Σε περιβάλλον περιπλοκής προετοιμάζεται ο Αλ. Τσίπρας για την κρίσιμη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ την Δευτέρα στην Καγκελαρία, καθώς οι προσπάθειες ανάληψης παράλληλων πολιτικών πρωτοβουλιών συνάντησαν την Τρίτη απρόσμενες αντιδράσεις και μάλλον έπεσαν στο κενό.
Εως αργά το απόγευμα της Τρίτης, το αίτημα για διεξαγωγή παράλληλης συνάντησης με τους κκ. Γιούνκερ, Ντράγκι, Ολάντ και την καγκελάριο Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών έμενε αναπάντητο και ολες οι ενδείξεις ήταν πως το Βερολίνο και τα θεσμικά κέντρα της Ενωσης δεν επιθυμούσαν κάτι τέτοιο.
Σε αυτό το κλίμα, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας διοργανώθηκε αιφνιδιαστικά τηλεδιάσκεψη του euro working group, σε μία ένδειξη των διαθέσεων των εκπροσώπων των δανειστών ότι δεν σκοπεύουν να παρακάμψουν τις συμφωνημένες διαδικασίες και ότι οι εκκρεμότητες της συζήτησης με την Αθήνα παραμένουν.
Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε δε στην Αθήνα η δήλωση του επικεφαλής του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι στα υπό εξέταση ενδεχόμενα για την Ελλάδα περιλαμβάνεται και ένα σενάριο Τύπου Κύπρου.
Η δήλωση αυτή προξένησε μεγάλο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο απάντησε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβρ. Σακελλαρίδη, σε υψηλούς τόνους:
«Θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κ. Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη. Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στο ρόλο που του έχει ανατεθεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια φαντασίας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσέθεσε: «Θεωρούμε περιττό να του υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται».