Ακιντζί: «Τσιγκούνηδες οι ελληνοκύπριοι στον διαμοιρασμό της εξουσίας»

«Οι εγγυήσεις δεν μπορούν να τερματιστούν μονομερώς με δήλωση της Ελλάδας, διότι βασίζονται σε διεθνείς συμφωνίες», ανέφερε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί , σχολιάζοντας δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

«Οι εγγυήσεις δεν μπορούν να τερματιστούν μονομερώς με δήλωση της Ελλάδας, διότι βασίζονται σε διεθνείς συμφωνίες», ανέφερε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σχολιάζοντας δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών , Νίκου Κοτζιά.

Ο Ακιντζί , παραβλέποντας ότι η Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960 συνάφθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας αφενός και της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας αφετέρου , είπε ότι «υπάρχουν πέντε συνομιλητές γι` αυτό το θέμα: η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βρετανία, η νότια Κύπρος και η «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου»».

Επομένως, δήλωσε, «δεν έχει κανένα νόημα να το λέει αυτό μονομερώς η Ελλάδα. Επιπλέον είναι ένα θέμα που δεν είναι στην ημερήσια διάταξή μας. Η ασφάλεια της Κύπρου με το δικαίωμα της εγγύησης της Τουρκίας έχει άμεση σχέση».

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης ο κ. Ακιντζί σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα «Σταρ» εξέφρασε αντίθεση στην αντίληψη που κυριαρχεί, όπως είπε, στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «εγώ είμαι το κυρίαρχο κράτος και εσείς είστε πολίτες μου».

Υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συμπεριφέρεται με «τσιγκουνιά» στο θέμα του διαμοιρασμού της εξουσίας και πρόσθεσε πως «αν χωνέψει ότι είναι ίση με την τουρκοκυπριακή πλευρά, τότε θα έχει ξεπεραστεί το πιο σημαντικό εμπόδιο».

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος στις 6 Μαΐου θα μεταβεί στην Αγκυρα με πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα και πρέπει να γίνεται αντιληπτό αυτό που λέει και όχι κάτι διαφορετικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk