Η πολιτισμική οπισθοδρομικότητα του ΣΥΡΙΖΑ (και η λοιδορία του πρωθυπουργού)

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί τη Δευτέρα να αναδειχθεί σε «ηγεμονικό» ή πρώτο κόμμα…

Η πολιτισμική οπισθοδρομικότητα του ΣΥΡΙΖΑ (και η λοιδορία του πρωθυπουργού) | tovima.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί τη Δευτέρα να αναδειχθεί σε «ηγεμονικό» ή πρώτο κόμμα ( όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπικές έρευνες), αλλά η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας είναι ένα βαθύτερο μέγεθος και δεν συσχετίζεται μόνο με τις εκλογικές αποδόσεις. Τι εννοώ;

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο γάλλος φιλόσοφος Jacques Rancιère o “πολιτικός αγώνας είναι επίσης αγώνας για την ιδιοποίηση των λέξεων και των εννοιών» . Επιπλέον θα έλεγα ότι ο πολιτικός αγώνας είναι και μια μάχη για τη σηματοδότηση κάποιων διαφορετικών αξιών .

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανάλυσης το εκρηκτικό ερώτημα είναι το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγετική του ελιτ προσπαθούν να εκκολάψουν στη χώρα ένα καινούργιο πολιτισμικό και αξιακό κλίμα ;

Η απάντηση είναι , κατά τη γνώμη μου, όχι. Δηλαδή η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση – που είναι κατ΄ επίφαση μόνο «αριστερή»- δεν προωθεί ποτέ τέτοιες ευρύτερες αξιακές στοχεύσεις στη δημόσια σφαίρα ( όπως είναι η ποιότητα του δημόσιου διαλόγου ) και μας ξαναγυρίζει – από άποψη κουλτούρας τουλάχιστον – στο πιο σκοτεινό μεταπολιτευτικό παρελθόν.

Και θα αναφέρω ενδεικτικά ένα πρόσφατο παράδειγμα :

Ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού « Στο κόκκινο» – και ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- πριν από μερικές ημέρες είχε λοιδορήσει λεκτικά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Βεβαίως ο καθένας – και ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι- έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα, χωρίς να φοβούνται ότι θα διωχθούν ποινικά για αυτά που λένε και γράφουν .

Όμως το κρίσιμο ερώτημα είναι το ακόλουθο ( ιδιαίτερα για εκείνους οι οποίοι πιστεύουν ότι έχουν αφομοιώσει τις διδαχές της μαρξιστικής κουλτούρας): Αλλάζει άραγε η ζοφερή πραγματικότητα της χώρας μας με μια υβριστική φράση εναντίον του πρωθυπουργού ;

Προφανώς όχι, γιατί η πραγματικότητα αλλάζει μόνο με τις ιστορικές πράξεις των ανθρώπων! Όπως , εξάλλου, έχει υποστηρίξει και ο σλοβένος διανοητής Ζίζεκ ακόμη και η σιωπή πολλές φορές είναι πιο πολύτιμη σε σχέση με μια «ψευδοδραστηριότητα» η οποία τελικά συμπυκνώνεται στη λοιδορία ενός εκλεγμένου πρωθυπουργού ( ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς ή όχι με τις υπερσυντηρητικές απόψεις του Αντώνη Σαμαρά που αφορούν τη μετανάστευση ή τη θρησκεία).

Όμως πάνω από όλα το παραπάνω στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «ελέγχεται» στην ανωτέρω περίπτωση, γιατί προφανώς πιστεύει σε μια δημοκρατία στην οποία οι πολιτικοί αντίπαλοι θεωρούνται δυστυχώς ως «εχθροί» ( και είναι αναγκαίο να καθίστανται αντικείμενα χλευασμού και λεκτικής «εξόντωσης»)!

Αυτή βεβαίως η αντίληψη είναι ολέθρια και καλό θα ήταν να διαβάσει κάνεις τον περίφημο λόγο που είχε εκφωνήσει ο Ρόμπερτ Κένεντι στο πανεπιστήμιο του Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών στις 18 Μαρτίου του 1968 ( όπου ο μετέπειτα δολοφονηθείς υποψήφιος πρόεδρος είχε μιλήσει όχι μόνο για τη φτώχεια και τις ανισότητες ,αλλά και για το πνευματικό επίπεδο του δημόσιου διαλόγου σε μια χώρα , « Michael Sandel, Δικαιοσύνη – Τι είναι το σωστό;»).

Το συμπέρασμα; Ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί πρώτο κόμμα τη Δευτέρα , από όλα τα παραπάνω φαίνεται σαφώς ότι οι βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην αξιακή και πολιτισμική χρεοκοπία μάλλον δεν θα μεταβληθούν , γιατί αυτός ο χώρος δεν θέλει να διαπαιδαγωγήσει την κοινωνία λίγο διαφορετικά!


* Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘΑκολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk