Σόιμπλε προς Αθήνα: Είναι δύσκολο να μας εκβιάσουν

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέτει ως προϋπόθεση για νέα επέκταση του ελληνκού προγράμματος την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.

Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα έστειλε την Παρασκευή ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι «οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι η βάση για περαιτέρω αλληλεγγύη, την οποία όλοι στην Ευρώπη χρειάζονται», προσθέτοντας ότι «σε αυτό δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει μαζί μας και επιπλέον θα είναι και δύσκολο να μας εκβιάσει».

«Όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, έχουν ληφθεί με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να τηρηθούν σε κάθε περίπτωση και να υλοποιηθούν, συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο των γερμανικών Ασφαλιστικών Εταιρειών και διευκρίνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι σε αυτό το πλαίσιο έτοιμη για συνεργασία και αλληλεγγύη με τον καθένα, αλλά μόνο σε αυτό το πλαίσιο και σε κανένα άλλο.

Ο κ. Σόιμπλε κάλεσε ακόμη τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις συμφωνίες με τους διεθνείς δανειστές: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε συζήτηση», δήλωσε, αλλά τα βασικά δεν μπορούν να αλλάξουν. Η μέχρι τώρα βοήθεια ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρη και στα όρια του δυνατού. Η νέα ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι πρέπει να δράσει γρήγορα, επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «οι συμφωνίες έχουν νόημα μόνον εφόσον τηρούνται. Σε διαφορετική περίπτωση, η εμπιστοσύνη καταστρέφεται. Και χωρίς εμπιστοσύνη, μπαίνει σε κίνδυνο η λαϊκή υποστήριξη στην αλληλεγγύη».

Η απάντηση του Μαξίμου

«Οι θέσεις του κ. Σόιμπλε και του επιτελείου του είναι γνωστές. Πλέον έχει γίνει διεθνώς γνωστή και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για διέξοδο από το τέλμα της τοξικής λιτότητας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης. Η πραγματική διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή τη Γερμανία, αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επέκταση του προγράμματος μόνο με ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέτει ως προϋπόθεση για νέα επέκταση του ελληνκού προγράμματος την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.

Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει αντίθετος με το ενδεχόμενο μιας γρήγορης συμφωνίας για περαιτέρω παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης, πέραν της 28ης Φεβρουαρίου.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι στο περιθώριο του Eurogroup της Δευτέρας, εκπρόσωποι συναντήθηκαν με τον Γάλλο υπουργό οικονομικών αλλά και τον κ. Σόιμπλε από τη Γερμανία με ζήτημα την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή γραμμή για τις ελληνικές συνομιλίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση οι περισσότεροι ήταν ανοικτοί να δείξουν κάποια επιείκεια με ανταλλάγματα μεταρρυθμίσεις, αλλά Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν πιο σκληρός τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η «συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα μπορεί να πάρει παράταση στο πρόγραμμα, μόνο εάν συνεχίσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις».

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk