Παρά το γεγονός ότι η οικονοµία ανέκαµψε πιο γρήγορα από το αναµενόµενο, εντούτοις η νευρικότητα και οι διακυµάνσεις αναµένεται να αποτελέσουν κύριο χαρακτηριστικό της εγχώριας αγοράς το επόµενο διάστηµα, καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης µε τους δανειστές ώστε να κλείσουν τα ανοικτά ζητήµατα.

Η αγορά, που σηµειώνει απώλειες 23,39%, εφέτος είναι σε παρατεταµένη στάση αναµονής περιµένοντας εξελίξεις στο θέµα της διαπραγµάτευσης, µε τους επενδυτές να περιµένουν την όποια συµφωνία µε την τρόικα ως το τέλος του έτους, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις που αυτή θα µπορούσε να πυροδοτήσει, σηµείωναν αναλυτές της αγοράς, επισηµαίνοντας παράλληλα πως οι πιθανότητες των πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015 δείχνουν να έχουν αυξηθεί.

Σύµφωνα µε τα εποχικά διορθωµένα στοιχεία που δηµοσιεύθηκαν την Παρασκευή πάντως το ΑΕΠ αυξήθηκε για τρία συνεχόµενα τρίµηνα εφέτος, αν και οι εκτιµήσεις ήταν ότι η ανάπτυξη θα άρχιζε στο τρίτο τρίµηνο. Η ελληνική οικονοµία βγήκε έτσι από την παρατεταµένη ύφεση στο πρώτο τρίµηνο του έτους, για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια.

Αν και η Ελλάδα εξέρχεται από τη χειρότερη περίοδο ύφεσης που έχει γνωρίσει ποτέ εδώ και µισό αιώνα, αναλυτής της Capital Economics σηµείωνε στο Bloomberg ότι όλο αυτό που συνέβη στη χώρα ήταν τόσο καταστροφικό που ακόµα και τώρα που τα πράγµατα παίρνουν µια ανοδική τροχιά δεν είναι για να το γιορτάσει κανείς. Και τούτο διότι ενώ η οικονοµία έχει γίνει πιο ανταγωνιστική, µέσω του αποπληθωρισµού, το ΑΕΠ παραµένει πολύ κάτω από ό,τι ήταν πριν από έξι χρόνια. Επιπλέον, η ανεργία εξακολουθεί να πιάνει ταβάνι σε σχέση µε τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, κάτι που είναι απότοκο της σκληρής πολιτικής που ακολούθησε η χώρα λόγω της κρίσης.

Η εύθραυστη οικονοµία βρίσκεται αντιµέτωπη µε τον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών και των πιθανών επιπλοκών που αυτές θα επιφέρουν στην εφαρµογή των µεταρρυθµίσεων, σηµείωσε και η Morgan Stanley. Εκτιµά πάντως πως οι διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα θα οδηγήσουν σε µείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης των επίσηµων δανειστών (µε το επιτόκιο να διαµορφώνεται ακόµη και κοντά στο 0%), αλλά και στην επέκταση του χρόνου αποπληρωµής τους, εξέλιξη που ενδεχοµένως θα βοηθούσε τους έλληνες πολιτικούς να καταλήξουν σε συµβιβασµό, ενώ αναφορικά µε τη δηµιουργία προληπτικής πιστωτικής γραµµής, εκτιµάται ότι θα επιτραπεί στη χώρα να χρησιµοποιήσει τα κεφάλαια που έχουν «αποµείνει» στο ΤΧΣ.

Nomura

Συµφωνία-«πακέτο»

Οι διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα και η λύση για την προληπτική γραµµή στήριξης ίσως παραταθούν ως τον Φεβρουάριο, ανέφερε η Nomura, εκτιµώντας ότι είναι πολιτικά πιο συµφέρον για την κυβέρνηση να συνάψει συµφωνία-«πακέτο» αλλά να παραπέµψει την υπογραφή της για µετά την εκλογή Προέδρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ