Εντός των προσεχών μηνών πρόκειται να «κατέβουν» στην Αθήνα τα… ΑΤΜ του παστεριωμένου γάλακτος. Ηδη μετά την πρεμιέρα τους στη Λάρισα έκαναν το ντεμπούτο τους στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Και η κάθοδός τους στην Αθήνα είναι πλέον θέμα χρόνου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», το αργότερο ως το καλοκαίρι πρόκειται να τοποθετηθούν οι πρώτοι αυτόματοι πωλητές παστεριωμένου γάλακτος σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.
Ενώ όμως οι σχεδιασμοί του συνεταιρισμού των θεσσαλών κτηνοτρόφων «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς» βρίσκονται σε εξέλιξη, αίφνης εμφανίστηκε αυτόματος πωλητής παστεριωμένου γάλακτος στην Πατησίων, στην περιοχή της Κυψέλης, με πανομοιότυπο λογότυπο με αυτό του θεσσαλικού συνεταιρισμού. Και φυσικά ξέσπασε δικαστική διαμάχη. Την οποία κέρδισε κατ’ αρχήν ο συνεταιρισμός «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς».
«Παραπλανητική»


Η αιτία είναι η αντιγραφή του λογοτύπου τον οποίο χρησιμοποίησαν οι τρεις συνεταίροι της εταιρείας «Πιες Γάλα» στον αυτόματο πωλητή που τοποθέτησαν. Οι λαρισαίοι κτηνοτρόφοι τη θεώρησαν παραπλανητική, προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας, το οποίο εξέδωσε προσωρινά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία πρέπει άμεσα να αλλάξει ο λογότυπος και ορίστηκε σύντομα τακτική δικάσιμος.
Το μέγεθος της αγοράς της Αθήνας είναι προφανώς ελκυστικό. Επί έναν χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του συνεταιρισμού «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς» ερευνά τις δυνατότητες και διαμορφώνει τον μηχανισμό (τεχνολογική υποδομή κ.τ.λ.) για να αναπτύξει την παρουσία της.
Με βάση τους σχεδιασμούς της πρόκειται να τοποθετήσει 5-10 αυτόματους πωλητές σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας υπολογίζοντας ότι καθημερινά θα διακινεί ποσότητες μεγαλύτερες από έναν τόνο ανά μηχάνημα. Τα βήματά της είναι προσεκτικά και σημαντική εμπειρία έχει αποκομίσει από την είσοδό της στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Στον έναν χρόνο που δραστηριοποιείται εκεί τα αποτελέσματα που έχει είναι περισσότερο από ικανοποιητικά.
Διαθέτει ήδη ένα δίκτυο 13 αυτόματων πωλητών και σύντομα πρόκειται να τοποθετήσει άλλους δύο πωλητές, ενώ διακινεί περίπου έναν τόνο παστεριωμένου γάλακτος ανά μηχάνημα την ημέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών το δίκτυο του συνεταιρισμού στη Θεσσαλονίκη διπλασιάστηκε –σε αυτό το διάστημα τοποθετήθηκαν οι 7 από τους 13 αυτόματους πωλητές που λειτουργούν σήμερα στην πόλη.
30 τόνοι ημερησίως


Οπως επισημαίνουν πηγές του συνεταιρισμού μιλώντας προς «Το Βήμα», η σημερινή παραγωγή γάλακτος ανέρχεται περί τους 130 τόνους ημερησίως και στόχος της διοίκησης είναι μέσω του δικτύου των αυτόματων πωλητών –15 στη Λάρισα, όπου διακινεί 7-8 τόνους ημερησίως, περίπου 15 στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη διακινεί περί τους 13 τόνους, και 5 ως 10 στην Αθήνα με 7 ως 8 τόνους την ημέρα –να διακινούνται συνολικά 30 τόνοι ημερησίως.
Οι άλλοι 100 τόνοι εισκομίζονται στις γαλακτοβιομηχανίες Φάγε και Friesland, στο Ιδρυμα Τοσίτσα στο Μέτσοβο, καθώς και σε ορισμένα τοπικά τυροκομεία. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, αυτή την αναλογία σκοπεύουν να διατηρήσουν και στο μέλλον. Σήμερα, ο συνεταιρισμός συνεργάζεται για την παστερίωση του γάλακτος με τον γαλακτοκομικό συνεταιρισμό της Λαμίας.Προκειμένου να αυτονομηθεί και στις ανάγκες της παστερίωσης ο συνεταιρισμός «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς» εξαγόρασε προσφάτως τις εγκαταστάσεις μιας πρώην τυροκομικής μονάδας που θα ανασκευαστεί –πρόκειται για επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και επιδοτείται με 1,2 εκατ. ευρώ –σε μονάδα παστερίωσης για να ικανοποιεί τις ανάγκες του δικτύου του.
Πέρυσι οι πωλήσεις του συνεταιρισμού ανήλθαν στα 27 εκατ. ευρώ και τα κέρδη περί τις 600.000 ευρώ, ενώ εφέτος η διοίκηση εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα ανέλθουν στα 32 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ