Η Παπαστράτος αγοράζει το 50% των ελληνικών καπνών

Με 83 χρόνια δυναμικής παρουσίας, η Παπαστράτος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιχειρηματική και οικονομική ιστορία της Ελλάδας.

Με 83 χρόνια δυναμικής παρουσίας, η Παπαστράτος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιχειρηματική και οικονομική ιστορία της Ελλάδας.
Η Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris International (PΜΙ) από το 2003, είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής προϊόντων καπνού στην Ελλάδα. Με έδρα της τον Ασπρόπυργο, απασχολεί περίπου 800 εργαζομένους. Στα προϊόντα της περιλαμβάνονται επιτυχημένα διεθνή σήματα, όπως το Marlboro – το κορυφαίο σήμα σε πωλήσεις διεθνώς -, τα L&M, Philip Morris, καθώς και δημοφιλή ελληνικά σήματα, όπως ο ιστορικός Assos και το Zante.
Επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγής


Η στήριξη της μητρικής εταιρείας ΡΜΙ στην Παπαστράτος και στην Ελλάδα είναι σταθερή διαχρονικά. Από το 2003 υλοποιείται με συνέπεια ένα επενδυτικό πλάνο, το οποίο πλέον ανέρχεται σε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ. Εχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις και προγράμματα που αναβαθμίζουν το εργοστάσιο – ένα από τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια της PMI στην Ευρώπη με συνολική δυνατότητα παραγωγής 20 δισ. τσιγάρα ετησίως -, ενισχύουν την παραγωγή και τα σήματα της εταιρείας και αναπτύσσουν τους εργαζομένους της.
Τα τελευταία χρόνια, παρ’ όλη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι επενδύσεις συνεχίζονται, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό, καθώς ο κλάδος του καπνού απασχολεί συνολικά 60.000 οικογένειες (στην καλλιέργεια καπνού, στο εμπόριο και στη βιομηχανία), αντιπροσωπεύει περίπου το 7% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού και οι εξαγωγές καπνών και προϊόντων καπνού αποτελούν περίπου το 9% των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.
Τον Φεβρουάριο του 2013 η PMI υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει αφενός μεν αύξηση κατά 20% των ποσοτήτων ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου που θα αγοράσει η εταιρεία κατά την τριετία 2013-2015 σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, αφετέρου δε την προώθηση ορθών αγροτικών πρακτικών, προκειμένου τα ελληνικά καπνά να διατηρήσουν την υψηλή τους ποιότητα και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Κέντρο διανομής στο Αγρίνιο


Η εταιρεία αγοράζει περισσότερο από το 50% της συνολικής παραγωγής ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου τροφοδοτώντας 15 εργοστάσια της ΡΜΙ σε όλον τον κόσμο. Παράλληλα περισσότεροι από 10.000 αγρότες καπνού συμμετέχουν σε προγράμματα των Καλών Αγροτικών Πρακτικών, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας του καπνού, καθώς και την αύξηση της αποδοτικότητας της παραγωγής και του εισοδήματος των καλλιεργητών, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών καπνών.
Τον Αύγουστο του 2013 η PMI και η Παπαστράτος ανακοίνωσαν τη μετατροπή των αποθηκών της Παπαστράτος στο Αγρίνιο στο μοναδικό ιδιόκτητο κέντρο διανομής (logistics hub) της PMI για την Ευρώπη για καπνά ανατολικού τύπου. Εκεί αποθηκεύονται καπνά προερχόμενα από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την πΓΔΜ, και διακινούνται προς εργοστάσια του ομίλου στην ΕΕ, στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Περισσότερα από 1.500 φορτία έχουν διακινηθεί από το Αγρίνιο τους τελευταίους 12 μήνες.
Τον Νοέμβριο του 2014 η Παπαστράτος ανακοίνωσε νέα επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση επτά νέων γραμμών παραγωγής και μιας υπερσύγχρονης μονάδας επεξεργασίας καπνού.
Εξαγωγές 80 εκατ. ευρώ σε 30 χώρες


Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, ο συνολικός όγκος παραγωγής του εργοστασίου θα διπλασιαστεί και η πρόσθετη παραγωγή θα κατευθυνθεί σε εξαγωγές σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλον τον κόσμο, από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελβετία ως το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη. Το εργοστάσιο του Ασπροπύργου καθίσταται έτσι σημαντικό εξαγωγικό κέντρο με εξαγωγές άνω των 80 εκατ. ευρώ ετησίως.
Εκτός από τις άμεσες επενδύσεις, η εταιρεία συμβάλλει σημαντικά στα έσοδα του ελληνικού κράτους, αποδίδοντας ετησίως περισσότερο από 1,2 δισ. ευρώ σε φόρους, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 3% των συνολικών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.

Εταιρική κοινωνική ευθύνη
Ηγείται στη μάχη κατά των παράνομων καπνικών προϊόντων

Παρ’ όλη την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, η Παπαστράτος συνεχίζει να στηρίζει και να επενδύει στους ανθρώπους της. Οχι μόνο δεν προχώρησε σε περικοπές θέσεων εργασίας και μειώσεις μισθών αλλά εξακολουθεί να προσφέρει προγράμματα επιβράβευσης και εκπαίδευσης, ευκαιρίες σταδιοδρομίας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο και ένα εξαιρετικό περιβάλλον εργασίας. Μάλιστα τα τελευταία τρία χρόνια έχει αναγνωριστεί ως καλύτερο περιβάλλον εργασίας και έχει βραβευθεί ως Best Work Place.
Αναγνωρίζοντας ότι το παράνομο εμπόριο τσιγάρων και χύμα καπνού αποτελεί εντεινόμενο φαινόμενο που πλήττει όλο το νόμιμο κλάδο καπνού και στερεί σημαντικά έσοδα από το κράτος, η Παπαστράτος ανέλαβε από το 2012 πρωτοβουλία με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και την υποστήριξη της Πολιτείας και των διωκτικών Αρχών στην καταπολέμησή του. Η εκστρατεία «ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΣΙΓΑΡΑ» και «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΧΥΜΑ ΚΑΠΝΟ» συνεχίζεται με τη σύμπραξη και των άλλων εταιρειών του κλάδου και την υποστήριξη υπουργείων και φορέων.
Τον Δεκέμβριο του 2014, η Παπαστράτος υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Λιμενικό Σώμα για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού. Μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας, η Παπαστράτος θα δωρίσει στο Λιμενικό Σώμα ψηφιακές και θερμικές κάμερες για τον αποτελεσματικότερο εντοπισμό των εμπλεκομένων στο παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων, ενώ επίσης θα αναλάβει τη διοργάνωση τεχνικών εκπαιδεύσεων με σκοπό την παροχή τεχνογνωσίας όσον αφορά την αναγνώριση παραποιημένων τσιγάρων.
Παράλληλα, η Παπαστράτος έχει αναπτύξει ένα δυναμικό πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Από το 2009 έως σήμερα η εταιρεία έχει διαθέσει περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ σε δράσεις για την καπνοπαραγωγική κοινότητα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τις τοπικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται. Η εκπαίδευση 1.200 ανέργων, η παροχή πετρελαίου θέρμανσης σε σχολεία καπνοπαραγωγών περιοχών, η χρηματοδότηση δικτύου ύδρευσης στην Ξάνθη, η αναβάθμιση ιστορικής περιοχής στο κέντρο της Αθήνας είναι μερικές από τις ενέργειες τις οποίες έχει υλοποιήσει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια.
Με ισχυρά εφόδια τους ανθρώπους της, τα σήματά της, το υπερσύγχρονο εργοστάσιό της, την υψηλή τεχνογνωσία και διεθνή εμπειρία της PMI αλλά και την ταυτότητα μιας ιστορικής εταιρείας, η Παπαστράτος συνεχίζει την πετυχημένη πορεία της στην ελληνική αγορά καπνικών προϊόντων.
Μέσα από όλες τις δραστηριότητές της – οικονομικές, επενδυτικές, κοινωνικές – η Παπαστράτος δίνει ένα στίγμα αισιοδοξίας για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο υγιής ιδιωτικός τομέας στην ανάκαμψη της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk