Την περίοδο 2011-2013 σημειώθηκε ανάκαμψη της εγχώριας παραγωγής ογκομαρμάρου, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης για εξαγωγές, ωστόσο η συνολική παραγωγή τελικών προϊόντων μαρμάρου παρουσίασε μείωση, λόγω της καθίζησης της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας.
Η εγχώρια αγορά ογκομαρμάρου εμφανίζει διαχρονική πτώση από το 2008 και μετά (σωρευτική μείωση της τάξης του 28%-29%), ενώ εμφάνισε σημεία ανάκαμψης το 2013. Το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από την εγχώρια εξόρυξη ογκομαρμάρου που πραγματοποιείται από τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Όπως αναφέρεται σε μελέτη της Icap, η ελληνική αγορά τελικών προϊόντων μαρμάρου την τελευταία πενταετία παρουσίασε σημαντική μείωση, με μέσο ετήσιο ρυθμό 13%. Οι εισαγωγές διαχρονικά κυμάνθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Την τελευταία τριετία ιδιαίτερα, παρατηρείται συρρίκνωση των εισαγωγών, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης. Ωστόσο, οι συνολικές εξαγωγές μαρμάρων παρουσιάζουν σημαντική αύξηση από το 2010 και μετά.
Η ζήτηση για μάρμαρα από χώρες του εξωτερικού αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο την διετία 2014-2015 (μεταξύ 5%-10%).
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κλάδος των μαρμάρων στην Ελλάδα, αποτελεί έναν από τους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, καθώς στη χώρα μας υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα μαρμάρων.
Στον κλάδο εξόρυξης των μαρμάρων, δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων αναπτύσσεται έντονος ανταγωνισμός. Η εγχώρια αγορά είναι κατακερματισμένη, με αποτέλεσμα τα μερίδια και των μεγαλύτερων εταιρειών να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Αντίθετα, μικρός αριθμός εταιρειών ασχολείται συστηματικά με τον γρανίτη, ο οποίος είναι εισαγόμενος.
Η ελληνική βιομηχανία μαρμάρου έχει καταφέρει να διατηρήσει τη θέση της, παρά τον έντονο ανταγωνισμό που υφίσταται. Η Ελλάδα με τη μακρόχρονη παράδοση που έχει, αποτελεί μια από τις γνωστότερες χώρες παραγωγής μαρμάρου παγκοσμίως. Ωστόσο, οι περιορισμοί που επιβάλλει το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την έκδοση και ανανέωση αδειών εκμετάλλευσης λατομείων αντικειμενικά περιορίζουν την ανάπτυξη του κλάδου και την αξιοποίηση των διαθέσιμων αποθεμάτων μαρμάρου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης, η κατανάλωση γρανίτη στην χώρα μας παρουσίασε καθοδική πορεία από το 2008 και μετά, παρουσιάζοντας το 2013 μείωση 21,4%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Παρ’ όλα αυτά, ο γρανίτης παραμένει ανταγωνιστικό προϊόν του μαρμάρου και προτιμάται σε συγκεκριμένες χρήσεις λόγω της ανθεκτικότητας του.



