Οι ουρές δεκάδων μέτρων που σχημάτισαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι σε πολλά ΑΤΜ υπό τον φόβο ότι δεν θα πάρουν τις συντάξεις τους αφού δεν είχαν πιστωθεί οι λογαριασμοί τους, είναι ενδεικτικό του πως μπορεί να συμβεί το ατύχημα.
Κάτω από τις άκρως οριακές συνθήκες ρευστότητας που κινείται το δημόσιο και η οικονομία, δεν θέλει πολύ για να τρέξουν οι καταθέτες στα ΑΤΜ και να μεγαλώσουν οι ουρές, προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων και οδηγώντας την κατάσταση ακόμα και εκτός ελέγχου.
Διότι δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται καθυστέρηση τέτοιας μικρής διάρκειας στην πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς συνταξιούχων ορισμένων ταμείων. Οπως διαβεβαιώνουν τραπεζικά στελέχη έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, υπό φυσιολογικές συνθήκες ρευστότητας.
Ομως τώρα, με το δημόσιο ταμείο να έχει «στεγνώσει», η ανησυχία οδήγησε πολλούς συνταξιούχους από τα χαράματα στα ΑΤΜ, καθώς οι δηλώσεις υπουργών τις προηγούμενες μέρες περί προβλημάτων ρευστότητας επέτειναν την αγωνία τους.
Πάντως από το πρωί η καταβολή των συντάξεων γίνεται απρόσκοπτα και η κατάσταση ηρέμησε.
Επίσημα η καθυστέρηση αποδίδεται σε τεχνικό πρόβλημα της εταιρείας Διατραπεζικών Συστημάτων (ΔΙΑΣ).
Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες τα χρήματα είχαν μεν κατατεθεί από χθες, όμως είχαν σημερινό valeur. Δηλαδή ήταν διαθέσιμα από σήμερα.
Και αυτό είναι πιθανό. Διότι όταν η κυβέρνηση πλέον κινείται μέρα – μέρα, όταν ακόμα και οι διοικήσεις των Ταμείων και των δημόσιων φορέων που θέλουν να καταθέσουν τα διαθέσιμα τους στην Τράπεζα της Ελλάδος για να εξυπηρετηθεί το Δημόσιο χρειάζονται κάποιες ημέρες για να συνεδριάσουν τα διοικητικά τους συμβούλια, να πάρουν αποφάσεις, να σπάσουν τις προθεσμιακές τους καταθέσεις και να μεταφέρουν τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλαδας, είναι προφανές ότι όσο δεν υπάρχει συμφωνία με τους πιστωτές που θα απελευθερώσει κεφάλαια από τις δόσεις των 7,2 δισ. ευρώ, φλερτάρουμε πλέον καθημερινά με το ατύχημα.
«Το Βήμα», με σχετικό ρεπορτάζ την περασμένη Κυριακή, «Αγώνας δρόμου για ρευστό, με το ατύχημα να παραμονεύει» είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην καταβολή συντάξεων την εβδομάδα που διανύουμε.



