Το διπλό ναυάγιο σε Λονδίνο και Παρίσι

Αντιμέτωπες με την πραγματικότητα βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση σε Παρίσι και Λονδίνο αντίστοιχα.

Αντιμέτωπες με την πραγματικότητα βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση σε Παρίσι και Λονδίνο αντίστοιχα. Πιστωτές και επενδυτές έστειλαν ηχηρά μηνύματα στο εσωτερικό καθιστώντας κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι συζητήσεις που γίνονται με βάση κόκκινες γραμμές, σκίσιμο μνημονίων, «κούρεμα» χρέους, διώξιμο πιστωτών κ.τ.λ. είναι εξωπραγματικές και άκρως επικίνδυνες για το μέλλον της χώρας. Μετά τα δύο ναυάγια στις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση καλούνται να προσγειωθούν και να χειριστούν με ρεαλισμό την ολοκλήρωση του Μνημονίου και τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας.
Το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης


Το πρωί της περασμένης Τρίτης ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός πέρασε την είσοδο του πολυτελούς ξενοδοχείου «Berkeley», στο κοσμοπολίτικο Knightsbridge του Λονδίνου, μίλια μακριά από το Σίτι της βρετανικής πρωτεύουσας όπου βρίσκεται η… «κοιλιά του Κήτους». Αντ’ αυτού βρέθηκε στη Μέκκα της πολυτέλειας και του καταναλωτισμού για να συναντηθεί με επενδυτές σε πρόγευμα εργασίας που είχε διοργανώσει η Deutsche Bank. Εκεί παραβρέθηκε και ο αποστολέας του περίφημου e-mail Τζόερκ Σπόνερ, αναλυτής του Capital Group.
Ο 40άρης Γερμανός, ο οποίος ζει και εργάζεται πολλά χρόνια στο Λονδίνο, περιγράφεται ως ένας από τους «πιο σημαντικούς και έγκυρους» αναλυτές, με «μεγάλη επιρροή στην επενδυτική κοινότητα». Γνωρίζει καλά την Ελλάδα και οι απόψεις του θεωρείται ότι είναι κοντά με αυτές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, μάλιστα, διατηρεί επαφές με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Είχε προηγηθεί το προηγούμενο βράδυ κλειστό δείπνο για περίπου 20 άτομα που διοργάνωσε η Ενωση Ελλήνων Τραπεζιτών Λονδίνου με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μηλιού στο Λονδίνο. Στις συναντήσεις αυτές ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, κάποια πράγματα που είπε «κέντρισαν το ενδιαφέρον του ακροατηρίου». Αυτά αφορούσαν κυρίως τις απόψεις που ανέπτυξε για το πρόβλημα του μεγάλου χρέους της Ελλάδας και το ζήτημα της ανάκαμψης της οικονομίας.
Για το χρέος υποστήριξε ότι ένα μέρος του πρέπει να αγοραστεί από την ΕΚΤ και να «παγώσει» για 50-60 χρόνια, ένα άλλο να «κουρευθεί», ενώ το χρέος προς ιδιώτες, που είναι το μικρότερο κομμάτι, να αποπληρωθεί. Για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είπε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 1% και μέσο επιτόκιο εξυπηρέτησης του χρέους 2,7%. Για την επίλυση των ζητημάτων αυτών υποστήριξε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν πανευρωπαϊκές λύσεις και προς την κατεύθυνση αυτή ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει στις 12-13 Δεκεμβρίου διεθνές συνέδριο στην Αθήνα.
Ερωτήματα από τραπεζίτες


Οι θέσεις αυτές, όπως αναφέρουν πηγές από τη βρετανική πρωτεύουσα, «προβλημάτισαν και θορύβησαν» καθώς δεν υπήρξαν απαντήσεις στο πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη. Τα ερωτήματα που έθεσαν οι επενδυτές και οι τραπεζίτες ήταν γιατί η Ευρώπη και η ΕΚΤ να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του ΣΥΡΙΖΑ για «κούρεμα» και μετακύλιση των ομολόγων όταν αυτός δεν σέβεται τους συμφωνημένους κανόνες και λέει ότι δεν θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. «Μιλάνε για «κούρεμα», πώς θα το απαιτήσουν από τους πιστωτές, έχουν τα εργαλεία;» αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος επενδυτικής τράπεζας και συμπληρώνει: «Η απάντηση που πήραμε είναι ότι «το είχαν κάνει στη Γερμανία»». Οπως αναφέρει άλλος αναλυτής, «όταν εμφανίζεσαι ως κόμμα εξουσίας και έχεις αδυναμία κατανόησης του προβλήματος, πώς έρχεσαι να συζητήσουμε για λύση; Αν δεν μπορείς να πείσεις τις αγορές να σε δανείσουν, πώς θα χρηματοδοτήσεις το χρέος σου;» και «»παρκάρισμα» του χρέους στην ΕΚΤ σημαίνει ευρωομόλογα. Από πού προκύπτει ότι η ευρωζώνη θα προχωρήσει σε αμοιβαιοποίηση του χρέους; Για να σηκώσει χρήμα από την αγορά η ΕΚΤ για να αγοράσει το ελληνικό χρέος κάποιοι θα πρέπει να ρίξουν χρήμα. Ποιοι θα είναι αυτοί;». Εύλογα ερωτήματα για την αγορά που, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο Λονδίνο, «δημιουργούν την εντύπωση στο εξωτερικό ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε αίσθηση της πραγματικότητας» και «δίνουν πάτημα στους σκληροπυρηνικούς της Ευρώπης να αυξήσουν την πίεση προς τη χώρα».
Οι «κόκκινες γραμμές»


Λίγο αργότερα, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, στην αντίπερα ακτή της Μάγχης, στη Γαλλία, η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Γκίκα Χαρδούβελη συναντούσε την τρόικα. Στη Villa Said, στην Αvenue Foch, στο αριστοκρατικό 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, όπου στεγάζεται η έδρα της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ, ξεκινούσε ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για να ολοκληρωθεί η έκτη αξιολόγηση. Και εκεί δεν υπήρχε μεγάλη κατανόηση των ελληνικών θέσεων. Η κυβέρνηση, δέσμια του εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού, θέτει συνεχώς «κόκκινες γραμμές», οι οποίες για ακόμη μία φορά δεν έγιναν αποδεκτές από την τρόικα. «Πώς μπορείς να βάζεις κόκκινες γραμμές όταν δεν είσαι σε θέση να αποχωρήσεις από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων;» αναρωτιούνται κοινοτικοί κύκλοι.
Το θέμα της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει παραμένει αγκάθι από την ψήφιση του Μνημονίου καθώς κανένα review δεν έγινε στην ώρα του. Σε κάθε αξιολόγηση πολλά από τα προαπαιτούμενα για τη δόση μεταφέρονταν στην επομένη. Αυτό έγινε και στην προηγούμενη, την τελευταία του Γιάννη Στουρνάρα, τον περασμένο Απρίλιο, όταν πολλά μεταφέρθηκαν στη σημερινή. Τώρα όμως δεν υπάρχει επόμενη. Είναι η τελευταία, καθώς το πρόγραμμα των Ευρωπαίων λήγει στο τέλος του έτους και οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευθεί είτε πρέπει να υλοποιηθούν ως το τέλος του προγράμματος (πράγμα αδύνατον) είτε να μεταφερθούν. Και η μεταφορά μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε με παράταση του τρέχοντος Μνημονίου είτε με υπογραφή ενός νέου προγράμματος.


Αυτοκριτική
«Βιαστήκαμε να σηκώσουμε τη σημαία της άρσης του Μνημονίου»

Η κυβέρνηση είχε εστιάσει στην έξοδο από το Μνημόνιο στο τέλος του 2014 και στη χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές. «Βιαστήκαμε να σηκώσουμε τη σημαία της άρσης του Μνημονίου και της εκδίωξης του ΔΝΤ» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές με αυτοκριτική διάθεση. Πράγματι, η κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς βασίστηκε στο ΟΚ της Ανγκελα Μέρκελ, το οποίο δεν αποδείχθηκε αρκετό. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν αναφέρουν ότι η γερμανίδα καγκελάριος είχε κάνει σαφές στον Πρωθυπουργό ότι ναι μεν αυτή συμφωνεί με το σχέδιό του για έξοδο από το Μνημόνιο, αλλά χρειάζεται και το ΟΚ του Σόιμπλε. Πράγμα που η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται να έχει λιγότερη εμπιστοσύνη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, καθώς πιστεύει ότι χωρίς αυστηρό πρόγραμμα η χώρα θα επιστρέψει στις συνήθειες του παρελθόντος. Εκμεταλλεύθηκε μάλιστα τις ανησυχίες της αγοράς και την άνοδο των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα και ακύρωσε τα κυβερνητικά σχέδια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η γερμανίδα καγκελάριος δεν ήταν, ούτε εμφανίζεται διατεθειμένη να ξοδέψει πολιτικό κεφάλαιο στις εσωκομματικές ισορροπίες με τον Σόιμπλε για την Ελλάδα. «Αν είναι να παρέμβει, θα παρέμβει την τελευταία στιγμή» αναφέρουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk