός και όχι μόνο μηχανισμός να προσπαθεί κυριολεκτικά να τον ισοπεδώσει, όχι απλά επειδή δεν αρέσει το στυλ και το προφίλ του, σε αυτή την προσπάθεια θέλει να χτυπήσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.»

Πρόσθεσε πως ο υπουργός έχει την πλήρη κάλυψη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. «Είναι ο υπουργός Οικονομικών και με αυτόν τελικά θα συνυπογράψουμε».

Για την αλλαγή της σύνθεσης της διαπραγματευτικής ομάδας πρόσθεσε ότι «μια ομάδα έχει ρόλους, έχει κάποιον ο οποίος συντονίζει, κάποιον ο οποίος δίνει τις μάχες, άλλος που κάθεται στα μετόπισθεν, κάποιος που έχει αναλάβει την επιμελητεία, μην δίνουμε διαστάσεις άλλου χαρακτήρα σε πράγματα τα οποία δεν είναι έτσι.»

«Ο ρόλος της Αριστεράς δεν είναι πρόσκαιρος»

Ο Π.Σκουρλέτης επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε στην εξουσία για την παραδώσει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Αριστερά ήρθε στην εξουσία για να εκφράσει «αυτό το καινούργιο που γεννιέται».

«Θεωρώ ότι ζούμε σε ιστορικές στιγμές, είναι μια ιστορική καμπή για τη χώρα, ο χάρτης των κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων ξανασχηματίζεται, έχουμε μετατοπίσεις μέσα στην ίδια την ελληνική κοινωνία που δεν είναι συγκυριακές, καθώς ο κόσμος απελευθερώνεται πολιτικά από τις ιστορικές του μήτρες, τις πολιτικές του αναφορές αποκτά μια νέα συνείδηση για τα πράγματα.

» Θεωρώ λοιπόν ότι ο ρόλος της Αριστεράς δεν είναι αυτή τη στιγμή πρόσκαιρος. Ήρθε για να εκφράσει αυτό το καινούργιο που γεννιέται. Άρα έγνοια μας πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός κοινωνικού και πλειοψηφικού ρεύματος μέσα στην ελληνική κοινωνία που να βάλει το αποτύπωμά της.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk