«Αν η ΕΕ δεν αποδεχτεί το σχέδιο της Ελλάδας, θα μπορούσαμε να πάμε σε εκλογές ή να κάουμε ένα δημοψήφισμα για το ευρώ» δήλωσε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera ο ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μια ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Όπως είπε ο πρωθυπουργός μου, δεν είμαστε κολλημένοι στις καρέκλες μας»
συμπληρώνει.

Ο έλληνας ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζει πως για την ελληνική ανάκαμψη χρειάζεται «γερά θεμέλια, τα οποία προέρχονται από τη συμφωνία με την Ευρώπη».

Σε ερώτηση εάν, χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες, θα υπάρξουν προβλήματα στην Αθήνα, ο Γ.Βαρουφάκης απαντά ότι πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση θα επιβιώσει: «Η μεγάλη μας δύναμη είναι ο δεσμός εμπιστοσύνης με τον λαό, εμείς δεν λέμε ψέματα στους Έλληνες».

Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν οι Βρυξέλλες δεν δεχθούν το σχέδιο της Αθήνας, ο ΥΠΟΙΚ απαντά πως «θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα».

Η απάντηση που δέχονται οι προτάσεις του στο Eurogroup «είναι η σιωπή», λέει ο Γ.Βαρουφάκης. «Η Ευρώπη προχωρά μέσω της αδράνειας, είναι σαν ένα μεγάλο πλοίο που χρειάζεται χρόνο για να αλλάξει πορεία» εξηγεί, λέγοντας πως «όταν επιπλέον η αλλαγή προέρχεται από μία κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς, κυριαρχεί ο φόβος πως πίσω της κρύβεται κάτι ύποπτο».

Οσο αφορά στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Μάριο Ντράγκι ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε: «Το 2012 η ΕΚΤ σε παρόμοια κρίση αλλά με επικεφαλής μια συντηρητική κυβέρνηση, άνοιξε τα ταμεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες χρηματοδότησης. Τώρα κρατά μια αδικαιολόγητα αυστηρή στάση, θέλει να πειθαρχήσει την Ελλάδα».

Οσον αφορά στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ ο ελληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για Grexit ειναι δηλητηριώδης».

Τι απαντά το Μαξίμου

Ο Γ. Βαρουφάκης δεν παραπέμπει ποτέ σε κανένα δημοψήφισμα για το ευρώ αναφέρει με non paper το Μαξίμου σχετικά με την συνέντευξη του ελληνα υπουργού Οικονομικών στην Corriere della Sera.

Αναλυτικά το σχόλιο του Μαξίμου

«Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μια προσπάθεια αποδόμησης του Υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Είτε με ειρωνικά σχόλια, είτε με ψευδείς ή ανακριβείς ειδήσεις. Δηλώσεις που δεν έγιναν ποτέ ή με την προσθήκη «διευκρινίσεων» αλλάζουν τελείως το νόημα των απαντήσεων, όπως έγινε με τη συγκεκριμένη συνέντευξη του Υπουργού στην εφημερίδα Corriere della Sera. Ο Γ. Βαρουφάκης δεν παραπέμπει ποτέ σε κανένα «δημοψήφισμα για το ευρώ». Η λέξη «ευρώ» είναι προσθήκη του δημοσιογράφου γι’ αυτό και υπάρχει σε παρένθεση.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Υπουργός Οικονομικών της χώρας είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αν θέλουν κάποιον τύπου «Γκίκα Χαρδούβελη», που έλεγε «ναι» σε όλα, θα απογοητευθούν.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στο πλευρό της. Η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για ουσιαστική και πραγματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αυτό, δηλαδή, που δεν έκανε ποτέ η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά».

Για διαστρέβλωση δηλώσεων του Βαρουφάκη κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών

Στο πλαίσιο του συνεδρίου Aspen-Chattam House, το οποίο διεξήχθη στην Βενετία την 7η Μαρτίου, και στο οποίο συμμετείχε μετά του Ιταλού ομόλογού του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των διοργανωτών, επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη και οποιαδήποτε άλλη σκέψη ή σχεδιασμός εναντιώνεται στα συμφέροντα τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης. Την άποψή του αυτή τη στοιχειοθέτησε τόσο στο πλαίσιο της ομιλίας του με θέμα την δημιουργία μιας συνεκτικότερης αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη όσο και στο μέρος του Συνεδρίου, όπου κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων από εκλεκτούς συμμετέχοντες.

Σε συνέντευξη που ακολούθησε στην «Corriere dela Serra» ο υπουργός επανέλαβε την ίδια θέση, τονίζοντας ποικιλοτρόπως πως η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι δεδομένη και δεν αποτελεί επ’ ουδενί μέρος της διαπραγμάτευσης η οποία αφορά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που επεξεργάζεται σε συνεργασία με τους εταίρους και τους θεσμούς. Ως προς αυτό το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και το ζήτημα της χρηματοδότησης ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης του τελικού καταλόγου μεταρρυθμίσεων πριν από τα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015, καθώς και την μετέπειτα συμφωνία της χώρας με τους εταίρους και τους θεσμούς για την μετά τον Ιούνιο εποχή.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι θα συμβεί αν η Ευρώπη δεν «ακούσει» τις ελληνικές θέσεις, ο υπουργός απάντησε πως η Ευρώπη ακούει και γνωρίζει πως να βρίσκει λύσεις και να επιτυχαίνει αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες. Κι όταν ο εν λόγω δημοσιογράφος επέμεινε στην υποθετική ερώτηση «ναι, αλλά τι θα κάνετε αν απορριφθούν όλες σας οι προτάσεις;» ο υπουργός απάντησε πως, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, «εμείς δεν έχουμε αγαπήσει τις καρέκλες – αν χρειαστεί, αν βρεθούμε μπροστά σε αδιαλλαξία, θα καταφύγουμε στον ελληνικό λαό είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα» – προφανώς όσον αφορά το περιεχόμενο

των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής. Σε αυτό όμως το σημείο της συνέντευξης η σύνταξη της εφημερίδας προσέθεσε «για το ευρώ» – κάτι που ο υπουργός ούτε είπε ούτε εννόησε. Πρόκειται για κιτρινισμό ολκής για τον οποίο η Corriere dela Serra πρέπει να επανορθώσει άμεσα.

Γενικότερα, τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται κρούσματα συστηματικής διαστρέβλωσης των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών από μερίδα των ΜΜΕ. Αυτές οι διαστρεβλώσεις, καθώς και η συνεχής κινδυνολογία για μη πληρωμή υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου στους δανειστές του, αποτελούν εκούσιες ή ακούσιες προσπάθειες υπονόμευσης της καλής πορείας στην οποία βρίσκεται η διαβούλευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και τους εταίρους της.

Σε πείσμα όμως των διαστρεβλωτών, η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου προχωρά κανονικά και η χώρα είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις αποπληρωμής έγκαιρα και εξ ολοκλήρου.