Εξομαλύνονται οι όροι εμπορίου με την Ελλάδα

Σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφουν οι εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τις ξένες αγορές.

Σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφουν οι εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τις ξένες αγορές.

Οπως μεταδόθηκε η γερμανική κυβέρνηση θα σταματήσει να εκδίδει πιστωτικές εγγυήσεις για τις εξαγωγές προς την Ελλάδα στο τέλος του έτους, καθώς οι ιδιωτικές ασφαλιστές εταιρίες δηλώνουν πλέον έτοιμες να καλύψουν τους κινδύνους μη πληρωμής.

Καθοριστικός παράγοντας για τη θετική αυτή εξέλιξη είναι ότι η Ελλάδα βγήκε από εξαετή ύφεση και μάλιστα κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ αυξήθηκε.

Το γερμανικό κράτος άρχισε να προσφέρει τις επονομαζόμενες εγγυήσεις Hermes για γερμανικές επιχειρήσεις που έκαναν εξαγωγές προς την Ελλάδα στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ευρωζώνη τον Απρίλιο 2012, όταν κορυφώθηκαν οι ανησυχίες για έξοδο της Ελλάδας.

Οι εγγυήσεις προσφέρουν ασφάλεια στους εξαγωγείς και στις τράπεζες που έχουν συναλλαγές με αγορές όπου υπάρχει κίνδυνος μη πληρωμής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας αναφέρει ότι η Γερμανία σχεδιάζει να σταματήσει από την 31η Δεκεμβρίου την παροχή των εγγυήσεων.

Στο έγγραφο, ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφέρει: «Αποτελεί θετική ένδειξη το γεγονός ότι η ιδιωτική ασφαλιστική βιομηχανία είναι και πάλι έτοιμη να καλύψει τους ελληνικούς κινδύνους. Κατά συνέπεια, είναι λογικό και ορθό για τη γερμανική κυβέρνηση να τερματίσει (την πρακτική)».

Από τον Απρίλιο 2012, το Βερολίνο έχει παράσχει εγγυήσεις για την κάλυψη βραχύχρονων οικονομικών πιστώσεων ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ περίπου που αφορούν οφειλές ελλήνων πελατών σε γερμανικές επιχειρήσεις. Περί τις 200 γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και 800 ελληνικές εταιρείες επωφελήθηκαν των εγγυήσεων αυτών κατά τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια.

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές τον Οκτώβριο

Στο ποσό των 2.511 εκατ. ευρώ ανήλθε η συνολική αξία των εξαγωγών τον Οκτώβριο του 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Αντίστοιχα η μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση 3,6%.

Η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 4.272 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 1,9% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο. Αντίστοιχα η μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση 3,1%.

Κατά το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2013 – Οκτωβρίου 2014, η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών μειώθηκε κατά 5,9%, ενώ η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων παρουσίασε μείωση 1,0% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2012 – Οκτωβρίου 2013.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk