Αρχισε στη Βουλή η συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Με βασικό επιχείρημα πως ο προϋπολογισμός του 2015 θα εκτελεστεί με επιτυχία, όπως και ο αντίστοιχος του 2014, αρκεί να υπάρξει στη χώρα πολιτική σταθερότητα, εμφανίστηκαν στη συζήτηση του προσχεδίου του, οι εισηγητές της πλειοψηφίας. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το προσχέδιο απεικονίζει την «αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής».

Με βασικό επιχείρημα πως ο προϋπολογισμός του 2015 θα εκτελεστεί με επιτυχία, όπως και ο αντίστοιχος του 2014, αρκεί να υπάρξει στη χώρα πολιτική σταθερότητα, εμφανίστηκαν στη συζήτηση του προσχεδίου του, οι εισηγητές της πλειοψηφίας. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το προσχέδιο απεικονίζει την «αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής».

Ο Α.Λυκουρέντζος (ΝΔ) χαρακτήρισε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, «ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο», ενώ για την κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας υποστήριξε πως «δεν πάμε πλέον πιο κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε και αισιοδοξούμε για περισσότερα, στην ανοδική πορεία της οικονομίας».

«Το προσχέδιο καταγράφει την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα και την Ευρώπη – και υπόσχεται να συνεχίσει την ίδια πορεία, για συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, χαμηλή κατανάλωση, μείωση μισθών και συντάξεων» επεσήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ).

Στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ): «Εγώ θα περίμενα από πλευράς του κ. Τσακαλώτου και του ΣΥΡΙΖΑ, μία κόλλα χαρτί όπου θα έλεγε «τόσα έξοδα, τόσα έσοδα, τόσο πλεόνασμα, ή έλλειμμα». Επειδή μέχρι τον Δεκέμβρη έχετε αρκετό χρόνο, σας συνιστώ να επιχειρήσετε αυτήν την άσκηση, για να δούμε το πώς οι θεωρίες που αναπτύσσετε μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα φύλλο χαρτί και να έχουν πρακτικό αποτέλεσμα» ανέφερε.

Με πρωτοσέλιδο εφημερίδας, όπου αναγράφεται ότι «δεν φεύγει το ΔΝΤ» εμφανίστηκε στο βήμα ο Νίκος Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ). «Ο Ντάισελμπλουμ και οι αξιωματούχοι της τρόικας, λένε πως η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα. Ο πρόεδρος του Eurogroup λέει πως δεν φεύγει το ΔΝΤ και πως η εποπτεία θα υπάρχει πάντα. Η υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης λοιπόν, αγγίζει τα όρια της κοροϊδίας» δήλωσε.

«Ούτε οι ίδιοι πιστεύετε στο πρωτογενές πλεόνασμα, ούτε κανένας άλλος. Ένας ένστολος μας έδειξε 87 ευρώ επίδομα αντί για το 500άρικο -και οι κρατήσεις του επόμενου μήνα ήταν πολύ μεγαλύτερες απ’ τα 87 ευρώ» ανέφερε ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσής Αυγής) ο οποίος εκτίμησε ότι «η αποτυχία σας είναι δεδομένη».

Κατά την Ασημίνα Ξηροτήρη (ΔΗΜΑΡ), η προβλεπόμενη στο προσχέδιο αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9%, βασίζεται σε «κατά φαντασίαν υλικά». «Με ποιους δημόσιους πόρους θα γίνει αυτό; Με ποια ρευστότητα; Θα γίνει πρόσθετος δανεισμός;» αναρωτήθηκε. « Η κυβέρνηση προχωρά σε απίθανες απλουστεύσεις που αν δεν πείσουν τους εταίρους για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, μπορεί να οδηγηθούμε σε πρόσθετο Μνημόνιο» παρατήρησε.

Για «ανιστόρητες γενικεύσεις» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ν.Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), σε ό,τι αφορά την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την υιοθέτηση μέτρων αντίστοιχων εκείνων της Συμφωνίας του Λονδίνου του 1953 για τη Γερμανία (διαγραφή χρέους με ρήτρα ανάπτυξης). «Τα ακραία φαινόμενα της φτώχειας, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στον καπιταλισμό» πρόσθεσε.

Τέλος, από πλευράς των ανεξάρτητων βουλευτών, ο Μίμης Ανδρουλάκης σχολίασε για την κυβέρνηση, πως «είναι απαράδεκτο για ελληνικά χείλη, να σπεύδουν να απονομιμοποιούν την ανάγκη απομείωσης του ελληνικού χρέους» και συνέστησε στον ΣΥΡΙΖΑ να μην επιδεικνύει «φιλοπόλεμη διάθεση που δεν χρειάζεται», καθώς «η εμπιστοσύνη των αγορών κερδίζεται πολύ δύσκολα και χάνεται σε πέντε ώρες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk