Την αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου της South Stream Bulgaria Βλαντιμίρ Ίνκοφ με τον Ντίμιταρ Γκόγκοφ, πρώην ανώτατο στέλεχος της εταιρείας Bulgargaz, αποφάσισε η γενική συνέλευση της εταιρείας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας.

«Υπενθυμίζουμε ότι το εκτελεστικό Σώμα της εταιρείας South Stream Bulgaria δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση πρωτοκόλλου του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας Βασίλ Στόνοφ (στις 11 Αυγούστου 2014). Παρά τη ρητή απαγόρευση, καταχωρήθηκε στο Μητρώο Εμπορίου αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της South Stream Bulgaria στις 18 Αυγούστου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η αλλαγή του διευθύνοντος συμβούλου στοχεύει στην προστασία των βουλγαρικών συμφερόντων και, επίσης, στο να εξασφαλίσει τα μέγιστα οφέλη από το έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα εφαρμοστεί.

Εξάλλου, σε δημοσιεύματα εφημερίδων τονίζεται -μεταξύ άλλων- ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας θα θέσει το θέμα ενώπιον των εισαγγελικών αρχών, καθώς η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 191 εκατ. λέβα έγινε παρά τη ρητή απαγόρευση από το υπουργείο για κάθε δραστηριότητα υπό το έργο, έως ότου υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα.

Ο κ. Γκόγκοφ ήταν επικεφαλής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Bulgargaz την περίοδο Ιανουαρίου 2007 – Νοεμβρίου 2013. Απομακρύνθηκε από τη θέση αυτή το Νοέμβριο του 2013, όταν ο τότε υπουργός Ενέργειας Ντράγκομιρ Στόινεφ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Στη συνέχεια, ο Βλαντίμιρ Ίνκοφ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ), διορίστηκε επικεφαλής της South Stream Bulgaria.

Στα δημοσιεύματα του Τύπου επισημαίνεται, επίσης, ότι η South Stream Bulgaria είχε λάβει προειδοποίηση να μην κάνει βήματα προς την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Μάλιστα, οικονομικοί αναλυτές και εμπειρογνώμονες της ενεργειακής αγοράς είχαν υπογραμμίσει πως το διοικητικό συμβούλιο έπρεπε να αντικατασταθεί, από τη στιγμή που όχι μόνο δεν συμμορφώθηκαν με αυτή την προειδοποίηση, αλλά αντίθετα προχώρησαν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Βουλγαρία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη μη εφαρμογή της απόφασης της Κομισιόν περί αναστολής όλων των δραστηριοτήτων του έργου, προσέθεταν.