Η Κίνα κατασκευάζει στη Νότιο Θάλασσα «τεχνητή νησίδα» για τη δημιουργία αεροπορικού διαδρόμου και όρμου στον οποίο θα μπορούν να σταθμεύουν πλοία, αποκαλύπτει το περιοδικό Jane’s Defence Weekly.
Συγκεκριμένα, ενώνονται τρεις μικροί ύφαλοι και με σιδηροκατασκευές δημιουργείται διάδρομος απο – προσγειώσεων μήκους 3.000 μέτρων και πλάτους 200 – 300 μέτρων, στον οποίο θα μπορούν να προσγειωθούν και να απογειωθούν ακόμη και τετρακινητήρια αεροπλάνα. Ο όρμος θα εξυπηρετεί τάνκερς, πολεμικά και άλλα σκαφη. Προβλέπεται και η μόνιμη παρουσία στρατιωτικής δύναμης, γράφει το περιοδικό.
Η δημιουργία στρατιωτικής βάσης στη Νότια Θάλασσα της Κίνας–μέρος της οποίας διεκδικούν όλες οι χώρες της περιοχής επειδή πιστεύεται ότι καλύπτει ενεργειακές πηγες–προκάλεσε αντιδράσεις στις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και την Μαλαισία παρ’ολο που και οι τρεις αυτές χώρες έχουν μετατρέψει σε στρατιωτικές βάσεις μικρές νησίδες στην ίδια θάλασσα. Το Jane’s γράφει ότι η κατασκευή της κινεζικής βάσης προκαλεί “μεγάλη αναστάτωση” στις χώρες της περιοχής.
Το Πεκίνο αντέδρασε με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος υπερασπίστηκε το «αναφαίρετο δικαίωμα κυριαρχίας» της Κίνας στις νησίδες και στους υφάλους ολόκληρου του μεσαίου τμήματος της Νότιας Θάλασσας.